Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

«1Η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ»

28/04/2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Σας διαβιβάζουμε συν/να για ενημέρωση σας την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ Νο 19 με θέμα «1Η ΜΑΗ 2023 – ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ».

                         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, της έκρηξης της ακρίβειας και του πληθωρισμού, στη δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για όλους τους εργαζόμενους, η ΟΤΟΕ και ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου απαιτεί να ακουστεί ξανά ισχυρή η φωνή των εργαζομένων και να στηριχθούν ενεργά  οι διεκδικήσεις τους.

Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην εργασία:

 • Με πλήρη αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,  με κατάργηση της μνημονιακής ΠΥΣ 6/2012, καθώς και όλων των αντεργατικών διατάξεων των τελευταίων ετών που συστηματικά αποδυναμώνουν τη θέση των εργαζόμενων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών
 • Με Αποτελεσματική νομοθετική προστασία από τις απολύσεις.
 • Με επέκταση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέχρι την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων. Απρόσκοπτη πρόσβαση στον θεσμό της Διαιτησίας.  Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου.  Προστασία του ωραρίου και του ελεύθερου χρόνου με το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων.
 • Να μπει φραγμός στη χρήση εργαζομένων «δεύτερης ταχύτητας», με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές (ενοικιαζόμενοι, μερική απασχόληση, μπλοκάκια, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε πλατφόρμες κλπ)
 • Κατάργηση των διατάξεων που βάζουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση

Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία για όλους:

 • Με ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, με ουσιαστική στήριξη όλων των ευάλωτων νοικοκυριών για να έχουν στέγη, φαγητό, θέρμανση, πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες. Προστασία όλων των δημόσιων αγαθών  (παιδείας, υγείας, ύδρευσης, ενέργειας  κλπ.).
 • Με πολιτικές και μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια. Με παρεμβάσεις στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και ενέργειας. Με μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων.
 • Με προστασία της πρώτης κατοικίας, και λήψη μέτρων για την απόκτησή της, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές στεγαστικές ανάγκες, ιδίως των νέων ζευγαριών.
 • Με αποτελεσματική προστασία των δανειοληπτών από τα αυξημένα βάρη εξυπηρέτησης των δανείων τους λόγω και της αύξησης των επιτοκίων.
 • Τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνική υπευθυνότητα, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της Περιφέρειας, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας.
 • Να μπεί φραγμός στη συρρίκνωση του κλάδου μας, που οδηγεί σε αποκλεισμό των ευάλωτων ομάδων, των δύσβατων περιοχών και των τοπικών κοινωνιών από την πρόσβαση στα τραπεζικά καταστήματα.
 • Δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και με  τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
 • Σύγχρονες, αξιόπιστες και ασφαλείς υποδομές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν ξεχνάμε τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.  
 • Βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, χωρίς διακρίσεις, κοινωνικούς αποκλεισμούς και ανισότητες. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν άλλο στο περιθώριο των αποφάσεων.  Απαιτούν συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τα μέτρα και τις πολιτικές που χρειάζεται η κοινωνία  και η χώρα για ένα αύριο με αξιοπρέπεια, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κανείς δεν δικαιούται να αδρανεί, πόσο μάλλον να αγνοεί τις επιτακτικές ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων του κλάδου μας, όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.

Κανείς δεν δικαιούται  να παραπέμπει τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων στις καλένδες, πόσο μάλλον να «διαφεύγει» με γενικολογίες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Οι ανάγκες και οι προσδοκίες των εργαζόμενων και κυρίως της νεολαίας, είναι άμεσες, συγκεκριμένες, πολλαπλά οξυμμένες και απαιτούν τις ανάλογες θετικές απαντήσεις και συγκεκριμένες λύσεις.

Για όλα τα παραπάνω, για μας, για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία.

ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

 • Με Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Κοινωνική πρόοδο
 • Με αποτελεσματική προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς
 • Με ολοκληρωμένες λύσεις προστασίας και ανάκτησης της αγοραστικής δύναμης, που καταρρακώνεται από τη γενικευμένη ακρίβεια
 • Με αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την άρση κάθε εμποδίου για τη σύναψη  και την υποχρεωτική ισχύ των κλαδικών  ΣΣΕ.

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των συνδικάτων σε όλη την Χώρα

ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΙΣΧΥΡΗ Η ΦΩΝΗ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ

ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 ΟΛΟΙ στην απεργία της 1ης του Μάη

και στο Συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα,

στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωί.

Προσυγκέντρωση  ΚΟΡΑΗ & ΣΤΑΔΙΟΥ.

Με  συναδελφικούς  χαιρετισμούς,

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γιωργος Μοτσιος                         Ανδρεας Καλλιρης

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα