Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΠΡΩΤΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΪΟΥ

ΟΤΟΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 7

θήνα, 26 Απριλίου  2013


ΠΡΩΤΗ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΪΟΥ
ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΜΑΪΟΥ

ΑΓΩΝΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΟΤΟΕ αποφάσισε την προκήρυξη της πρώτης 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 1η Μαΐου, διεκδικώντας την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από την πλευρά των Τραπεζιτών – οι οποίοι ενημέρωσαν την ΟΤΟΕ ότι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών – θα γίνει νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας την Μεγάλη Δευτέρα το απόγευμα για κλιμάκωση με προκήρυξη νέας 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 2 Μαΐου.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε η ΟΤΟΕ μετά την παρελκυστική τακτική των εργοδοτών στις διαπραγματεύσεις για την Κλαδική ΣΣΕ.
Μετά τις παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις που διατύπωσαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και ενώ στη συνέχεια άλλαξαν συμπεριφορά δηλώνοντας, ότι θέλουν να υπάρξει συμφωνία για την Κλαδική ΣΣΕ, εντελώς αιφνιδιαστικά, άλλαξαν εκ νέου την στάση τους κάνοντας επίδειξη αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.
Η ΟΤΟΕ γνώριζε εξαρχής, ότι οι διαπραγματεύσεις της φετινής Σ.Σ.Ε. θα διεξαχθούν σε ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, συνθήκες όξυνσης της κρίσης, της ύφεσης και της ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης κινήθηκε αυστηρά στο τρίπτυχο:

•    Προστασία της εργασίας και αποτροπή των απολύσεων ενόψει συγχωνεύσεων – αναδιαρθρώσεων – εξαγορών.
•    Προστασία της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων του κλάδου (Ενιαίο Μισθολόγιο – Δάνεια).
•    Θεσμική θωράκιση των εργασιακών σχέσεων (Ωράριο – Κανονισμοί κ.α.).

Από την πλευρά τους οι Τραπεζίτες με συνεχιζόμενες παλινωδίες, προκλητικές θέσεις και επιλέγοντας παρελκυστική τακτική οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Ενώ απαίτησαν από την ΟΤΟΕ να αποδεχθεί μειώσεις της τάξεως του 18,5% στους μισθούς, διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου απασχόλησης των κεντρικών υπηρεσιών, δεν αποδέχθηκαν να συμπεριληφθεί στην Σ.Σ.Ε. δέσμευση για την απασχόληση, η οποία θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους από τις συγχωνεύσεις – εξαγορές που διαδραματίζονται στον κλάδο.
Οι εργοδότες δεν αποδέχονται την ευθύνη τους απέναντι στους εργαζόμενους και δεν δεσμεύονται σε τίποτα, απειλώντας με απολύσεις στις Τράπεζες.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη η απόφαση για Απεργιακές Κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν μονόδρομος για την ΟΤΟΕ.
Τα περιθώρια τελείωσαν.
Αν οι Τραπεζίτες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και συνεχίσουν τις προκλήσεις, τις παλινωδίες και την παρελκυστική τακτική, όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα… με απρόβλεπτες συνέπειες.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Όλοι κατανοούμε τη δυσκολία των στιγμών και τη σκληρή στάση των εργοδοτών.
Είναι η ώρα που πρέπει κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά και όλοι μαζί να δώσουμε τις δικές μας αγωνιστικές απαντήσεις.
Η ΟΤΟΕ αποφάσισε:
Την πρώτη 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 1η Μαΐου και είναι σε ετοιμότητα για δεύτερη 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 2 Μαΐου.
Να ζητήσει συνέχιση των διαπραγματεύσεων και αξιοπρεπή Κλαδική Σ.Σ.Ε.
Πρέπει επιτέλους οι εργοδότες να καταλάβουν, ότι οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες θέτουν ως βασικό όρο από την πλευρά τους τη διασφάλιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, που έχουν ήδη επιδεινωθεί από τη σημερινή τραγική οικονομική συγκυρία.

Επόμενη ημέρα για τις Τράπεζες χωρίς ασφαλείς εργαζόμενους δεν υπάρχει.
Από εκείνες εξαρτάται, πλέον, η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενόψει της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησής τους, τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά στις σχέσεις τους με την ΟΤΟΕ και τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί καθοριστική παράμετρο και για τις υπόλοιπες εξελίξεις που αφορούν στις σχέσεις τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με την Κυβέρνηση και την Τρόικα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΚΟΣ                ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα