Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΟΕ Νο 5

ΟΤΟΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 5

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2013

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με κεντρική θέση την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και της απασχόλησης στο χώρο των τραπεζών και στόχο τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, προσήλθε η ΟΤΟΕ στην πρώτη συνάντηση με τις τράπεζες για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και ζήτησε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Δυστυχώς, όμως, οι Τραπεζίτες είχαν άλλους σκοπούς όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Εμφανίστηκαν με προκλητικές προτάσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά τη θεσμική ακύρωση της Κλαδικής Σύμβασης και κατ’ επέκταση τη συνδικαλιστική και πολιτική υπονόμευση της ίδιας της ΟΤΟΕ, με επιχείρημα την οικονομική συγκυρία.

Ζήτησαν:

 • – Μείωση του μισθολογικού κόστους σε επίπεδο, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενες (!) μελλοντικές ζημιές.
 • – Μείωση των μισθολογικών κλιμακίων του κλαδικού ενιαίου μισθολογίου της τάξεως του 15% με 20%, πλέον των μειώσεων που έχουν ήδη γίνει στους εργαζόμενους, είτε απευθείας από κάποιες τράπεζες, είτε μέσω Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και κυμαίνονται από 20% έως 30%.
 • – Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού.
 • – Μείωση (του ήδη παγωμένου) χρονοεπιδόματος της πολυετίας από 1,85% το χρόνο στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (ΓΣΕΕ) που είναι 1,5% ανά τριετία.
 • – Διακοπή της διαπραγμάτευσης των επιδομάτων (γάμου, βρεφονηπιακού κλπ.) σε κλαδικό επίπεδο και ευχέρεια διαπραγμάτευσής τους σε επιχειρησιακό επίπεδο, με τους Συλλόγους τους.
 • – Αύξηση του ωραρίου εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων από 37 σε 39 ώρες την εβδομάδα με εσωτερική ευελιξία, σύμφωνα με τις ανάγκες(!) της αγοράς και της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
 • – Κατάργηση της πρόσθετης άδειας (δύο ημερών) που λαμβάνεται από εργαζόμενους τη χειμερινή περίοδο.
 • – Κατάργηση της οικονομικής προώθησης των tellers κάθε δύο χρόνια
 • – Κατάργηση του Γ’ Βάθμιου Διατραπεζικού Πειθαρχικού Συμβουλίου.
 • – Κατάργηση της απορρόφησης από τις ελληνικές Τράπεζες (!) των εργαζόμενων που απολύονται από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.
 • – Κατάργηση όλων των συνδικαλιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα.
 • – Τέλος ζήτησαν μονοετή κλαδική Σ.Σ.Ε. με το παραπάνω περιεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι τα σχέδια αναδιοργάνωσης των τραπεζών αλλάζουν από τον Ιούνιο και δημιουργούνται πλέον διαφορετικά τοπία.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ήταν εξ’ αρχής φανερό ότι οι προτάσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών στόχευαν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, γι’ αυτό η απάντηση της ΟΤΟΕ ήταν άμεση και κατηγορηματική.

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, ανατρέπουν ιστορικές θεσμικές κατακτήσεις και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Σ.Σ.Ε.

Επεσήμανε στους εκπροσώπους των Τραπεζών ότι, η υπογραφή μιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν’ όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικευμένη και δημόσια αντιπαράθεση.

Κατέστησε σαφές ότι, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες «αν βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ, θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει για μια ακόμα φορά και με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις προκλητικές απαιτήσεις των τραπεζιτών τονίζοντας, ιδιαίτερα ότι η υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι αναγκαία για τον κλάδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να γίνει πεδίο καταρράκωσης και εξευτελισμού των θεσμών, των αξιών, του ρόλου και του περιεχομένου της.

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών οφείλουν να αντιληφθούν, ότι στις 11 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση, πρέπει να επικρατήσει η λογική και η σύνεση, ώστε ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, εάν πραγματικά επιθυμούν να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Εμείς περιμένουμε και ετοιμαζόμαστε για αγώνα, ενδεχομένως και πόλεμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επειδή πραγματικά επιθυμούμε να ολοκληρωθεί ειρηνικά – με την υπογραφή μιας ικανοποιητικής Σ.Σ.Ε. για τους εργαζόμενους στις Τράπεζες – η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα