ΓΣΕΕ
1/9/2014
Δήλωση Προέδρου ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου
μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης
Το Συμβούλιο αυτό όπως γνωρίζετε θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και το θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας μπορούμε να πούμε ότι κατά ένα σημαντικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν.
Αυτό μένει να αποδειχθεί γιατί σήμερα που θα συζητούντο στρατηγικά ζητήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας είχαμε την πρόκληση με ένα προεδρικό διάταγμα νύχτα να απελευθερώνονται οι απολύσεις των οδηγών των ΚΤΕΛ.
Το έθεσα στον Πρωθυπουργό και είπε ότι θα το δει, δεν ήταν γνώστης αυτής της συγκεκριμένης διάταξης.
Τώρα για τα γενικά ζητήματα. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα, η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων.
Είναι κάτι που μπορεί να δώσει και ποιότητα και έλεγχο στα προγράμματα για την ανεργία. Όπως γνωρίζετε όλα τα προγράμματα δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να ανακουφίζουν τον άνεργο, να δημιουργούν κοινωνικά αμορτισέρ αλλά δεν καταπολεμούν την ανεργία.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Αυτό σημαίνει απευθείας αξιοποίηση των πόρων από τους κοινωνικούς εταίρους;
Ζητήσαμε να είμαστε οι τελικοί δικαιούχοι των πόρων του ΕΣΠΑ κι από ΕΠΑΝΑΔ και ΕΠΑΝΕΚ. Δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει και ότι θα γίνει και η νομοθετική ρύθμιση.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Τέθηκε θέμα γενικευμένης απελευθέρωσης των απολύσεων;
Δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα. Αυτό που ετέθη είναι να υπάρχουν και προγράμματα για την επαπειλούμενη ανεργία, κάτι που δεν έχει αντιμετωπιστεί, ανοιχτά προγράμματα που μπορούμε να σώσουμε εργαζόμενους και θέσεις εργασίας όταν εγκαίρως πριν περάσουν στην ανεργία γίνει η παρέμβαση, όπως επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μακροχρονίως ανέργων που μπορούν να εργαστούν και πρέπει να εργαστούν χωρίς να χάνουν κάποια πλεονεκτήματα που έχουν σε εποχικές εργασίες. Θέσαμε και το θέμα της ρύθμισης των δανείων της Εργατικής Κατοικίας γιατί είναι αδιανόητο να ρυθμίζονται όλα τα δάνεια και οι δανειολήπτες εργαζόμενοι μέσω της Εργατικής Κατοικίας να μη μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Είπαν ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί, είναι ήδη έτοιμη η διάταξη και θα προωθηθεί στη Βουλή.
Πρότεινα επίσης – χωρίς όμως να αναληφθεί επ΄αυτού κυβερνητική δέσμευση – το όποιο πλεονέκτημα παραχθεί αυτή τη χρονιά να διανεμηθεί, όχι όπως διανεμήθηκε φέτος, αλλά να χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα Εργοδότη Ύστατης Προσφυγής δηλ. για θεσμοθετημένη διαδικασία κοινωφελούς εργασίας με ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
.