Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ 2024

Αθήνα 15 Απρίλη 2024

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο ΣΥΓΤΕ στηρίζει και συμμετέχει, στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ και συμμετέχουν  η ΟΤΟΕ και τα Εργατικά Κέντρα (επισυνάπτονται οι ανακοινώσεις ΟΤΟΕ και ΕΚΑ) την Τετάρτη 17 Απρίλη 2024, ενάντια στο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδιας που πλήτουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση μας ως τραπεζοϋπάλληλοι και την αξιοπρεπή διαβίωση χαμηλόμισθων και συνταξιούχων.

Απεργούμε: Για αποκατάσταση του Θεσμικού Πλαισίου για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Συμβάσεις, για την υλοποίηση των διεκδικήσεων του κλάδου των Τραπεζών από την Κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Συμμετέχουμε στην Απεργία με αιτήματα:

Αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και όχι σε ελάχιστους.

Επαναφορά του Επιδόματος Ισολογισμού.

Συμμετέχουμε στην Απεργία ενάντια στο κλίμα της εργασιακής ανασφάλειας που εγκαθιδρύθηκε στην Τρ.Πειραιώς.

-Ζητάμε ενίσχυση των καταστημάτων και των κεντρικών υπηρεσιών με προσωπικό, ενάντια στην βούληση της Τράπεζας που απαιτεί την διεκπεραίωση της εργασίας με ελάχιστους εργαζόμενους.

Να σταματήσουν οι Αποσχίσεις και η εργολαβική εργασία.

Ζητάμε και διαδηλώνουμε, οι συνάδελφοι μας που αποσχίστηκαν σε εταιρείες χωρίς την συναίνεση τους, να επιστρέψουν στις πρότερες θέσεις εργασίας τους, καλύπτοντας τις ανάγκες της Τράπεζας σε Ανθρώπινο Δυναμικό.

Ζητάμε να μην θυσιαστούν οι εργαζόμενοι στον βωμό του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ενίσχυση και υπογραφή των Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων, ΌΧΙ!!! στην καταστρατήγηση των συμφωνημένων.

Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο των Τραπεζών.

Απεργούμε για:

Πάταξη της κερδοσκοπίας σε επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής.

Διενέργεια αυστηρών ελέγχων και διαφάνειας, στον τρόπο διαμόρφωσης του κόστους των τιμών και των περιθωρίων κέρδους, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

-Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή για όλους τους εργαζόμενους και για τις οικογένειες μας.

-Κυβέρνηση και εργοδότες στις 17 Απρίλη θα πάρουν το μήνυμα της αντίστασης και της αποφασιστικότητας των δυνάμεων της εργασίας.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην Απεργιακή Κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΓΣΕΕ, στην Αθήνα στην Πλ.Κλαυθμώνος την Τετάρτη 17 Απρίλη στις 11:00 π.μ -Προσυγκέντρωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κοραή και Σταδίου- και από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

                                               Για το ΔΣ του ΣΥΓΤΕ          

                                      Ο Πρόεδρος            Η Γενική Γραμματέας

                                    Φάνης Πολύζος             Ευγενία Τάγαρη  

   ΟΤΟΕΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 27

Αθήνα, 12  Απριλίου 2024

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ  17-4-2024

Απαιτούμε:

 • Αποφασιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας.
 • Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις.
 • Ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Στις 17 του Απρίλη απεργούμε:

 • Γιατί η απληστία της αγοράς και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών, μετατρέπουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, σε μια αδιάκοπη μάχη για αξιοπρεπή διαβίωση.
 • Γιατί η χώρα μας είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στα κέρδη σε ολόκληρη την Ε.Ε. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε πλέον οι δεύτεροι φτωχότεροι καταναλωτές στην Ε.Ε. μετά την Βουλγαρία.
 • Γιατί οι μέχρι και σήμερα αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων και δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.
 • Γιατί στην Ελλάδα μόνο το 24% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή Οδηγία συνιστά η κάλυψη να φθάσει στο 80% και μάλιστα να ενισχυθούν ιδιαίτερα οι κλαδικές ΣΣΕ.
 • Γιατί τα μνημόνια τέλειωσαν έδω και χρόνια, όχι όμως και οι στρεβλώσεις τους, που βάζουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις των Σ.Σ.Ε.


Τι διεκδικούμε:

 • Η Κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού και την καταπολέμηση της ακρίβειας, όπως:
  • Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να σπάσει τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
  • Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών, με προστασία της κύριας κατοικίας.
  • Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
 • Ανάπτυξη εστιασμένη στην καινοτομία, στην παραγωγή και τη γνώση, με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
 • Ισχυρό και Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος, που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες και θα αναβαθμίζει την εργασία, το περιβάλλον, τους θεσμούς και την ποιότητα ζωής για όλους.
 • Ενίσχυση – υπογραφή και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Κρίσιμο για την χώρα μας γιατί κυριαρχούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων και αντικειμενικά αδυνατούν να έχουν επιχειρησιακές Σ.Σ.Ε.
 • Αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, του ρόλου και της ανεξαρτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
 • Ορθή και σύννομη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους εργαζόμενους και τους τηλεργαζόμενους. Χωρίς de facto εξαίρεση, μέχρι τώρα, των τηλεργαζόμενων. Χωρίς «διακριτικές ευχέρειες» εργοδοτικής παραχάραξης του πραγματικού ωραρίου. Χωρίς «χαλαρά κριτήρια» για τους «διευθύνοντες υπαλλήλους», που εξαιρούνται από ωράριο και άδειες.
 • Οι Τράπεζες να παίξουν αποτελεσματικά και υπεύθυνα τον ρόλο τους στην ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
 • Ομαλή μετάβαση του κλάδου μας στην ψηφιακή εποχή. Με έγκαιρη ενημέρωση, διαβούλευση και συμμετοχή των εργαζομένων στα οφέλη της τεχνολογικής προόδου. Με σεβασμό στα εργασιακά – συλλογικά και τα ατομικά δικαιώματα, καθώς και στον ελεύθερο χρόνο κάθε εργαζόμενου.
 • Μέτρα αντιμετώπισης των εξωτερικεύσεων, των αποσχίσεων και της «εργολαβικής» εργασίας, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αντίστοιχων εργαζομένων.
 • Συνδικαλιστικές ελευθερίες, με σεβασμό στο δικαίωμα της απεργίας ως πυλώνα κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με τις παραπάνω διεκδικήσεις, καλούμε όλους τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν ενεργά, ενωτικά και μαζικά στην 24ωρη Γενική απεργία στις 17 του Απρίλη 2024, καθώς και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη.

 • Απαιτούμε αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων στον αγώνα για καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
 • Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα στην Κυβέρνηση και στους εργοδότες μας.
 • να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή για όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ  17 ΤΟΥ  ΑΠΡΙΛΗ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ, ΩΡΑ 11.00

Προσυγκέντρωση Τραπεζοϋπαλλήλων

ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΥ

Με  συναδελφικούς  χαιρετισμούς,

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιωργος Μοτσιος                          Ανδρεας Καλλιρης

ΕΚΑ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σε συνεδρίασή του στις 3 Απριλίου αποφάσισε την συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξη η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 17 Απριλίου, ενάντια στο κύμα της ακρίβειας και την αισχροκέρδεια που πλήττουν καθημερινά την αξιοπρεπή διαβίωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Όχι μόνο δεν βγαίνει ο μήνας, αλλά η κυβέρνηση αποδεικνύει περίτρανα ότι κάνει τα πάντα ώστε η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ να σβήσει από το λεξιλόγιο των ελληνικών νοικοκυριών.

Συμμετέχουμε στην Απεργία με βασικά αιτήματα τα εξής:

 • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Επισημαίνουμε ότι η τρέχουσα  πληθωριστική έξαρση δεν οφείλεται στους μισθούς  αλλά στον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια.
 • Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
 • Διενέργεια αυστηρών ελέγχων και διαφάνειας στον τρόπο διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.
 • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
 • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, καθώς και διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης, ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές, παράλληλα με την δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 11π.μ.

Το Δ.Σ.

      

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα