ΑΘΗΝΑ 8 Μαρτίου 2018
8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης απεργίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες απαιτούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας αλλά και εξίσωση μισθών ανδρών-γυναικών.
Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η 8 Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.
Η πρώτη απεργία γυναικών στη χώρα μας έγινε το 1892 από τις εργάτριες του εργοστασίου Ρετσίνα στον Πειραιά.
Τα αιτήματα των γυναικών από τις 8 Μαρτίου 1857 είναι σήμερα πιο πολύ επίκαιρα από ποτέ. Ο αγώνας των σημερινών γυναικών για ελευθερία, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται με θάρρος και αποφασιστικότητα.
Οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν την ανασφάλεια ,τον φόβο της απόλυσης , την ανεργία , την εργοδοτική αυθαιρεσία, και ιδιαίτερα οι μητέρες όπου και οι στοιχειώδεις παροχές μητρότητας αμφισβητούνται. Πρόσφατα έφθασαν στο σημείο να νομιμοποιήσουν στην Ισπανία απόλυση εγκύου!
Έχουν περάσει 161 χρόνια από την απεργία των γυναικών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου 1857, που διεκδίκησαν εργασιακά δικαιώματα και ισοτιμία στην εργασία και στην ζωή. Απευθύνουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας σε όλες τις γυναίκες που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, στις εργαζόμενες μητέρες με τον διπλό τους ρόλο, στις άνεργες, στις νέες γυναίκες που αναζητούν μάταια μια θέση εργασίας παρά τα αυξημένα τυπικά τους προσόντα, τις μετανάστριες που διωγμένες από τον τόπο τους διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή σε μια άλλη χώρα.
Ο σύλλογος της Γενικής – Πειραιώς στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες στους χώρους εργασίας διεκδικώντας τα εργασιακά μας δικαιώματα όπως τα θέματα των γονικών αδειών , των μονογονεϊκών οικογενειών την μη τήρηση του ωραρίου ειδικά στα καταστήματα, τις μετακινήσεις μακριά από τον τόπο διαμονής.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ
.