Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

JOB FAMILY MODEL – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ – ΕΦΚΑ

 

Αθήνα 26 Ιουνίου  2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 έγινε κοινή συνάντηση των σωματείων, ΣΥΓΤΕ, της πρώην ΕΤΒΑ και  της πρώην ΜΑΚ-ΘΡΑ(τηλεφωνικά), με την ΔΑΔ την οποία εκπροσώπησαν οι κ.κ. Γ.Κατσουράνης και Π.Κεσόγλου, με θέμα την ενημέρωση για το Job Family Model. Η διοίκηση της τράπεζας μας έκανε γνωστό ότι η υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2020 και ότι ορισμένοι γνώριζαν καθώς είχαν ξεκινήσει οι ενημερώσεις.

Το δικό μας σωματείο όπως και τα άλλα δύο που παραβρεθήκαμε στην συνάντηση δεν είχαμε ενημερωθεί σχετικά και ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι της ΔΑΔ μας δήλωσαν ότι οι συναντήσεις-διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Σήμερα το Job Family Model όπως μας δήλωσαν είναι τετελεσμένο γεγονός. Το σωματείο μας δεδομένου ότι ενημερώθηκε εκ των υστέρων εκφράζει τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του για την θεσμική λειτουργία του νέου μοντέλου, συνολικά αλλά και  ειδικά για τις ανισότητες και τις αδικίες που παράγει με την εφαρμογή του σε εργαζόμενους με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

Στις σχετικές ερωτήσεις μας για το Job Family Model οι εκπρόσωποι της ΔΑΔ απάντησαν με γενικότητες και μας ενημέρωσαν ότι η κατάταξη γίνεται για τον κάθε υπάλληλο με κριτήριο την θέση μέσα στην «εργασιακή οικογένεια», που είναι τοποθετημένος σήμερα,  χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα κριτήρια όπως, προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών, γνώση και εμπειρία. Μας τόνισαν δε ότι, η τράπεζα δεν ασχολείται με το παρελθόν γενικά.

Η πραγματικότητα συνάδελφοι είναι ότι, εργαζόμενοι με 25 και 30 χρόνια στην τράπεζα και με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο που κατέχουν σήμερα (στην ίδια εργασιακή οικογένεια σύμφωνα με την ΔΑΔ) κατετάγησαν στον ρόλο του officer, ότι ισχύει δηλαδή και για έναν νεοπροσληφθέντα. Επίσης εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία και προϋπηρεσία οι οποίοι κατείχαν τον ρόλο assistant manager και παραμένουν στην ίδια εργασιακή οικογένεια και στην ίδια θέση, κατετάγησαν στον ρόλο του senior officer. Δηλαδή υποβαθμίστηκαν λόγω κατάργησης του ρόλου assistant manager ενώ άλλοι λόγω κατάργησης του ίδιου ρόλου αναβαθμίστηκαν. Από τα παραδείγματα που αναφέρουμε γεννάται το εξής ερώτημα: Δεν ίσχυσαν για όλους τους εργαζόμενους τα ίδια κριτήρια;

Εδώ επισημαίνουμε ότι για τους συναδέλφους που προέρχονται από τις συγχωνευμένες τράπεζες όπου κατείχαν θέσεις ευθύνης και μετά την συγχώνευση δεν τοποθετήθηκαν σε αντίστοιχες θέσεις π.χ διευθυντές, αλλά σε υποδεέστερες, τώρα με το νέο μοντέλο υπέστησαν και νέα υποβάθμιση 

Η ΔΑΔ επίσης μας ενημέρωσε ότι εάν κάποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε από την κατάταξη μπορεί να διατυπώσει την άποψη του εγγράφως και να προβάλλει τα επιχειρήματα του.

Μετά από ερώτηση μας οι εκπρόσωποι της ΔΑΔ μας διαβεβαίωσαν ότι εντός του Ιουλίου θα κυκλοφορήσει γραπτή αναλυτική περιγραφή της εφαρμογής του συγκεκριμένου μοντέλου στο σύνολο των εργαζομένων σχετικά με τους ρόλους, την εργασιακή οικογένεια, το επίπεδο κατάταξης, το επίπεδο ευθύνης  του κάθε ενός και τις προϋποθέσεις για ανάληψη θέσης ευθύνης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας ανέφεραν για τα καταστήματα ήταν ότι εάν ένας teller προβεί σε πωλήσεις προϊόντων θα λάβει τον τίτλο teller seller.

Η ΔΑΔ προφορικά δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην μισθοδοσία λόγω της εφαρμογής του Job Family Model ενώ δεν μας ξεκαθάρισε για την μελλοντική ύπαρξη κάποιου ποσού επιδόματος ανάλογα με τον κάθε ρόλο.

Το  Job Family Model αποτελεί επιλογή της διοίκησης. Για τους εργαζόμενους δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο είναι ο Οργανισμός Προσωπικού ο οποίος προβλέπει την εξέλιξη και τους βαθμούς των εργαζομένων. Επίσης βάσει του Οργανισμού Προσωπικού η γνώση, η εμπειρία, οι τίτλοι σπουδών και η προϋπηρεσία δεν διαγράφονται αλλά συνυπολογίζονται στην εξέλιξη και ακολουθούν τον εργαζόμενο σε όλο τον εργασιακό του βίο.Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης μας διαβεβαίωσαν ότι τι το Job Family Model  δεν αντικαθιστά τον Οργανισμό Προσωπικού.

Η δική μας εκτίμηση είναι ότι εάν τα σωματεία δεν είναι σε επαγρύπνηση, συνδικαλιστική και νομική, το Job Family Model θα αποτελέσει το όχημα για την καταστρατήγηση  του Οργανισμού Προσωπικού και την μη ένταξη των συναδέλφων (που δεν είναι ενταγμένοι) στον Οργανισμό της τράπεζας.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε για να συμμετέχουν τα παιδιά μας το 2020 σε κατασκηνώσεις θα πρέπει να απευθυνθούν μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr και μάλιστα οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΑΑΔΕ και θα μοριοδοτηθούν με βάση το ύψος του πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή.

Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται μεγάλη απώλεια για τους ασφαλισμένους-τραπεζοϋπάλληλους και μεγάλο πλήγμα για την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες εάν δεν ανατραπεί. Σημειώνουμε επίσης ότι γι΄ αυτήν την εξέλιξη φέρει ευθύνες και η πολιτεία διότι οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλλαν αυξημένες εισφορές και τώρα τους αφαιρούνται τα δικαιώματα τους.

Η ΟΤΟΕ απέστειλε εξώδικο στον ΕΦΚΑ το οποίο και επισυνάπτουμε, απέστειλε δε επιστολές σε όλες τις τράπεζες για την εφαρμογή από 18/06/1993 ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών για την κάλυψη του κόστους των κατασκηνώσεων για τα παιδιά των τραπεζοϋπαλλήλων.

Συνάδελφοι πυκνώστε τις γραμμές του σωματείου μας για να υπάρχει δυνατή συνδικαλιστική  φωνή για τα εργασιακά ζητήματα.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

Τελευταία Άρθρα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικά Άρθρα