Ο στρατός του Σουδάν εξέφρασε την προθυμία να παρατείνει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που πρόκειται να λήξει το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων γύρω από την πρωτεύουσα, Χαρτούμ.
Ο στρατός είπε ότι οι πρόεδροι του Νοτίου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί έχουν εργαστεί σε μια πρόταση που περιλαμβάνει την παράταση της εκεχειρίας και συνομιλίες μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Ο αρχηγός του στρατού και de facto ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ενέκρινε καταρχήν χθες Τετάρτη την πρόταση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής) να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για άλλες 72 ώρες και να σταλεί αντιπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να διεξαχθούν συνομιλίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις.
Η πρόταση της IGAD προβλέπει να σταλεί επίσης αντιπρόσωπος των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στην Τζούμπα για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες.
«Ο Μπουρχάν ευχαρίστησε την IGAD και εξέφρασε την αρχική έγκριση για αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.
Μολονότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η εκεχειρία τηρείται «εν μέρει», οι εχθροπραξίες στη χώρα, που ξέσπασαν τη 15η Απριλίου, συνεχίζονται.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί Μααμάτ συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί τρόπος να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν την 15η Απριλίου στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η σύρραξη ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ξέσπασε την 15η Απριλίου, διαγράφοντας την προσπάθεια να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.
Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, μετατράπηκαν σε πεδία μαχών. Αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού και οδομαχίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 459 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που όμως θεωρείται πως είναι πολύ υποτιμημένοι. Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.