Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΤΟΕ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ EUROBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ EUROBANK ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Με την πρόταση εξαγοράς της EUROBANK από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κορυφώνονται οι αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό χώρο, πριν από την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται να εγκαταλειφθεί η τακτική της σιωπής και να αποσαφηνιστούν σύντομα οι προθέσεις, ο ρόλος και η νέα λειτουργία των Τραπεζών, στην πιο κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία.

Κεντρικός στόχος των αναδιαρθρώσεων στον Τραπεζικό χώρο πρέπει να είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, που αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι βασικές προτεραιότητες στις οποίες οφείλουν να ανταποκριθούν οι Τράπεζες, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, περιλαμβάνονται στους άξονες: ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι βασικά στοιχεία-προϋποθέσεις επιτυχίας της ενοποίησης Τραπεζών αποτελούν:

• Ο ολοκληρωμένος επιχειρησιακός και κοινωνικός σχεδιασμός, με σεβασμό στις αρχές της διαφάνειας και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε κλαδικό και επιχειρησιακό επίπεδο στα θέματα που τους αφορούν.

• Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, που θα διασφαλίζει και θα εγγυάται την επιτυχία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

• Ο κοινωνικός σχεδιασμός με ειδική μέριμνα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργασιακών, ασφαλιστικών και υγείας).

Η συγχώνευση των δύο Τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα αναλύει και θα διασφαλίζει όλα τα παραπάνω και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι, πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη που έχει ανάγκη η χώρα, για την οποία, ο παράγοντας Εργασία, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Ο ρόλος αλλά και η ευθύνη των Τραπεζών, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν καταλυτική σημασία για την πορεία του τόπου, της ελληνικής κοινωνίας και της ίδιας της χώρας.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει σε κάθε περίπτωση, ότι η στάση της θα είναι αποφασιστική, με ότι αυτό κάθε φορά συνεπάγεται:

Σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με την υπεράσπιση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σε πολιτικό επίπεδο, με τη διεκδίκηση πολιτικών στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Σε κοινωνικό επίπεδο, με την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και την στήριξη των νοικοκυριών.

Την προσεχή ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10 στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, με θέμα: Συζήτηση και ανάληψη πρωτοβουλιών, ενόψει των συγχωνεύσεων και εξαγορών τραπεζών, που ανακοινώθηκαν.

Το Γραφείο Τύπου της ΟΤΟΕ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα