Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σήμερα έγινε μια ακόμη διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ η οποία όμως είχε τρεις μεγάλους απόντες.
Πρώτα απ όλα είχε απούσα την ελευθερία .
Την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων .Γιατί η κυβέρνηση κατ εντολή μημονιακών υποχρεώσεων που επέβαλλε η τρόικα και απεδέχθη έχει θεσμοθετήσει ουσιαστικά την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα της ΕΓΣΣΕ.
Είναι γνωστό ότι οτιδήποτε και αν υπογράψουμε η νομιμότητα καθορίζεται από τον μνημονιακό νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.
Δεύτερος απών  ήταν Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας. Παρά το ότι υπήρχε συμφωνία να βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν προσήλθε, τους λόγους αναζητήστε τους .
Όμως έχουν μια μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της εργασίας έχουν υποχρέωση και ευθύνη .
Δεν μπορούν επειδή έχουν το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα και όλες τις ελαστικότητες ,τις απόλυτες ελαστικότητες που νομοθέτησε η κυβέρνηση ,να συμπεριφέρονται μ αυτόν τον τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους του μόχθου, απέναντι στους εργαζόμενους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό .
Και βεβαίως ήταν απόντες και δυνάμεις των συνδικάτων που μονίμως κατ εντολή των κομμάτων τους αντιπολιτεύονται θαρρούν είτε την κυβέρνηση είτε τη ΓΣΕΕ.
Γίνεται μια προσπάθεια να σώσουμε οτιδήποτε και αν σώζεται .
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και θα τη συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία ώρα ώστε να μην αρχίσει η μετενέργεια.
Γιατί αν αυτό το επαίσχυντο θεσμικό δημιούργημα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την κατάργηση της μετενέργειας αρχίζει και λειτουργεί μετά τις 15 Μαΐου οι επιπτώσεις για τον κόσμο της εργασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες.
Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να διαπραγματευόμαστε

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.Σ.Ε.Ε.

9/5/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ- ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΣΣΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 9/5/2013 η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ (ο ΣΕΒ δεν προσήλθε) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με δεδομένη την έλλειψη ελευθερίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ,για την οποία αποκλειστική ευθύνη φέρουν κυβέρνηση και τρόικα που κατήργησαν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω της ΕΓΣΣΕ  και την καθολικότητα ισχύος της, η ΓΣΕΕ επιμένει και διεκδικεί την υπογραφή Σύμβασης που θα παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου στον κόσμο της μισθωτής εργασίας και θα σώζει ότι η κυβέρνηση δεν κατέστρεψε κάνοντας πράξη τις μνημονιακές επιταγές.

Μπορεί οι εργοδότες με πρόσχημα τη νομοθετική ναρκοθέτηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ να μην προσεγγίζουν το οικονομικό αίτημα της ΓΣΕΕ ,έχουν όμως τη δυνατότητα και την υποχρέωση να συμφωνήσουν στη διασφάλιση του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών αιτημάτων για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί το επιχείρημα των μνημονιακών εντολών.

Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία να μετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και  Βιομηχανίας, εκπρόσωποι του οποίου δεν προσήλθαν σήμερα  παρά το γεγονός ότι η συνάντηση είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ,μια στάση για την οποία  ο ΣΕΒ είναι υπόλογος στους εργαζόμενους που καθημερινά πλήττονται  από τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Η Συνομοσπονδία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις της με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ Θα συνεχίσει τον αγώνα για την  επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ, της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, της αποκατάσταση της μετενέργειας, της αντιμετώπισης του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας.


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα