Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Σουηδικός πύραυλος έπεσε κατά λάθος σε εδάφη της Νορβηγίας

Ένας ερευνητικός πύραυλος που εκτόξευσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Sweden Space Corp (SSC) από το Διαστημικό Κέντρο Εσρέιντζ, στη βόρεια Σουηδία, έπαθε βλάβη και έπεσε σε βάθος 15 χιλιομέτρων εντός του νορβηγικού εδάφους.

Ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 250 χιλιομέτρων, όπου διεξάγονται πειράματα μηδενικής βαρύτητας. Λόγω δυσλειτουργίας, έπεσε στα βουνά, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κοινότητα, εξήγησε ο Φίλιπ Όλσον, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της SSC. Όπως είπε, «όταν τα πράγματα πάνε στραβά» ενημερώνονται οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Νορβηγίας και άλλων χωρών.

Η SSC ανέφερε ότι εργάζεται για να ανακτήσει το ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου και ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει τι πήγε λάθος.

«Οι νορβηγικές αρχές αντιμετωπίζουν με μεγάλη σοβαρότητα οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα στη νορβηγική πλευρά των συνόρων» ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας. Στην περίπτωση παραβίασης των συνόρων, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες νορβηγικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Εξωτερικών, εξήγησε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τη Στοκχόλμη.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Νορβηγία θα πρέπει επίσης να δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε να προχωρήσει μια αποστολή ανάκτησης των συντριμμιών στο έδαφός της.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Νορβηγίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα