Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

                                                                                                                                                         Αθήνα 22 Φεβρουαρίου 2024

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο ΣΥΓΤΕ στηρίζει και συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξαν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΟΤΟΕ στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΟΤΟΕ και τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

Παραθέτουμε ακολούθως για ενημέρωση σας την Ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

 Για το ΔΣ του ΣΥΓΤΕ          

              Ο Πρόεδρος            Η Γενική Γραμματέας

                            Φάνης Πολύζος            Ευγενία Τάγαρη                                                                                             

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 25

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2024

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ στις 28 Φλεβάρη

Απαιτούμε:

  • Ολοκληρωμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ακρίβειας.
  • Ουσιαστική αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων.
  • Προστασία της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στη συνεδρίαση της 21-2-2024, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε:

  • Την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στις 28-2-2024.
  • Τη συμμετοχή του κλάδου στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των κατα τόπους εργατικών Κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Την ενημέρωση των Συλλόγων και των συναδέλφων για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων.

Γιατί απεργούμε:

Γιατί για τρίτο συνεχόμενο χρόνο οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που απομειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών μας και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Γιατί η απληστία της αγοράς και το ράλι των τιμών, μετατρέπουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, σε μια αδιάκοπη μάχη για επιβίωση.

Γιατί βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση του «πληθωρισμού απληστίας» κάθε λογής κερδοσκόπων. Με μια βίαιη αναδιανομή σε βάρος του πραγματικού εισοδήματος του κόσμου της εργασίας, που εξανεμίζει τα εισοδήματα και τις όποιες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Και ενώ ο επίσημος πληθωρισμός, δηλαδή ο μέσος ρυθμός αύξησης όλων των τιμών εμφανίζεται σταδιακά να υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει, με τις τιμές βασικών τροφίμων, αγαθών και υπηρεσιών (λ.χ. ενοίκια) να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και οι τιμές από το χωράφι στο ράφι να υπερτετραπλασιάζονται, προς όφελος των μεσαζόντων και των κερδοσκόπων.

Γιατί η χώρα μας είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στα κέρδη σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Γιατί στην χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει ότι αυτό πρέπει να φθάσει στο 80%.

Γιατί η επιλεκτική διατήρηση κάποιων διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012, καθώς και μεταγενέστερων αντεργατικών νόμων που αφορούν την μετενέργεια, την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ, την επίλυση των συλλογικών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ όταν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ουσιαστικά επιβραβεύουν κάθε κακόπιστο εργοδότη

Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε βάρος της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος στην απεργία, έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό ναρκοπέδιο σε βάρος των συνδικάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Τι διεκδικούμε :

Τη στιγμή που τα κέρδη γιγαντώνονται, με εμβληματικούς κλάδους (super market, ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες), είναι καιρός να πάψει η Κυβέρνηση να περιορίζεται σε «συστάσεις» και ευχολόγια για αύξηση των μισθών.

Όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

Εδώ και χρόνια μας λένε, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Καιρός, λοιπόν, να τελειώνουμε και με όλες τις στρεβλώσεις που αυτά επέφεραν στις εργασιακές σχέσεις και στις συλλογικές μας συμβάσεις.

Ο μισθός δεν είναι ελεημοσύνη! Είναι μέσο διαβίωσης, είναι η ανταπόδοση του πραγματικού μόχθου της εργασίας μας. Γι’ αυτό και πρέπει να έχει την κατάλληλη προστασία της πραγματικής αξίας και της αγοραστικής του δύναμης!

Οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες και υποχρεωτικές σε μια ασύδοτη αγορά, όπως είναι η ελληνική.

Καιρός να πάψει η Κυβέρνηση να περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

  • Να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
  • Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Να προστατεύσει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.


  • Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
  • Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών.
  • Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
  • Να σπάσει τα καρτέλ, που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες οφείλουν να παίξουν τον θεσμικό τους ρόλο στηρίζοντας ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν συμβάλει καθοριστικά ώστε το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει τα δομικά του προβλήματα και να μπει οριστικά στην νέα εποχή, με ισχυρή κερδοφορία και με βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με αυτές τις διεκδικήσεις, καλούμε όλους τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν ενεργά, ενωτικά και μαζικά στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024, καθώς και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη.

  • Να διαδηλώσουμε μαζικά την αντίθεσή μας στην ακρίβεια, σε λογικές και πρακτικές που υπονομεύουν την αξιοπρέπεια μας, τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας.
  • Να απαιτήσουμε άμεση αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων στον αγώνα για καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
  • Να στείλουμε στην Κυβέρνηση και στους εργοδότες μας ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας και αγώνα.

Εργασία και μισθοί με αξιοπρέπεια και προοπτική

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΦΛΕΒΑΡΗ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ.

Προσυγκέντρωση Τραπεζοϋπαλλήλων: ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

        Με  συναδελφικούς  χαιρετισμούς,

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιωργος Μοτσιος                            Ανδρεας Καλλιρης

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα