Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΥΓΤΕ-ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

30/10/2022

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Καταγγέλλουμε και στηλιτεύουμε την αυθαίρετη και παράνομη εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης από την Τράπεζα Πειραιώς, ειδικά την παρούσα περίοδο που η Τράπεζα εκδιώκει πολυάριθμους εργαζομένους με μεθοδεύσεις σε βάρος τους. Στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης τα στελέχη της Διοίκησης εξαϋλώνουν τις  ΠΕΝΙΧΡΕΣ αυξήσεις, διαμορφώνοντας αντικείμενο δημιουργικής λογιστικής για την Τράπεζα. Για τους εργαζόμενους της πρώην ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ η επονομαζόμενη «Οικειοθελής Παροχή» έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και οριοθετημένο τρόπο διαχείρισης και δεν επιδέχεται αυθαίρετους συμψηφισμούς και διαχείριση κατά το δοκούν. Ο Σύλλογος μας θα αναλάβει άμεση δράση, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Ο ΣΕΤΠ στην ανακοίνωση Νο 91 αναφέρει: «υπήρχε δε η ρητή διαβεβαίωση από την τράπεζα ότι τα συγκεκριμένα ποσά ουδέποτε θα συμψηφιστούν…. κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Επιχ.Σύμβαση επιμείναμε πολύ στον τρόπο που η τράπεζα θα εφαρμόσει τον συμψηφισμό των αυξήσεων».

Η πανηγυρική ανακοίνωση Νο 82 του ΣΕΤΠ «Υπεγράφη Επιχ.Σύμβαση 2022-2024» (βέβαια δεν είδαμε ποτέ την υπογραφή της τράπεζας) αναφέρει: Μη συμψηφισμός και πραγματική καταβολή των αυξήσεων που προέρχονται από τις αυξήσεις των επιδομάτων της Κλαδικής Σύμβασης

και επεξηγεί:

Ο Σ.Ε.Τ.Π. κατάφερε μια ευρείας σημασίας θεσμική και οικονομική κατάκτηση για τους εργαζόμενους, η οποία δεν υφίσταται ανάλογη σήμερα σε άλλη συστημική Τράπεζα, ενώ η θεσμοθέτησή της λειτουργεί καταλυτικά για την περαιτέρω βελτίωση των όρων της, σε επόμενη Ε.Σ.Σ.Ε.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που έχουν στη μισθοδοσία τους, υπέρτερες αποδοχές των κλαδικών και επιχειρησιακών αμοιβών, και μέχρι του ποσού των €110, θα λαμβάνουν ως αύξηση στο μισθό τους, και δε θα συμψηφίζονται όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τις αυξήσεις που θα προέρχονται από την αναπροσαρμογή των επιδομάτων γάμου, επιστημονικού, τέκνων και παιδικής μέριμνας. Με τη ρύθμιση αυτή δεν επηρεάζονται οι μέχρι σήμερα πρακτικές που ακολουθούνται για το ίδιο θέμα.

Από τη ρύθμιση αυτή, ωφελούνται συνολικά πάνω από 2.500 συνάδελφοι, που προστίθενται στους 3.500 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, με την εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ-Τραπεζών 2022-2024 από την 1-10-2022.

Εδώ ρωτάμε: Αν γνωρίζουμε καλά η Πειραιώς έχει 8.500 περίπου εργαζόμενους, επωφελούνται μόνο οι παραπάνω;

Αλήθεια συνάδελφοι τι ισχύει από τα παραπάνω; Μη συμψηφισμός και πραγματική καταβολή των αυξήσεων που προέρχονται από τις αυξήσεις των επιδομάτων της Κλαδικής Σύμβασης  Η΄  μέχρι του ποσού των €110, θα λαμβάνουν ως αύξηση στο μισθό τους, και δε θα συμψηφίζονται όπως γινόταν μέχρι σήμερα, τις αυξήσεις που θα προέρχονται από την αναπροσαρμογή των επιδομάτων γάμου, επιστημονικού, τέκνων και παιδικής μέριμνας.Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σημειώνουμε ότι για τους εργαζόμενους της πρώην ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ τα ποσά που αφορούν στην Οικειοθελή Παροχή δεν προέρχονται από την εφαρμογή της Π.Υ.Σ 6/2012 αλλά σχετίζονται κυρίως με την συγχώνευση και γι’αυτό προφανώς λάμβαναν κανονικά μέχρι πρότινος όλες τις αυξήσεις χωρίς συμψηφισμούς. Γι’ αυτό και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να συναντηθούμε και να συμμετέχουμε στην διαδικασία διαπραγμάτευσης της Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Σημειώνουμε επίσης ότι από το 2014 που συγχωνεύτηκε η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μέχρι σήμερα το σωματείο μας έκανε αγώνα τόσο στις προφορικές συναντήσεις με την ΔΑΔ όσο και με τις ανακοινώσεις που εξέδωσε, για την εξάλειψη του όρου «Οικειοθελής Παροχή» από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων (που προέρχονται από την Γενική Τράπεζα) και την πραγματική αποτύπωση των επιδομάτων. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ αλλά και ούτε λάβαμε ποτέ από την ΔΑΔ σαφείς εξηγήσεις για τον τρόπο που αποτυπώνονται τα επιδόματα μας στα αποδεικτικά της μισθοδοσίας μας.

Ως εκ των παραπάνω ζητήσαμε και ζητάμε τη σύγκλιση των πέντε σωματείων για κοινές δράσεις και νομικές ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου. Σημειώνουμε ότι πολύ ορθά στο πρόσφατο παρελθόν τα τρία σωματεία Γενικής, Κύπρου και ΜΑΚΘΡΑΚ, προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να συμμετέχουν στην εν εξελίξει τότε διαμόρφωση της Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Η άποψη του ΣΥΓΤΕ  στο επιχείρημα του αντιπροσωπευτικού συλλόγου δόλος ή λάθος είναι ότι το αντιπροσωπευτικό σωματείο έδωσε το πράσινο φως στην Τράπεζα για το κούρεμα των «οικειοθελών». Οι οικείοι διάλογοι του αντιπροσωπευτικού σωματείου με την τράπεζα για προφορικές δεσμεύσεις ότι τα συγκεκριμένα ποσά ουδέποτε θα συμψηφιστούν είναι αστειότητες όταν μιλάμε για συμβάσεις. Μετά το σοκ που υπέστησαν οι εργαζόμενοι που βλέπουν ότι στο διηνεκές δεν θα πάρουν αύξηση, αντιλαμβάνονται ότι τα επιχειρήματα του αντιπροσωπευτικού σωματείου είναι στάχτη στα μάτια. Τα επιχειρήματα του αντιπροσωπευτικού σωματείου υποδηλώνουν αδυναμία  αντίστασης στην βούληση της Διοίκησης. Είναι απαράδεκτο να σερβίρουν στους εργαζόμενους προφορικές δεσμεύσεις.  

Ζητάμε τη θέση όλων των πολιτικών παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στην Πειραιώς.

Το σωματείο μας ζητάει συνάντηση για το παραπάνω θέμα με το Γενικό Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Γεωργόπουλο.

Το σωματείο μας θα αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία στην Διοίκηση της Τράπεζας.

ΥΓ. Η παραπάνω επιχειρηματολογία δεν αποτελεί πολεμική εναντίον άλλου σωματείου αλλά παρουσιάζουμε τις θέσεις μας ζητώντας εξηγήσεις και διευκρινήσεις από την Τράπεζα και τον ΣΕΤΠ, για το τι συμφωνήθηκε και το τι υπεγράφη σχετικά με την Επιχειρησιακή Σύμβαση.

                                                ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα