Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΟΤΟΕ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Συνάδελφοι,

Πέραν εκείνων που αναφέρθηκε η ΟΤΟΕ στην ανακοίνωσή της, όπου έδωσε τους βασικούς άξονες όπως τους ανέφερε ο κ. Καραμούζης, για να προχωρήσει η Τράπεζα σε μία αναπτυξιακή τροχιά, εμείς ως προεδρείο συμφωνούμε απόλυτα. Υπήρξαν και άλλα τα οποία λέχθηκαν, όπως μας ενημέρωσε το μέλος της προεδρείου της ΟΤΟΕ συνδ/φος Δ. Καλόγηρος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο Δ/νων Σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας κ. Ν. Καραμούζης αναφέρθηκε στην πολιτική των Γάλλων οι οποίοι δημιούργησαν πάρα πολλά προβλήματα στη Γενική Τράπεζα προσθέτοντας ότι όταν πρωτοήρθε, είδε πεταμένους φακέλους στο πάτωμα με σημαντικά και ουσιαστικά στοιχεία, ώστε να μην μπορούν να βρεθούν και έδωσε τις ανάλογες οδηγίες για να υπάρξει ψηφοποίηση. 
Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι η πολιτική των Γάλλων μας είχε φέρει σε αυτήν την κατάσταση και τότε που ο Πρόεδρος του συλλόγου Δ. Καλόγηρος μαζί με το προεδρείο έδιναν αγώνες στηλιτεύοντας την πολιτική αυτών που μας οδήγησαν σε  αυτή την οικτρή κατάσταση, τότε κάποιοι άλλοι επαίρονταν ότι «ερχόμενοι οι Γάλλοι θα φάμε με χρυσά κουτάλια!» Και να μην ξεχνούν ότι διά της σιωπής τους δεν ψήφισαν στη συνεδρίαση του  Δ.Σ. του ΤΑΠΓΤΕ την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων όπου δεν θα πουλιόταν η Τράπεζα στους Γάλλους. Και να μην ρίχνουν την ευθύνη σε ένα άτομο. Ο νοών νοείτω. Και αυτοί σήμερα είναι μέλη του Δ.Σ.

2. Ο Δ/νων Σύμβουλος είπε ακόμη ότι από τότε που ανέλαβε ο Όμιλος Πειραιώς τη Γενική Τράπεζα, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και έχουν μειωθεί οι ζημίες κατά πολύ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της 31/12/2013 που δημοσιεύτηκε.  Άλλαξαν πάρα πολλές συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί επί Γαλλικής Διοίκησης οι οποίες ήταν ζημιογόνες για την Τράπεζά μας. Αυτό μαρτυρεί πάρα πολλά. Και είχε καταγγελθεί από τον τότε Πρόεδρο Δ.Καλόγηρο και το προεδρείο.

3. Ο δείκτης φερεγγυότητας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 17% και υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που μπορεί με τα νέα σχέδια της Τράπεζας να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο. 

4. Είπε επίσης ότι με την πολιτική που ασκεί η Διοίκηση είναι βέβαιο ότι στο πρώτο τρίμηνο η Τράπεζα θα παρουσιάσει κέρδη.

5. Πρόσθεσε επίσης ότι ο προγραμματισμός και ο στόχος είναι ότι η Τράπεζα θα κάνει εξειδικευμένες εργασίες όπως παλιά έκανε η ΕΤΕΒΑ αλλά πιο εξελιγμένα, διατηρώντας το σύνολο των καταστημάτων.

6. Αναφέρθηκε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις στους υπαλλήλους της Γενικής.

7. Σκοπός και στόχος του είναι η οικονομική ισοτιμία των παλιών με τους νέους υπαλλήλους.

8. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

9. Παράλληλα είπε ότι όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση του Ομίλου Πειραιώς ο Πρόεδρος κ. Σάλλας θα δώσεις τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για να προχωρήσουν στο σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί και επιμεληθεί για την πορεία της Γενικής Τράπεζας. Διότι δεν μπορεί η Γενική Τράπεζα να είναι και αυτή συστημική και να ασχολείται με το ίδιο αντικείμενο, όπως οι άλλες.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο μοντέλο της Τράπεζας θα μπορεί να παρέχει συμβουλές σε εταιρείες, ώστε να αναδιοργανωθούν επιχειρήσεις και να προχωρήσουν ξανά την επιχειρηματικότητά τους.  θα μπορεί να κάνει διορθωτικές κινήσεις στα «κόκκινα δάνεια» και άλλες εργασίες τις οποίες θα ανακοινώσει. Και αυτό θα είναι προς όφελος της Τράπεζας, των επιχειρήσεων, της Εθνικής οικονομίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ότι θα είναι και προς όφελος των υπαλλήλων.

10. Θα υπάρξουν άριστες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους και στα διοικητικά κέντρα και στα καταστήματα.

11. Θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν οι υπάλληλοι με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια σε μια νέα οργανωτική δομή, διότι δεν θέλει οι υπάλληλοι να είναι δυσαρεστημένοι. Θέλει υπαλλήλους ικανοποιημένους.

12. Αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εθελουσία έξοδος και υπήρξε μια μικρή παράταση δίνοντας τη δυνατότητα έστω και σε ελάχιστους να αποχωρήσουν, χωρίς καμία πίεση. Και τόνισε ότι  το εννοεί αυτό. Και αυτό είναι μια απάντηση στα γραφόμενα κάποιων…

Η Δ/ντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Λ. Λαχάνου αναφέρθηκε ότι σε συνεργασία με το σύλλογο έχουν επιληφθεί αρκετά θέματα και κάποια άλλα βρίσκονται στο δρόμο της επίλυσης, π.χ. επέστρεψαν αρκετοί συνάδελφοι στον τόπο κατοικίας τους και υπάρχει και ένα χρονοδιάγραμμα να επιστρέψουν όσοι ακόμα έχουν απομείνει. Έχουν εφαρμοστεί οι βάρδιες που προβλέπει η Κλαδική Σ.Σ.Ε. για τις κεντρικές υπηρεσίες, ενώ με τη μηχανογραφημένη παρακολούθηση των κανονικών αδειών τα υπόλοιπα σύντομα θα διευθετηθούν και θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος. Συμπλήρωσε ότι αυτή τη χρονική περίοδο επεξεργάζονται βασικά θέματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων σε διάφορους τομείς.
Στο κλείσιμο της συνάντησης το μέλος του προεδρείου Δ. Καλόγηρος απευθύνθηκε στον κ. Καραμούζη λέγοντας ότι στο ελάχιστο της προεδρείας του είχε μια θετική συνεργασία, πέραν των όποιων διαφωνιών, κάτι που ισχύει και με το σημερινό προεδρείο και έχουν επιλυθεί αρκετά προβλήματα, τα οποία είχαν τελματώσει, πέραν των οποιωνδήποτε διαφορετικών θέσεων και αντιλήψεων.
Του επισήμανε τη θετικότητα της αναφοράς του ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις, τονίζοντας ότι η θέση η δικιά του και του προεδρείου είναι να μην παραμείνουμε σε αυτές τις μειώσεις που υπέστησαν οι εργαζόμενοι της Γενικής αλλά να υπάρξει μια νέα πολιτική η οποία θα είναι ωφέλιμη για τους εργαζόμενους. 
Ο Δ. Καλόγηρος επισήμανε, όπως είχε πράξει και πιο παλιά προφορικώς και γραπτώς ως προς τα αναφερόμενα του κ. Καραμούζη περί οικονομικής και θεσμικής ισοτιμίας των υπαλλήλων, ότι το θεωρεί και αυτό θετικό βήμα αλλά θα πρέπει να διευθετηθεί σε άμεσο χρόνο και όχι έμμεσο.

Συνάδελφοι, το προεδρείο είναι εδώ ενωμένο και δυνατό. Το προεδρείο έχει θέσεις και προτάσεις. Το προεδρείο ενεργεί και πετυχαίνει λύσεις των προβλημάτων. Το προεδρείο είναι των έργων και του αποτελέσματος.  Με συνέχεια στη συνέπειά του, αποδεικνύοντας περίτρανα την πορεία του. Ο σύλλογος είναι η δύναμή σας.
Παράλληλα θα παρακολουθούμε από κοντά το καθετί το οποίο δεν θα είναι σύμφωνο με τις κλαδικές συμβάσεις και θα επεμβαίνουμε αποφασιστικά και ουσιαστικά.
Εμείς όπως πάντα στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις αποφάσεις της ΟΤΟΕ.

Το προεδρείο του Συγτε
Χ. Τασσόπουλος, Μ. Μπακατσούλα, Β. Δεκούλος, Χ. Καραηλίδης, Χ. Ανδρακάκου

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα