Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Τυνησία: Η ακτοφυλακή ανέσυρε τα πτώματα 41 μεταναστών

Η ακτοφυλακή ανέσυρε τα πτώματα 41 μεταναστών που πνίγηκαν ανοικτά της Τυνησίας, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εθνοφρουράς.

Το λιμενικό έχει ανασύρει 210 πτώματα μεταναστών τις τελευταίες 10 ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα νεκροτομεία της Τυνησίας γεμίζουν ενώ οι αρχές προσπαθούν να ανακόψουν την αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που επιχειρούν τον διάπλου.

Υπενθυμίζεται επιπλέον πτώματα 34 μεταναστών, οι οποίοι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια, εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ακτές της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ειδοποιηθήκαμε για το ναυάγιο ενός πλοιαρίου με μετανάστες κοντά στα ανοιχτά της Σαμπράτα (δυτική Λιβύη), ανασύρθηκαν 11 πτώματα και παραδόθηκαν στις αρχές της πόλης (…) ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 34 νεκρούς» ανέφερε η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο Facebook.

Την περασμένη Τετάρτη είχαν εντοπιστεί έξι πτώματα σε παραλία της Σαμπράτα ενώ την Κυριακή βρέθηκαν άλλα 17. Η πόλη αυτή απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook δείχνουν εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου να βάζουν τα πτώματα μέσα σε μαύρους σάκους και να τα μεταφέρουν σε ασθενοφόρα.

«Ένα φουσκωτό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες ανατράπηκε σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Σαμπράτα την Τετάρτη» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που αναμένει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. «Σε τέτοιου είδους δυστυχήματα, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδαμινές (…) κυρίως επειδή δεν υπήρξε κανένα κάλεσμα για παροχή βοήθειας», πρόσθεσε.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone, συλλογικότητα εθελοντών που διαχειρίζεται μια τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες που κινδυνεύουν, ανέφερε την Τετάρτη ότι έλαβε μια κλήση από ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, το οποίο βυθιζόταν στα ανοιχτά της Λιβύης. Στο σκάφος αυτό επέβαιναν περίπου 100 μετανάστες. Η ΜΚΟ λέει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με «την αυτοαποκαλούμενη ακτοφυλακή της Λιβύης, εις μάτην».

Νωρίτερα σήμερα, η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε 31 πτώματα μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, που ξεβράστηκαν σε παραλίες της χώρας. Δεκάδες μετανάστες αγνοούνται μετά τη βύθιση των πλοιαρίων στα οποία επέβαιναν, τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι πέντε μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική πνίγηκαν σε δύο ξεχωριστά ναυάγια στα ανοιχτά της Τυνησίας τις τελευταίες ώρες.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα