Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΣΥΓΤΕ-ΣΕΥΤΠΕ- ΕΣΕΤΠ: Ζητάμε άμεση σύγκληση των Οργάνων της ΟTOE

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε σημερινή επιστολή των τριών (3) Συλλόγων, ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ & ΣΥΓΤΕ προς την ΟΤΟΕ, με την οποία ζητάμε άμεση σύγκληση των οργάνων της Ομοσπονδίας και λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς.

12.07.2023

ΠΡΟΣ:  τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Τ.Ο.Ε)

ΚΟΙΝ: Μέλη Γενικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ

Θέμα: Οι εργασιακές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας για λήψη αποφάσεων.

Συνάδελφοι, Πρόεδρε και Γεν. Γραμματέα της ΟΤΟΕ,

διαβλέψαμε έγκαιρα ότι το τέλος της προεκλογικής περιόδου θα σηματοδοτήσει και το αντίστοιχο τέλος αυτής της περιόδου επίπλαστης ηρεμίαςστο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, στην Τράπεζα Πειραιώς. Η επένδυση στην τοξικότητα και η διαμόρφωση κλίματος εργασιακής ανασφάλειας, με σκοπό την εξώθηση των συναδέλφων στην προοπτική μιας επόμενης «εθελούσιας», αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά, κυρίαρχη επιλογή από πλευράς του εργοδότη.

    Ήδη, συνάδελφοί μας από το δίκτυο των καταστημάτων ενημερώνονται, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, για τη μετακίνησή τους στη νεοσύστατη υπηρεσία υποστηρικτικών εργασιών (Branch Network Support), πρώην ROS, με την Τράπεζα να υπερθεματίζει στηνπροοπτική απασχόλησης εργαζομένων σε μια κεντροποιημένη υπηρεσία που θα αναλάβει να απαλλάξει από τον όγκο των υποστηρικτικών εργασιών τα καταστήματα του Δικτύου, αφήνοντας «απερίσπαστους» τους υπόλοιπους στην επίτευξη της αφόρητα πιεστικής, συνεχώς αναθεωρημένης προς τα πάνω και ψυχοφθόρας στοχοθεσίας.

    Αξίζει στο σημείο αυτό να ανοίξουμε μία παρένθεση για ζητήματα ουσίας:

α) Η συγκεκριμένη υπηρεσία μετονομάστηκε πρόσφατα από ROS (Retail Operation Support) σε Branch Network Support. Οι προηγούμενοι συνάδελφοι που στελέχωσαν την υπηρεσία αποσχίστηκαν.

β) Τη νεοσύστατη υπηρεσία κλήθηκαν να στελεχώσουν κατά πρώτον, κατόπιν μάλιστα ισχυρής σύστασης του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου (Σ.Ε.Τ.Π), η συντριπτική πλειονότητα εκ των 52 συναδέλφων μας που επί σχεδόν 6 μήνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ψυχικά εξουθενωτική και εργασιακά απαξιωτική πρακτική της Τράπεζας να τους θέσει σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους, αρνούμενη κατ’ ουσίαν να αποδεχθεί τις υπηρεσίες τους και να τους τοποθετήσει σε καταστήματα της ίδιας περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας τους, όπως συνέστησε με μία απόφαση – σταθμό η Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά ζητήματα μονομερούς βλαπτικής μεταβολής, προσβολής του δικαιώματος των εργαζομένων στην πραγματική απασχόληση, υπηρεσιακής αχρήστευσης και αδυναμίας ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους.

Πέραν των συγκεκριμένων, λοιπόν, εργαζομένων, από τους οποίους σημειωτέον ζητήθηκε η έγγραφη αποδοχή της πρότασης στελέχωσης της νεοσύστατης υπηρεσίας, μετακινείται ένας επιπλέον διόλου  ευκαταφρόνητος αριθμός συναδέλφων (περίπου 200) σε συνθήκες, ωστόσο, έλλειψης διαφάνειας και παντελούς απουσίας κριτηρίων, σύμφωνα με τα οποία γίνεται η τελική επιλογή, χωρίς να απαιτείται στη δική τους περίπτωση η οποιαδήποτε έγγραφη αποδοχή και με απόλυτη χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.

Όπως κατανοείτε, οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί που υποκρύπτονται προκαλούν και δικαιολογημένα εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους που πρόκειται να στελεχώσουν την υπηρεσία αυτή, καθώς οι προηγούμενοι (περίπτωση ROS) βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα είτε της απόσχισης είτε της αποδοχής ενός ακόμη ψευδεπίγραφου προγράμματος εθελούσιας. Αλλά και η επικείμενη απασχόλησή τους στο κτήριο της Νέας Ιωνίας ξυπνά εκ νέου οδυνηρές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς οι προηγούμενοι εργαζόμενοι που παρείχαν τις υπηρεσίες τους από το συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ομοίως αποσχίσθηκαν (περίπτωση CAU).

     Ταυτόχρονα, η ίδια αναστάτωση επικρατεί και στους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δίκτυο. Οι συνάδελφοι στα καταστήματα, που λόγω της σοβαρής πλέον υποστελέχωσης καλούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης του πελατειακού κοινού, αντιμετωπίζουν την ίδια εργασιακή αβεβαιότητα, η οποία βεβαίως επιτείνεται από το τεχνητά καλλιεργούμενο κλίμα ανασφάλειας, έχοντας στο επίκεντρο της προβληματικής ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, σε δύο παραλλαγές, που η μεν πρώτη οδηγεί σε πιστοποίηση από το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ) ενώ η δεύτερη όχι, εντείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας για το εργασιακό μέλλον εργαζομένων με πολυετή εμπειρία και προσφορά στον Οργανισμό, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες αλλαγές και την ουσιαστική αναπροσαρμογή της δομής των καταστημάτων.

Συνάδελφοι,

επειδή οι συγκεκριμένες εξελίξεις εντείνουν όπως προαναφέραμε την εργασιακή αβεβαιότητα, πόσο μάλλον ειδικά από τη στιγμή που το επιχειρηματικό πλάνο της Τράπεζας εξακολουθεί να προσεγγίζει τα ζητήματα της απασχόλησης με όρους περαιτέρω δραστικής απομείωσης του αριθμού των εργαζομένων, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που οι Κλαδικές Συμβάσεις με την προβεβλημένη ρήτρα περί προστασίας της απασχόλησης υπογράφονται για να τηρούνται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την άμεση σύγκληση των οργάνων της Ομοσπονδίας για συνεκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων, που θα εμπεδώνουν επιτέλους στην πράξη το πολυπόθητο κλίμα εργασιακής ασφάλειας σε έναν κλάδο που έχει υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

        Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γοίλιας Ισίδωρος Μπεμπένης Εμμανουήλ              

Για το Δ.Σ του Ε.Σ.Ε.Τ.Π

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

  Γουγούλης Γιώργος                  Τσιμρόγλου Αβραάμ

Για το Δ.Σ του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Πολύζος Θεοφάνης                    Δεκούλος Βενετσιάνος

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα