Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΣ ΣΥΓΤΕ-ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

                                                                                                                                                                                                                                                                        Αθήνα 29/6/2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Σάββατο 17/6/2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή η Γενική Απολογιστική Συνέλευση του ΣΥΓΤΕ. Συζητήθηκαν θέματα εργασιακά, η εξέλιξη των δικαστικών ενεργειών για το ΤΑΠΓΤΕ και ελήφθησαν αποφάσεις για τις περεταίρω κινήσεις μας για τις μισθολογικές διαφορές των εργαζομένων της πρώην Γενικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα η Συνέλευση ψήφισε ομόφωνα τον Οικονομικό και Διοικητικό Απολογισμό  του ΣΥΓΤΕ για το έτος 2022. Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΣΥΓΤΕ για το 2023 και έδωσε την απαλλαγή για τη χρήση 2022 στο  Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Ακολούθως αναφέρουμε εκτενώς τις σημαντικές αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης:

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ο ΣΥΓΤΕ να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα για την ιδιοκτησιακή μεταφορά του ακινήτου της Σολωμού 20 στον Σύλλογο Συνταξιούχων Γενικής Τράπεζας  όπως είχε οριστεί και στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, υπό όρους και προϋποθέσεις  οι οποίες θα καταγραφούν στην Συμβολαιογραφική Πράξη για την ανάληψη της οικονομικής ευθύνης των μεταβιβάσεων. Σημειώνουμε δε ότι και υπό την νέα του ιδιοκτησιακή αρχή το ακίνητο δεν θα μπορεί να διανεμηθεί ή να πουληθεί βάσει αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, διότι κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο ποινικών ευθυνών καθώς αντιβαίνει των οριζόμενων από το Καταστατικό του ΣΥΓΤΕ. Σημειώνουμε ότι ο ΣΥΓΤΕ παραμένει στην Σολωμού 20 επ΄αόριστον (όσο θα υπάρχει) και  ο Σύλλογος Συνταξιούχων αναλαμβάνει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις εκτός κάποιας ελάχιστης εισφοράς επί των κοινόχρηστων δαπανών κτηρίου που θα βαρύνει τον ΣΥΓΤΕ. Επίσης το νέο  σωματείο που συστάθηκε με την επωνυμία « ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΑΠΓΤΕ»  θα έχει την δυνατότητα να μπορεί να συνεδριάζει και να εδρεύει στο κτήριο δωρεάν, όσο θα υπάρχει, χωρίς να καταβάλει λειτουργικά έξοδα.

Αυτή η πράξη θεωρούμε ότι είναι για τον ΣΥΓΤΕ συμφέρουσα για τη διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας του συλλόγου μας και την διατήρηση των παροχών προς τα μέλη μας. Και  βέβαια απαιτείται η συμφωνία και η έγκριση του 75% μέσα από Δημοψήφισμα. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της εταιρείας electobox σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί (όπως πραγματοποιήθηκαν και οι πρόσφατες εκλογές του ΣΥΓΤΕ). Η Γ.Σ. εξέλεξε τριμερή Εφορευτική Επιτροπή για την διενέργεια του Δημοψηφίσματος ως ορίζει ο νόμος και το καταστατικό του ΣΥΓΤΕ.  Η Εφορευτική Επιτροπή θα εκδώσει ανακοινώσεις-οδηγίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Οι παραπάνω αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε το Δ.Σ. του ΣΥΓΤΕ να εξαντλήσει τον διάλογο με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τις μισθολογικές διαφορές που έχουν προκύψει από το 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 που επεστράφη  μέρος των οφειλόμενων  προς τα μέλη μας. Συγκεκριμένα αποφάσισε να διεκδικήσει τα αναδρομικά της τελευταίας πενταετίας όπως ορίζει ο νόμος και έχει καταθέσει ήδη στην ΔΑΔ σχετική επιστολή η οποία επισυνάπτεται. Νέα συνάντηση του Συλλόγου μας με την ΔΑΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει οριστεί για τις 3 Ιουλίου 2023 και ώρα 13:30 μ.μ.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την καταβολή δικαστικών εξόδων και την συνέχιση δικαστικών αγώνων για την εκκαθάριση του ΤΑΠΓΤΕ, με στόχο να λάβουν εφάπαξ όσοι δεν έλαβαν προκαταβολές και όσοι δεν έλαβαν βοηθήματα παιδιών.

Στη Γενική μας Συνέλευση παρευρέθηκε και η νομική σύμβουλος του ΣΥΓΤΕ κα Αγγελική Καίσαρη η οποία ενημέρωσε το σώμα για τις δικαστικές εξελίξεις στο ΤΑΠΓΤΕ και για τις δικαστικές διαφορές μελών μας με την Τρ.Πειραιώς.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που ήλθαν από την επαρχία.

Τέλος στην Γενική Συνέλευση ο Πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για την πρόσφατη συνάντηση του σωματείου μας με την τράπεζα Πειραιώς και σε όσα αναφέρθηκε η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού για την Κεντροποίηση των Εργασιών των καταστημάτων του Δικτύου σε μια νέα Διεύθυνση, ένα νέο μεγάλο back office. Ήδη από χθες ξεκίνησε να ανακοινώνεται σε συναδέλφους των καταστημάτων ότι διοικητικά θα ανήκουν στην  νέα μονάδα  υποστηρικτικών εργασιών (Branch Network Support), πρώην ROS.

Περιμένουμε περεταίρω διευκρινήσεις και ζητάμε συνάντηση με τον Αντιπροσωπευτικό Σύλλογο για την αποσαφήνιση αυτής της νέας εργασιακής μεταβολής για πολλούς συναδέλφους μας.

Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο μετασχηματισμός της τράπεζας πλήττει όλους τους εργαζόμενους της ΤΡ.Πειραιώς. Το σωματείο μας στέκεται και θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους.

                              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Προς την

Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού

Υπ’όψη κ.Π.Κεσόγλου

Κοινοποίηση: Ανώτερο Γενικό Διευθυντή κ.Γ.Γεωργόπουλο

Θέμα : Μισθολογικές αξιώσεις (Πρόσκληση και Προειδοποίηση)

                                                                                                                                                                                                                                                                                           Αθήνα, 15 Ιουνίου 2023

Κύριε Διευθυντά,

Όπως γνωρίζετε οι  πρώην εργαζόμενοι της Γενικής Τράπεζας διατηρούμε μισθολογικές αξιώσεις που πηγάζουν από τον εσφαλμένο υπολογισμό των αποδοχών μας μετά τη συγχώνευση της Γενικής Τράπεζας. Ο εσφαλμένος υπολογισμός αφορά τόσο το ύψος του βασικού μισθού και των επιδομάτων μας, όσο και την καταβολή ειδικών επιδομάτων – παροχών, όπως αυτής του 1%. Εξάλλου έχουμε ενστάσεις και διαφωνίες και ως προς τον τρόπο αποτύπωσης στα μηνιαία εκκαθαριστικά μισθοδοσίας των ποσών που αρχίσατε να μας καταβάλλετε από τα τέλη του 2022, μετά την μερική αποκατάσταση του μισθού μας.

Τα ζητήματα αυτά σας τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν και έχουμε αναζητήσει την εξεύρεση λύσης με πολλούς τρόπους. Ειδικά δε για το επίδομα 1% είχαμε προσφύγει και σε συμφιλιωτική διαδικασία.

Στην τελευταία μας συνάντηση σας επισημάναμε για άλλη μια φορά τα παραπάνω και σας καλέσαμε να προχωρήσετε σε αποκατάσταση της μισθολογικής αδικίας που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι της Γενικής Τράπεζας, όλα αυτά τα χρόνια.

Με την επιστολή μας αυτή σας απευθύνουμε για μία ακόμα φορά πρόσκληση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την μισθολογική μας τακτοποίηση. Εννοείται ότι για την περαιτέρω συζήτηση του θέματος και ιδίως του νομικού του σκέλους μπορούμε να έχουμε το επόμενο δεκαήμερο συνάντηση με τη συμμετοχή των νομικών μας συμβούλων. Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε δικαστικά για τη διεκδίκηση των απαιτήσεών μας.

                                                                                                                                                                         Για το Δ.Σ του ΣΥΓΤΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Θεοφάνης Πολύζος Βενετσιάνος Δεκούλος

           

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα