Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΣΕΕ – ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

gsee

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10.6.2016

 

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

 

Σε σχέση με το προδικαστικό ερώτημα που έχει υποβάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τη συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία της τελικής έγκρισης ή απόρριψης αιτήματος ομαδικών απολύσεων από τον Υπουργό Εργασίας, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής, καθώς στη δημοσιότητα δόθηκαν οι Προτάσεις του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση η Συνομοσπονδία τονίζει ότι και για τις ομαδικές απολύσεις τα ψέματα πρέπει να σταματήσουν.

Τα συγκριτικά στοιχεία από όλη την Ευρώπη, τα οποία έχει επιβεβαιώσει με εκθέσεις του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), αλλά και η αξιολόγηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου και των διαδικασιών, έχουν καταδείξει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες. Στη βάση  των συμπερασμάτων αυτών, και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν από κοινού με τη ΓΣΕΕ το 2014 στη Συμφωνία της Γενεύης ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και «επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στις τριμερείς διαδικασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), όπως τροποποιήθηκε προσφάτως. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα για την θεσμική ενίσχυση και ενδυνάμωση του ΑΣΕ και συμφώνησαν πως το Γραφείο θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Ήδη έχει επιβληθεί από το 2010 πληθώρα αντεργατικών ρυθμίσεων που έχουν μειώσει παράλληλα και την προστασία από την απόλυση και το ύψος της αποζημίωσης απόλυσης. Καμιά βέβαια από αυτές τις απορρυθμίσεις, δεν οδήγησε στην πολυπόθητη ανάπτυξη, ούτε απέτρεψε το κλείσιμο επιχειρήσεων, ούτε πολύ περισσότερο δημιούργησε νέες πραγματικές θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει πολύ καλά τις καταγγελίες της ΓΣΕΕ  ότι ακόμα και το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις δεν εφαρμόζεται και  ότι το κράτος περιορίζεται στο ρόλο απλού θεατή της κλιμακούμενης ανομίας, με συστάσεις στους εργαζόμενους για προσφυγή στα Δικαστήρια, όταν επί μήνες μένουν απλήρωτοι και απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ανοιχτά ποιος είναι ο σκοπός των σχεδιαζόμενων παράλληλων παρεμβάσεων στις ομαδικές απολύσεις, στην απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο. Ποιες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις σκοπεύουν να εξυπηρετηθούν ή ποιες επενδύσεις με την εγγύηση τριτοκοσμικών όρων εργασίας περιμένουν να γίνουν σε αντάλλαγμα της περαιτέρω μείωσης του επιπέδου προστασίας των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αγώνες των εργαζομένων συνεχίζονται και θα κορυφωθούν. Τα ψέματα και τα κροκοδείλια δάκρυα τελείωσαν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

gsee

                                                

                                                             10.6.2016

                                              ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ

 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εισήγηση του εισαγγελέα σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε:

 

Η πρόταση του εισαγγελέα είναι επί συγκεκριμένου θέματος και αφορά προδικαστική ερώτηση. Ας μην μπλέξουμε λοιπόν με τα νομικά. Αυτό που πρέπει  να πούμε είναι ότι δέχεται ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Άλλωστε στην Ελλάδα από το 2010 με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και τώρα με την παρούσα κυβέρνηση που υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, έχουν επιβληθεί πάρα πολλοί περιορισμοί για τους εργαζόμενους.

Απορρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, μείωση της προστασίας από τις απολύσεις, μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, αλλά οι πολυπόθητες επενδύσεις δεν ήρθαν.

Με κάθε τρόπο πρέπει να αποτρέψουμε αλλαγές οι οποίες θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των λίγων εργαζόμενων που έχουν απομείνει, μιας και η ανεργία είναι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  .

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα