Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Νέο νομοσχέδιο στη Γερμανία υπέρ της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης

Στην παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης, προχώρησαν οι Γερμανοί υπουργοί Υγείας και Γεωργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο νόμος προβλέπει πως σε κάθε σπίτι θα επιτρέπονται σε πρώτη φάση, 25 γραμμάρια κάνναβης για ιδιωτική χρήση από ενηλίκους και έως τρία δενδρύλια κάνναβης.

Σε δεύτερο στάδιο θα είναι εφικτή η σύσταση σε τοπικό επίπεδο ΜΚΟ, γνωστών ήδη σε άλλες χώρες, όπως στην Ισπανία ή τη Μάλτα, ως «κλαμπ κάνναβης», όπου θα υπάρχει η δυνατότητα τα μέλη τους να προμηθεύονται κάνναβη για ιδιωτική χρήση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ρυθμιστεί εντός πενταετίας ένα συνολικό σύστημα παραγωγής, αγοράς και πώλησης κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς υπό αυστηρές προδιαγραφές και ελέγχους.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για την πρώτη ανάγνωση και συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός Απριλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, ανέφερε πως με το νέο νομοσχέδιο, οι στόχοι της γερμανικής συγκυβέρνησης είναι ξεκάθαροι: περισσότερη υγειονομική ασφάλεια στην κυκλοφορία και χρήση κάνναβης, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της διακίνησης δηλαδή κάνναβης στη μαύρη αγορά, μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη Γερμανία και προστασία της δημόσιας υγείας με έμφαση στη σωματική και ψυχική υγεία παιδιών και νέων.

Όπως τόνισε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, η πώληση και αγορά κάνναβης σε άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται ενώ αναμένεται να εντατικοποιηθούν τα σχολικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με την χρήση κάνναβης και τις συνέπειες της κατανάλωσης ναρκωτικών ουσιών

Βασικός στόχος του νέου νομοσχεδίου, δεν είναι απλώς η αποποινικοποίηση της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης αλλά ταυτόχρονα η ελεγχόμενη διακίνησή της στη γερμανική αγορά με όρους διαφάνειας και βασικό μέλημα την προστασία της νεολαίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι συμβατές με όσα ορίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Συμπληρώνει εξίσου πως η ιδιωτική χρήση κάνναβης αποτελεί παγκοσμίως «μια κοινωνική πραγματικότητα», απέναντι στην οποία oι πολιτικοί ουσιαστικά δεν πρέπει να εθελοτυφλούν αλλά να βρουν λύσεις.

Η διαδικασία ωστόσο αναμένεται δύσκολη, γιατί ορισμένα σημεία, όπως η ακριβής λειτουργία των σχεδιαζόμενων «κλαμπ κάνναβης» παραμένουν ακόμη ασαφή, και οι Χριστιανοδημοκράτες εκφράζουν ήδη σοβαρές ενστάσεις και ανησυχία ως προς την προστασία της νεολαίας από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα