Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για την πρόσφατη συνάντηση του  Συλλόγου μας στη Βουλή με τον κοινοβουλευτικό αντιπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθήνας κ.Χρήστο Κατσιώτη.

Στη συνάντηση αυτή εκθέσαμε όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν ως εργαζόμενους της Τράπεζας Πειραιώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της αντεργατικής στάσης της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη μεγαλύτερη συστημική τράπεζα της χώρας, η οποία έχει ανακεφαλοποιηθεί από το ΤΧΣ κατ’ επανάληψη. Κι ενώ η τράπεζα παρουσιάζει ρεκόρ κερδοφορίας οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνεχώς δυσμενείς μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς τους και υφίστανται αφόρητες πιέσεις για να αποχωρήσουν από την εργασία τους με εθελούσια έξοδο. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που επιχειρεί η τράπεζα, μαζί με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, τη συστηματική συρρίκνωση των καταστημάτων και τις κατασκευασμένες αποσχίσεις, οδηγούν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο. Πολλοί συνάδελφοι με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και θετικά εργασιακά αποτελέσματα βλέπουν την έξοδο από την Τράπεζα με την αιτιολογία του πλεονάζοντος προσωπικού, την ίδια ώρα που οι πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα καταστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Η τράπεζα κλείνει τα μάτια στις ανάγκες των πολιτών και περιφρονεί τους εργαζόμενους της, που στήριξαν την μέχρι σήμερα πορεία της. Διακρίσεις και άνιση μεταχείριση, άσκηση αφόρητης ψυχολογικής πίεσης, κατηγοριοποίηση συναδέλφων, συνεχής αγωνία για το εργασιακό μέλλον, αναξιοκρατία και έλλειψη σεβασμού χαρακτηρίζουν την εργασιακή καθημερινότητά μας στην τράπεζα. 

Τέλος, αναφερθήκαμε στην καταστρατήγηση των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων που επιχειρεί η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία αποκρυσταλλώνεται στην υπόθεση των μισθολογικών μειώσεων των υπαλλήλων της πρώην Γενικής Τράπεζας.  Εκθέσαμε αναλυτικά στον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, βουλευτή Χρήστο Κατσιώτη, το ιστορικό της άδικης μεταχείρισης που έχουμε υποστεί όλοι εργαζόμενοι της Γενικής Τράπεζας και τις μακροχρόνιες ενέργειες του σωματείου μας για την αποκατάσταση της αδικίας. Αναφερθήκαμε ιδίως στον εσφαλμένο υπολογισμό των αποδοχών μας που οφείλεται στην κακή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων της Γενικής Τράπεζας και ο οποίος αφορά τόσο το ύψος των μηνιαίων αποδοχών μας, όσο και την καταβολή ειδικών επιδομάτων – παροχών, όπως αυτής του 1%. Τονίσαμε ότι παρόλο που με την κωδικοποίηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων η τράπεζα αναγκάστηκε να αποκαταστήσει τους μισθούς μας και πάλι δεν το έπραξε, παρά μόνο μερικά, συνεχίζοντας να αρνείται την οποιαδήποτε συνεννόηση και διαβούλευση με το σωματείο μας για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο κ.Χρήστος Κατσιώτης μας δήλωσε ότι το ΚΚΕ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Κράτησε τον φάκελο με όλα τα στοιχεία που του παραδώσαμε και επιβεβαίωσε ότι θα  είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία ανάλογα με τις εξελίξεις για την προώθηση των θεμάτων μας.

                              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα