Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί από έκρηξη νάρκης στη Συρία

Τουλάχιστον εννέα εργάτες γης σκοτώθηκαν την Κυριακή (09/04) όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε πάνω σε νάρκη που είχε αφήσει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Από τις αρχές Ιανουαρίου, συνολικά 137 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε εκρήξεις ναρκών στη Συρία, ανάμεσά τους 30 παιδιά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι κυνηγοί τρούφας στη Συρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις νάρκες ξηράς όπως και στις επιθέσεις εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει έκθεση του Παρατηρητηρίου.

Πολλοί άνθρωποι στη Συρία, αντιμετωπίζοντας μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούν να κερδίσουν τα προς το ζην αναζητώντας την πολύτιμη λιχουδιά της τρούφας στην έρημο.

Ωστόσο, οι απομακρυσμένες περιοχές, που αποτελούν εστία για τους εξτρεμιστές, συχνά καλύπτονται από νάρκες, καθιστώντας την αναζήτηση της τρούφας εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η οργάνωση αρωγής Handicap International εκτιμά ότι έως και 300.000 νάρκες και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί είναι διάσπαρτα στη Συρία έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εμφυλίου πολέμου.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχουν στοχοποιήσει τους συλλέκτες τρούφας τις τελευταίες εβδομάδες απαγάγοντας ή σκοτώνοντάς τους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Παρότι η τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί στρατιωτικές ήττες και έχει χάσει εδάφη που είχε καταλάβει στη Συρία, παραμένει ενεργή σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα