Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ 29/6/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ 29/6/2012 Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΑΜΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΓΩ ΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

Λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων επειδή συμμετέχω ως μέλος στο τριτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο δεν μπορώ να παρευρεθώ στην σημερινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, όμως μέσω του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου μου Κωνσταντίνου Αλεξόπουλου θα σας παραθέσω αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις μου οι οποίες έχουν και την έγκριση του Προεδρείου του Συλλόγου που αποτελεί και την εκτελεστική εξουσία.

  1. Επανέρχομαι και ζητώ να μου εξηγήσετε γιατί μέχρι σήμερα η Τράπεζά μας δεν ανακοινώνει ένα τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα βάζει σκοπό και στόχο την πορεία της Τράπεζας όπως το πράττουν και άλλες τράπεζες;
  2. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε περίπου ποια είναι τα αποτελέσματα του εξαμήνου σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα, και να ενημερωθούμε ποια είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, και παράλληλα ποια μείωση έχει επέλθει από τις αποχωρήσεις αλλά και από τα βαριά χαράτσια της προηγούμενης κυβέρνησης για τους εργαζόμενους. Σε αυτό το εξάμηνο πιστεύω ότι είναι γύρω στο 7,5% ενώ πέρσι άγγιζε το 12% . Άρα σήμερα φτάνει στο 22%.
  3. Θα ήθελα να ενημερωθώ πώς κατανεμήθηκαν τα ποσά μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δόθηκαν για την κεφαλαιακή επάρκεια, για την ανάπτυξη της Τράπεζας, για την κάλυψη του δείκτη φερεγγυότητας ή για να καλύψουμε τις προβλέψεις που έχουμε κάνει. Που έχει καταλήξει η black rock μετά τον έλεγχο;
  4. Καλές βέβαια οι προβλέψεις και αισθανόμαστε πιο ασφαλείς σε σύγκριση με άλλες Τράπεζες αλλά δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε το 100% του χαρτοφυλακίου, γεγονός που συνεπάγεται στασιμότητα στην ανάπτυξη της Τράπεζας.
  5. Γιατί έχουν σταματήσει οι χρηματοδοτήσεις σε υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους;
  6. Ποια ήταν τα υπερήμερα δάνεια από χορηγήσεις, στεγαστικά, καταναλωτικά πριν την αγορά της Τράπεζας από εσάς και πόσα είναι από τότε που αγοράσατε εσείς την Τράπεζα;
  7. Ποιο είναι σήμερα το μερίδιό μας στην τράπεζα; Ποια είναι η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζάς μας;

Πρέπει να αναθεωρήσετε την όλη πολιτική της Τράπεζας σε όλους τους τομείς και ειδικά στον τομέα των καταθέσεων. Με δεδομένο ότι υπάρχουν σήμερα στην Τράπεζα ικανότατοι συνάδελφοι που εργάζονται στα συγκεκριμένα τμήματα του marketing, και οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Τράπεζας με τη διαφήμιση των προϊόντων παρότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε κατορθώσει να καλύψουμε την διαφορά ως προς την ανταγωνιστικότητα.. Ταυτόχρονα, σε αυτή την κρίσιμη και ιδιαίτερα δύσκολη χρονικά συγκυρία, οφείλουμε να συγχαρούμε τους συναδέλφους μου, αλλά και το εμπορικό τμήμα το οποίο έδωσε αγώνα ώστε να κρατηθούν οι καταθέσεις στην Τράπεζά μας, και συνεχίζουν να δίνουν αγώνα ώστε να επιστρέψουν πίσω οι καταθέσεις αυτών που έφυγαν. Πριν βρεθούμε σε αυτή την συγκυρία λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα θέλαμε να μάθουμε πόσες καταθέσεις έχουν φύγει από την Τράπεζά μας και πόσες εξ αυτών έχουν πάει στην μαμά Societe; Εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια από αυτές; Πόσες επιχειρήσεις έχουν φύγει και έχουν πάει στην Societe στο Παρίσι ή στο Λονδίνο; Εμείς εδώ κάνουμε την «λάντζα» και καρπούνται οι έξω; Εμείς άραγε παίρνουμε κάποια προμήθεια; Πόση είναι αυτή;

Και τώρα έρχομαι στην καρδιά του προβλήματος για τις φημολογίες περί της πώληση της Τράπεζας όπου με επιστολή μου προ ημερών σας επεσήμανα για όλα αυτά που διαδίδονται και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Όλα αυτά επιτείνουν το άγχος, το στρες, την αβεβαιότητα αλλά έχουν αρνητική επίπτωση στην αγορά . Σας ξαναθέτω το ερώτημα , πουλιέται ή όχι η Τράπεζα. Συγχωνεύεται ή όχι με άλλη τράπεζα; Γιατί εμείς με την βοήθεια της μαμάς societe δεν προχωράμε σε επιθετική εξαγορά άλλης Τράπεζας;

Ποιοι ήταν οι εισηγητές της αγοράς ομολόγων του Δημοσίου; Και γιατί έγινε ; Δεν προβλέφθηκαν οι κίνδυνοι ή υπήρχε υποχρέωση στην προηγούμενη Κυβέρνηση;
Μετά το κούρεμα πόσα χρήματα έχασε η Τράπεζά μας;
Τι πτώση έχουμε στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις;
Ποιος είναι ο ετήσιος αριθμός στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σχέση με το μέσο όρο αύξησης της αγοράς;
Ποιος είναι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς;
Ποια είναι η αποδοτικότητα των ιδίων μας των κεφαλαίων;
Προτίθεστε να κάνετε νέα αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου; Είμαστε καλυμμένοι από τον δείκτη φερεγγυότητας; Εξετάζετε την περίπτωση έκδοσης ομολογιακού δανείου όπως και σε άλλες Τράπεζες; Επίκειται άλλη αύξηση ; πότε και με πόσα χρήματα;
Τι σκέπτεστε για τα ακίνητα; Θα πουλήσετε; Ναι η όχι ; θα τα αξιοποιήσετε;
Τι γίνεται με την SOCECAP; Θα δίνουμε τις δουλειές με ελάχιστο ποσοστό κέρδους ενώ το σύνολο των προμηθειών το παίρνουν αυτοί. Αλλάξετε πλεύση.
Στην Ημερήσια Διάταξη αναφέρεστε στο θέμα 6 «έγκριση της πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας προς την Societe Generale»
Πόσο είναι το ποσό και αν είναι 200 εκ όπως ακούγεται, υπάρχει προοπτική και για άλλα 300εκ. Η μάμα societe αγόρασε με την ονομαστική αξία χωρίς κούρεμα; Με τι επιτόκιο;
Και αν αυτά τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν δοθεί με χαμηλό επιτόκιο από εμάς ποιες πιθανότητες υπήρχαν να τα εισπράξουμε εμείς.
Αυτό βέβαια ενισχύει την ρευστότητά μας όμως θα πρέπει να κάνετε πλήρη ανάλυση για τα συν και πλην μίας τέτοιας απόφασης.
Θα ήθελα να μου απαντήσετε μετά την οριστική διάλυση του private banking και την συγχώνευση πριν από έξι μήνες, οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που απολύθηκαν καταβλήθηκαν από εμάς ή από την μαμά. Η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να καταβληθούν από την μαμά. Θα ήθελα να επισημάνω ότι συμπεριφορές, από όπου και αν προέρχονται , προσβλητικές και απαράδεκτες προς τους εργαζόμενους δεν θα τις ανεχθούμε και θα τις αποκρούσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Τελεία και παύλα. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι πρωταρχικό καθήκον για εμάς. Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που διέρχεται η πατρίδα μας και η τράπεζά μας η διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης και κοινός βηματισμός.
Μην βάζετε τους εργαζόμενους στην απέναντι όχθη. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ωφεληθεί κανείς και αν ο ένας τραβάει το σχοινί από την μία μεριά και ο άλλος από την άλλη στο τέλος θα σπάσει. Έχω καθήκον και υποχρέωση να αναφερθώ σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.
Πρέπει και επιβάλλεται η άμεση επιστροφή αυτών των συναδέλφων που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους για 4 και 5 χρόνια. Να τους καταβληθούν ενοίκια και οδοιπορικά, και πολύ περισσότερο για τους συναδέλφους στο συγκρότημα των Σπάτων. Όχι να τους κόβουμε και το πολυτιμότερο αγαθό το νερό, δίνοντας δελτίο. Αυτή η απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί. Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και το γεγονός ότι πρόσφατα αφαιρέθηκαν οι ταμπέλες με την επωνυμία της Τράπεζας από το συγκρότημα των Σπάτων. Θέλουμε σαφή απάντηση από τον κ. Ναββαρό, όλα αυτά γίνονται ενόψει επικείμενης συγχώνευσης; Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν.
Θα πρέπει να προχωρήσουν και να γίνουν οι προαγωγές χωρίς καμία παρέμβαση. Ας προαχθούν οι ικανότεροι και οι πιο άξιοι. Θέλω να τονίσω ότι διαφωνώ ως προς το θέμα των πειθαρχικών και το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, όπου σημειώνεται κλοπή ή απάτη κανένας οίκτος όμως για διάφορα θέματα που χαρακτηρίζονται ως πταίσματα και μπαίνει θέμα απόλυσης είμαι κάθετα αντίθετος. Η άκρα δικαιοσύνη είναι και η άκρα αδικία. Προτείνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές όπου συνταξιοδοτούνται συνάδελφοι να γίνουν προσλήψεις παιδιών συναδέλφων οι οποίοι κατοικούν εκεί , και παράλληλα να ενισχυθεί το δίκτυο της Αττικής
Ζητώ να αναθεωρηθεί η στρατηγική και τακτική ώστε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη που θα είναι προς το όφελος των εργαζομένων αλλά και της Τράπεζας. Θα ήθελα επιπρόσθετα να επισημάνω ότι κατά την παρούσα χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή και συνεννόηση με τον προσωπάρχη, ο οποίος μέχρι στιγμής συνδράμει με το να μας δίνει τα στοιχεία ώστε να διαμορφώσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το περιεχόμενο της επιχειρησιακής ΣΣΕ. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με γνώμονα το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της Τράπεζας και με δεδομένο ότι οι υπάλληλοι της Τράπεζας είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι πιστεύουμε ότι θα υπογραφεί άμεσα ικανοποιητική επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι οι υπάλληλοι της Γενικής είναι οι χαμηλότεροι αμειβόμενοι και θα πρέπει να τηρηθούν οι αναλογίες, αλλά και να παραδειγματιστούμε από τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάν, ο οποίος αύξησε το βασικό μισθό. Θα πρέπει λοιπόν να δείξουμε υπευθυνότητα και να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατά πρώτον προς όφελος των εργαζομένων και κατά δεύτερον προς όφελος της Τράπεζας. Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούν κάποιοι απέναντι στους εργαζόμενους. Θα πρέπει να τους αγκαλιάσετε και να μην τους βάζετε στην απέναντι όχθη. Με τον τρόπο αυτό δεν θα ωφεληθεί κανείς και αν ο ένας τραβάει το σχοινί από την μία μεριά και ο άλλος από την άλλη στο τέλος θα σπάσει. Είχατε δεσμευτεί ότι δεν θα κλείνατε κανένα κατάστημα έως το τέλος του χρόνου. Θέλω στην σημερινή Γενική Συνέλευση να μας το επιβεβαιώσετε. Επιπρόσθετα προτείνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές όπου συνταξιοδοτούνται συνάδελφοι να γίνουν προσλήψεις παιδιών συναδέλφων οι οποίοι κατοικούν εκεί , και παράλληλα να ενισχυθεί το δίκτυο της Αττικής.

Εάν ήμουν παρόν στην σημερινή γενική συνέλευση και έπρεπε να ψηφίσω επί της Ημερήσιας Διάταξης δεν θα ψήφιζα για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω τα θέματα 1 -2- 3 το θέμα 4 και 5 δεν θα είχα αντίρρηση να το ψηφίσω και στο θέμα 6 που είναι σημαντικό και έχει θετικά και αρνητικά θα απείχα από την ψηφοφορία. Σας ευχαριστώ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.ΣΥΓΤΕ


.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα