Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

OI 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ

Θέματα χαμηλής πολιτικής επιλέγει στο ασφαλιστικό η Κυβέρνηση ενόψει πολιτικών εξελίξεων, εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβερνητικής ασυνεννοησίας μεταξύ των δύο κομμάτων – εταίρων , δυσχερειών στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τη διαρρύθμιση του χρέους και , πιθανότατα, εκλογών μέσα στο χειμώνα. Ωστόσο , τα εν λόγω (σχεδιαζόμενα) μέτρα, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την προσεχή εβδομάδα και θα συνεχίσουν εκδηλούμενα κατά κύματα ολόκληρο το 2015, αποτελούν ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τους ασφαλισμένους και , κυρίως, τους συνταξιούχους. Οι οποίοι, όντας εκτός παραγωγικής διαδικασίας , βλέπουν τις αποδοχές τους να χάνονται χωρίς να δύνανται να αντιδράσουν.

  1. η αρχή έγινε ήδη  με την καταβολή των συντάξεων Ιουλίου, η οποία ολοκληρώνεται αύριο με τις αποδοχές του ΤΑΠ/ΟΤ κ.ά., όπου οι επικουρικές συντάξεις ήταν μειωμένες κατά 5,2%. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις από την αρχή του μνημονίου. Και αναμένεται να ακολουθήσει και άλλη μία μείωση μέσα στο 2015 όταν θα εκπονηθούν οι νέες αναλογιστικές μελέτες για την βιωσιμότητα του ταμείου και την ενοποίηση όλων των επικουρικών με το ΕΤΕΑ. Όποιο ταμείο αρνηθεί να ενταχθεί θα πρέπει να ζητήσει τη μετατροπή του σε επαγγελματικό και να στηριχθεί αποκλειστικά στα έσοδα των ασφαλισμένων (εν ενεργεία) . Τα υπόλοιπα, όσα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ δηλαδή, θα υπαχθούν στον κανόνα των μηδενικών ελλειμμάτων. Δηλαδή, οι ετήσιες εκροές για συντάξεις θα είναι αντίστοιχου ύψους με τις εισπράξεις από εισφορές επιχειρήσεων και εργαζομένων. Και , ως γνωστών , οι άνεργοι αυξάνονται σε βάρος των εργαζομένων και όσοι απασχολούνται βλέπουν να μειώνονται οι αποδοχές τους (άρα και οι ασφαλιστικές εισφορές των) παρά να αυξάνονται. Οι δε νέες προσλήψεις αφορούν μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας παρά πλήρες 8ωρο. Με ότι αυτό συνεπάγεται με τα αμοιβές και τις εισφορές.
  2. από την προσεχή Τρίτη μειώνονται κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ και κατά 1 μονάδα οι αντίστοιχες εργατικές. Αυτό μόνο για φέτος συνεπάγεται απώλειες της τάξης των 400 εκ ευρώ από το ΙΚΑ , ποσό που εν πολλοίς θα καλυφθεί από το πλεόνασμα του 2013. πάντως αυτή η μείωση αναμένεται να ελαφρύνει κατά τι τις επιχειρήσεις καθώς η χώρα μας διέθετε τα υψηλότερα ασφάλιστρα διεθνώς.
  3. βεβαίως λόγω της μείωσης των εισφορών (συνολικά από το 2012 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ή 11% επί των συνολικών ασφαλίστρων), θα μειωθούν και τα έσοδα του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα απασχόλησης, και επιδότησης των θέσεων εργασίας, αλλά και της χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων στους εργαζόμενους εκείνους που δεν το λαμβάνουν από τις επιχειρήσεις – εργοδότες, (5% για κάθε παιδί, αν και ο ΟΑΕΔ δεν έδινε ποσοστιαία επιδόματα αλλά σε ευρώ κάθε φορά). Πλέον, αυτή η ενίσχυση του ΟΑΕΔ υπέρ των μισθωτών που αμείβονται με τα χαμηλότερα ποσά καταργείται. Οι εργαζόμενοι κάτω ενός ορισμένου ποσού θα λαμβάνουν επιδόματα μέσω του ΟΓΑ (σε αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών λόγω τέκνων που καταργήθηκαν)
  4. από την Τρίτη καταργούνται μια σειρά από κοινωνικοί πόροι οι οποίοι ετέθησαν εν είδει εργοδοτικής συμμετοχής ή σαν συμπλήρωμα εισφορών υπέρ των επικουρικών, κυρίως, ταμείων. Μέσα στο χρόνο αναμένεται να ακολουθήσει και νέο κύμα κατάργησης των εναπομεινάντων κοινωνικών πόρων κάτι που θα πυροδοτήσει την κατάργηση πολλών ταμείων. Και αυτό καθώς αμέσως μετά θα ισχύσει ο κανόνας των μηδενικών ελλειμμάτων όπως έχει περιγραφεί στο σημείο «1». Ήδη πολλά ταμεία, όπως το επικουρικό της Εθνικής Ασφαλιστικής , των Βενζινοπωλών κ.ά. , αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και πληρωμής των υπαλλήλων τους.
  5. μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο (μελέτη) ενοποίησης των κύριων ταμείων σύνταξης. Στόχος η δημιουργία τριών ταμείων (μισθωτών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με μια ξεχωριστή διαχείριση για το ΝΑΤ των ναυτικών , των ελευθέρων επαγγελματιών – και επιστημόνων – και τέλος , των αγροτών). Αυτές οι ενοποιήσεις θα σημάνουν και την ομογενοποίηση πολλών παροχών σε είδος ή χρήμα, όπως διάφορα επιδόματα και ενισχύεις , πέραν των κοινών συνταξιοδοτικών κανόνων οι οποίοι εφαρμόζονται σταδιακά.
  6. η μελέτη ενοποίησης θα προβλέπει και τον τρόπο απόδοσης της εθνικής σύνταξης των 360 ευρώ. Η οποία δεν θα καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους στο ακέραιο αλλά αναλογικά με βάση τα έτη ασφάλισης. Τα 360 ευρώ θα είναι το ανώτατο πλαφόν και θα αντιστοιχεί σε 40 έτη ασφάλισης (έως 7 πλασματικά έτη ). Άρα , η κατανομή θα αφορά σε 9 ευρώ ανά έτος στην ασφάλιση. Γιατί, διαφορετικά, η απόδοση 360ευρώ σε κάθε συνταξιούχο (2,9 εκατ. Εν συνόλω σήμερα) συνεπάγεται ετήσια εκταμίευση από τον προϋπολογισμό της τάξης των 12,5 δις. ευρώ. Όταν φέτος ο προϋπολογισμός έχει δεσμευτεί να καταβάλλει 11 δις ευρώ (σ.σ. και , τελικά με τις υπερβάσεις, θα καταβάλλει 12 δις.), ενώ το 2015 η κρατική ενίσχυση του ασφαλιστικού θα περιοριστεί στα 9 δις ευρώ με βάσει το Μνημόνιο. Κατά συνέπεια , και λόγω της πρόβλεψης για περιορισμό της ενίσχυσης από τον προϋπολογισμό στο 5,5% του ΑΕΠ , το κράτος θα αποσύρεται σταδιακά από τα βάρη για τις συντάξεις. Αντίστοιχα δε θα μειώνονται και οι συντάξεις των δικαιούχων.
  7. στο πλαίσιο των αλλαγών στις κύριες συντάξεις εξετάζεται και το ενδεχόμενο όχι να αυξηθούν τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση (γυναίκες με ανήλικο, τρίτεκνοι, πρόωρη – μειωμένη σε δημόσιο και ΔΕΚΟ κ. ά. ), κάτι που συζητήθηκε το προηγούμενο διάστημα (σ.σ. όχι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές) αλλά να ισχύσουν οι περιορισμοί όσων λαμβάνουν σε μικρή ηλικία σύνταξη. Αν για παράδειγμα ο δικαιούχος είναι κάτω των 58 ή 60 ετών θα καταβάλει τέλος αλληλεγγύης για ποσά άνω ενός ορίου( π.χ. 800 ευρώ το μήνα). Το δε ποσοστό περικοπής μπορεί να ξεπερνά και το 50%. Σήμερα οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που λαμβάνουν δικαιούχοι κάτω των 55 ετών περικόπτονται κατά 40%. Οι αποδοχές επανέρχονται μετά από αυτό το ηλικιακό όριο.
  8. οι διοικήσεις των ταμείων και , κυρίως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να πετύχουν την εξαίρεσή τους από τις γενικές ρυθμίσεις (υποταγής στον κανόνα του μηδενικού ελλείμματος ή τις ετήσιες αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας) μόνον εάν μετατρέψουν τα ταμεία τους σε επαγγελματικά. Τότε, θα υπαχθούν στον κανόνα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τα έσοδα θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά τους άμεσα ενδιαφερομένους: τους εν ενεργεία, προκειμένου να λάβουν μια αξιοπρεπή παροχή κατά την ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, και τις επιχειρήσεις. Όχι από κοινωνικούς πόρους.

 

Μπορεί τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση να αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος μετά τις αλλεπάλληλες ανατροπές στο ασφαλιστικό την περίοδο 2010-12, μπορεί η έξοδος στην σύνταξη με 18 ή 25 έτη ασφάλισης να ήταν προνόμιο των γυναικών και , κυρίως των εργαζομένων μητέρων με ανήλικο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για συνταξιοδότηση και των ανδρών πριν το 60ο έτος της ηλικίας. Με 20 έως 35 έτη ασφάλισης, μαζί με τα πλασματικά , πολλοί πενηντάρηδες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Και μάλιστα , σε πολλές περιπτώσεις με πλήρεις αποδοχές. Χωρίς πέναλτι πρόωρης εξόδου ή μειωμένη σύνταξη. Εκτός από την πρόβλεψη του μνημονίου για περικοπή του τμήματος της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.00 ευρώ σε ποσοστό 40%. Και αυτό μέχρι την ηλικία των 55 ετών. Αμέσως μετά οι αποδοχές επανέρχονται.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 50 ΜΕ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
ΌΡΟΙ ΌΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

1. Βασική κατηγορία πενηντάρηδων που βγαίνουν στην σύνταξη είναι όσοι συμπληρώνουν 35ετία μέχρι το 2012 στο ΙΚΑ. Ή , καλύτερα, όσοι έχουν 30 πραγματικά έτη ασφάλισης το 2012 συν 5 πλασματικά. Σε αυτή την περίπτωση κατοχυρώνεται το 59ο έτος της ηλικίας για την λήψη πλήρους σύνταξης. Αρκεί κατά την έξοδο, όποτε και εάν γίνει αυτή, να έχουν τουλάχιστον 37 έτη ασφάλισης στο σύνολο. Εξυπακούεται ότι με 35 έτη ασφάλισης το 2011(31 πραγματικά και 4 πλασματικά) εξακολουθεί να ισχύει η συνταξιοδότηση το 58ο έτος της ηλικίας (με 36 έτη ασφάλισης κατά την έξοδο)
Για την κατοχύρωση του ως άνω δικαιώματος αρκεί κάποια στιγμή μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του, κατά περίπτωση, 58ου η 59ου έτους της  ηλικίας ο ασφαλισμένος να αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα πλασματικά ένσημα (τέκνα, σπουδές, ασφαλιστικό κενό, ανεργία, ασθένεια, θητεία κ. ά.). δεν έπρεπε δηλαδή να τα αναγνωρίσει το 2011 για να θεμελιώσει, με 35ετία , το 58ο ή να αναγνωρίσει τα πλασματικά το 2012 για την κατοχύρωση του 59ου. Αυτή η διαδικασία είναι ανοικτή και μπορεί να πληρωθεί οποτεδήποτε εις το μέλλον.

2. Συνταξιούχος πενηντάρης μπορεί να γίνει κάποιος και με ασφάλιση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Με συμπληρωμένα 10.500 ένσημα το 2012, για παράδειγμα , και 7.500 στα ΒΑΕ συνταξιοδοτείται με πλήρη σύνταξη στο 56ο και 6 μήνες (54 και 6 για μειωμένη). Με τις ίδιες προϋποθέσεις (και 6 πλασματικά έτη για την συμπλήρωση των 3.000 μεικτών ενσήμων από τα 10.500) το 2013 ένας ασφαλισμένος συνταξιοδφοτείται με μειωμένη (προϋπόθεση τα 1.000 ένσημα τα τελευταία 13 έτη) στο 58ο και 9 μήνες (60 και 9 για πλήρη). Και αντιστοίχως φέτος με 10.500 ένσημα (7.500 ΒΑΕ  και 2.100 πλασματικά) ένας ασφαλισμένος βγαίνει στο 59ο και 6 μήνες (61,6).
Βεβαίως , εάν τα 10.500 υπήρχαν το 2010(αλλά μόνο ο στρατός και από 200 ένσημα για την επιδοτούμενη ανεργία και την ασθένεια ως πλασματικά για την συμπλήρωση των 3.000 μεικτών- κοινών, όχι των ΒΑΕ) ένας ασφαλισμένος βγαίνει με την συμπλήρωση του 55ο έτος της ηλικίας (53 με μειωμένη). Με τα αντίστοιχα έτη ασφάλισης το 2011 (έως 1.200 πλασματικά ένσημα) η σύνταξη στα ΒΑΕ καταβάλλεται στο 55ο και 9 μήνες (53 και 9 για μειωμένη)

3. Οι άνδρες ασφαλισμένοι στο δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011, εκ των οποίων έως και 7 πλασματικά (π.χ. 4 από πτυχίο και 3 από δύο ενήλικα τέκνα) μπορούν να αποχωρήσουν σε ηλικία 56 ετών με μειωμένη σύνταξη. Το «πέναλτι» είναι 6% για κάθε έτος πριν από το 61ο. επίσης , οι άνδρες στο δημόσιο με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2012 (και έως 8 πλασματικά) λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στα 58 με το πέναλτι να διαμορφώνεται στο 6% για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου της πλήρους σύνταξης. Αντιθέτως, όσοι είχαν 25 έτη ασφάλισης το 2010 και επιθυμούν να φύγουν πριν την 35ετία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόνο  στο 60ο έτος (με μικρότερο όμως πέναλτι 4,5% επί της σύνταξης για τα έτη που υπολείπονται πριν από την πλήρη σύνταξη.

4. στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών ξανά οι άνδρες με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης το 2011 (έως 4 πλασματικά στα ειδικά ταμεία, έως 7 πλασματικά στο δημόσιο) θεμελιώσουν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη στο 58ο έτος με 35ετιία. Κατά την έξοδο πρέπει να παρουσιάσουν 36 έτη (και από αυτά μπορούν να πάρουν επιπλέον πλασματικά από 7 έως 10 έτη το 2014 και μετέπειτα). Με την 25ετία (από 5 έως 8 πλασματικά αντίστοιχα σε ΔΕΚΟ και δημόσιο) το 2012 οι άνδρες θεμελιώνουν το 59ο (κατά την έξοδο θα πρέπει να έχουν 37 έτη ασφάλισης).

5. Οι άνδρες με τρία τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας αυτών, και 20 έτη ασφάλισης το 2011 (έως 5 πλασματικά, δεδομένο ότι  για την αναγνώριση των πλασματικών από τα τέκνα «απαιτείται 15ετής πραγματική δημόσια υπηρεσία»)θεμελιώνουν το 52ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση αρκεί κατά την έξοδο να έχουν 21 έτη ασφάλισης. Με 20 έτη το 2012 (ξανά έως 5 πλασματικά ) ένας ασφαλισμένος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί λόγω τριτεκνίας στο 55ο έτος , αρκεί κατά την έξοδο να έχει τουλάχιστον 23 έτη ασφάλισης.

6. Ο πατέρας ανηλίκου στο δημόσιο με 25ετία το 2011, εκ των οποίων έως 7 πλασματικά (υπό την προϋπόθεση ότι έχει δύο τέκνα, έστω και εάν το δεύτερο είναι ενήλικας), μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την συμπλήρωση του 52ου έτους. Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2012, και έως 8 πλασματικά έτη, ένας πατέρας δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται στο 55ο έτος της ηλικίας.

7. Οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο και τα ειδικά ταμεία προ του 1983 συνταξιοδοτούνται χωρίς ηλικιακό όριο, ακόμη και στο 53ο ή 55ο έτος, με πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση της 35ετίας.

 

 

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1. ΔΕΚΟ- Τράπεζες , μητέρες με ανήλικο: οι γυναίκες που συμπληρώνουν 25ετή υπηρεσία το 2010 και έχουν ανήλικο παιδί συνταξιοδοτούνται στα 50. με 25ετία το 2011, συνταξιοδοτούνται στα 52(μειωμένη στα 50), ενώ όσες συμπληρώνουν την 25ετία το 2012 βγαίνουν στα 55 (μειωμένη στα 53). Ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις για χήρους πατέρες.  Επισημαίνεται ότι για τις μητέρες ανήλικων παιδιών ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών) οι καταστατικές διατάξεις τους προέβλεπαν τη συνταξιοδότησή τους και με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο ΙΚΑ για τις μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένων μέχρι 31/12/1992. έτσι , έχουν την εναλλακτική επιλογή  να βγουν στην σύνταξη όσες δεν συμπληρώνουν το 2012 την 25ετία, αλλά λιγότερα έτη ασφάλισης και συγκεκριμένα με 5.500 ημέρες (18,3 έτη).
Όταν για την σύνταξη με ανήλικο επιλέγονται οι διατάξεις των Ταμείων ΔΕΚΟ – τραπεζών επιτρέπεται και η συνταξιοδότηση με αναστολή, δηλαδή αποχώρηση όταν συμπληρώνεται 25ετία με ανήλικο και καταβολή σύνταξης όταν συμπληρωθεί και η ηλικία.
Για σύνταξη με διατάξεις ΙΚΑ , όμως, δεν ισχύει η δυνατότητα αποχώρησης με αναστολή.
2. ΔΕΚΟ – τράπεζες, γυναίκες με 3 παιδιά: έως το 2010 απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας. Από το 2011 μπαίνει και όριο ηλικίας (52-55), ενώ ο χρόνος λόγω τέκνων εξαγοράζεται. Δεν χορηγείται μειωμένη. Χρήση των διατάξεων μπορούν να κάνουν και οι διαζευγμένοι άνδρες που έχουν την επιμέλεια 3 ανηλίκων ή ανίκανων παιδιών, όπως και οι χήροι.
3. ΙΚΑ, μητέρες με ανήλικο: συνταξιοδοτούνται με το όριο ηλικίας που ισχύει κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ασφάλισης, αρκεί όταν συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες να είχαν και ανήλικο παιδί. Ασφαλισμένη που είχε το 2010 5.500 ημέρες και ανήλικο παιδί θα βγει στην σύνταξη όταν γίνει 55 ετών (50 μειωμένη). Ασφαλισμένη που είχε 5.500 ημέρες το 2009 και ανήλικο παιδί τότε κατοχυρώνει επίσης σύνταξη όταν γίνει 55, ακόμη κι αν στην ηλικία αυτή το παιδί της δεν είναι  ανήλικο. Ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για χήρους πατέρες.
4. ΕΤΑΑ-Ταμείο Νομικών, μητέρες με ανήλικο: με 21,5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την
1η /1/2013 με την συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου. Με 22 έτη ασφάλισης, μέχρι 31/12/2011, ή 22,5 έτη μέχρι 31/12/2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν, με τη συμπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους της ηλικίας. Με 23 έτη ασφάλισης από 1η/1/2013 και μετά , συνταξιοδοτούνται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
5.ΤΣΠΕΑΘ, μητέρες με 15ετία: συνταξιοδοτούνται με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη αντίστοιχα με το όριο ηλικίας που ισχύει όταν συμπληρώνουν τα 15 έτη ασφάλισης και έχουν ανήλικο παιδί. ΠΡΟΣΟΧΗ: η 15ετία που συμπληρώνεται έως το 2010 βγάζει σύνταξη σε ηλικίες 45 έως 50. με 15ετία το 2011 και το 2012 σύνταξη στα 53 και 55.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΔΕΚΟ- Τράπεζες: μητέρες τουλάχιστον 3 παιδιών*
(ισχύει για όλες τις μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένες)

Έτος

Έτη ασφάλισης

Όριο ηλικίας

2010

20

Χωρίς όριο

2011

52

2012

55

2013 και μετά

67

*ή πατέρες τουλάχιστον 3 παιδιών που είναι χήροι η διαζευγμένοι και έχουν την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών με δικαστική απόφαση.

ΔΕΚΟ- Τράπεζες : μητέρες ανηλίκων (ασφαλισμένες μέχρι 1992)*

Έτος κατοχύρωσης

Έτη ασφάλισης

Όριο ηλικίας

Μειωμένη

Πλήρης

2010

25

50

2011

50

52

2012

53

55

2013 και μετά

62

67

*ίδιες προϋποθέσεις και για χήρους πατέρες

ΔΕΚΟ-τράπεζες : Μητέρες με ανήλικο με διατάξεις ΙΚΑ*
(ασφαλισμένες μέχρι 1992)

Χρόνος ασφάλισης/έτος που συμπληρώνεται

Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης

Πλήρης

μειωμένη

18,3 έτη
(και ανήλικο)

Μέχρι 2010

55

50

2011

57

52

2012

60

55

Από 2013

67

62

*με διατάξεις ΙΚΑ δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης με αναστολή

Ταμείο Νομικών: Μητέρες με ανήλικα

Έτος κατοχύρωσης

Έτη ασφάλισης

Όριο ηλικίας μητέρων ανήλικων τέκνων

2010

21,5

50

2011

22

55

2012

22,5

58

2013

23

67

ΙΚΑ: Μητέρες ανηλίκων (ασφαλισμένες μέχρι 1992)

Έτος συμπλήρωσης των 5.500 ημερών ασφάλισης (με ανήλικο παιδί)

Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης

Πλήρης

Μειωμένη

Μέχρι 2010

55

50

Μέχρι 2011

57

52

Μέχρι 2012

60

55

Από 2013

67

62

.

Τελευταία Άρθρα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα