Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΙΣ 24/10/2011

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι σύμβουλοι, κύριοι μέτοχοι , αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα ως Πρόεδρος του Συλλόγου θα παραμείνω στην Γενική Συνέλευση για να καταθέσω τις προτάσεις και τα ερωτήματά μου, και θα ήθελα να έχω απαντήσεις επί αυτών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τιρκό.

Εφόσον τώρα θα ακούσετε τις θέσεις , τις προτάσεις μου και τα ερωτήματα , θα ήθελα τις απαντήσεις σας και όχι όσα ισχυρίστηκε στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στην οποία είχε καταθέσει ότι δεν γνώριζε τα ερωτήματα και δεν μπορούσε να μου απαντήσει.

Μια τέτοια μεγάλη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξης των 575 εκατομμυρίων ευρώ, μεγαλύτερη από αυτή που θα βάλει το Κατάρ στην Eurobank, δυστυχώς δεν έτυχε της προβολής που έπρεπε, είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε μέσω ηλεκτρονικής μορφής, είτε μέσω έντυπης ενημέρωσης. Θα έπρεπε να κάνουμε γνωστό το μήνυμα για την ισχυροποίηση της Τράπεζάς μας και την στήριξη που έχει από την μαμά societe.

 • Έπρεπε να γίνουν και συνεντεύξεις τύπου από την Τράπεζα, καθώς πολλοί συνάδελφοι από το τμήμα του μάρκετινγκ, διαθέτει άξιους και ικανούς συναδέλφους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Αποτελεί μεγάλο λάθος η μη προβολή
 • Ρωτώ: Που πήγαν τα χρήματα όλων των προηγούμενων αυξήσεων; Από το ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράσατε σήμερα και το έχω στα χέρια μου, η προηγούμενη αύξηση απορροφήθηκε για την κάλυψη της κεφαλαιακής μας επάρκειας και όχι για την ανάπτυξη της Τράπεζας.
 • Σήμερα αυτά τα 575 εκατομμύρια της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου προς τα πού θα κατευθυνθούν; Μήπως να καλύψουν την κεφαλαιακή μας επάρκεια ως Τράπεζα; Μήπως για να καλύψουν τον δείκτη φερεγγυότητας; Μήπως για να καλύψουν Τις μεγάλες προβλέψεις που έχετε κάνει; Η μπλάκ ρόκ κατά τον έλεγχό της τι συμπεράσματα έβγαλε;

Καλές οι προβλέψεις και αισθανόμαστε πιο ασφαλής σε σύγκριση με άλλες Τράπεζες, αλλά όχι σε αυτό το σημείο που έχετε φτάσει εσείς.

Εδώ με αυτή την τακτική που ακολουθείτε πάμε να καλύψουμε με προβλέψεις το 100% του χαρτοφυλακίου μας που σημαίνει μη ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζάς μας.

Ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις που δεν τις χρηματοδοτείτε τώρα , και παρόλα αυτές ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και είναι συνεπείς πελάτες, εσείς προβάλλετε το επιχείρημα ότι δεν πάει καλά ο κλάδος τους.

Τώρα το βάρος το έχετε ρίξει μόνο στο να εισπράττουμε χρήματα από τα υπερήμερα δάνεια. Τούτο δεν είναι κακό, αλλά θα πρέπει να γίνει με καλύτερο συντονισμό, καλύτερη οργάνωση για να μην προσφεύγουν οι πελάτες στα δικαστήρια, προφασιζόμενοι τον νόμο της κ. Κατσέλη. Οι συνάδελφοί μας στο συγκεκριμένο τμήμα προσφέρουν τα μέγιστα.

 • Σας ρωτώ πόσα ήταν τα υπερήμερα δάνεια από χορηγήσεις, στεγαστικά, καταναλωτικά πριν την αγορά της Τράπεζας από εσάς και πόσα είναι από τότε που αγοράσατε εσείς την Τράπεζα;

Σήμερα έχετε ρίξει πάλι το βάρος στις καταθέσεις, όταν εμείς σας λέγαμε πριν από πολλά χρόνια ότι θα πρέπει να στραφείτε και σε αυτές. Τότε απαντούσατε με το άλλοθι του φθηνού δανεισμού από την μαμά societe. Σήμερα βεβαίως θέλουμε τις καταθέσεις, αλλά με τι επιτόκιο σε σύγκριση με τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα;

Ο έλληνας ψάχνει σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει να έχει κέρδος έστω και ένα ευρώ. Αν βρει τέτοιο κέρδος σε κάποιο άλλο πιστωτικό ίδρυμα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα μας προτιμήσει.

Και μην νομίζετε ότι φτάνει μόνο η ταμπέλα της societe όπως έλεγε κάποιος άλλος εντεταλμένος σύμβουλος ότι θα την βλέπει και θα μπαίνει μέσα ο πελάτης. Όσο καλή διάθεση να έχουν κάποιοι ακόμη και φυσικά και νομικά πρόσωπα να γίνουν πελάτες μας, εξετάζουν και το επιτόκιο και αν είναι χαμηλό σε σχέση με τις άλλες Τράπεζες γιατί να έρθουν σε εμάς;

Παρά ταύτα όμως οι εργαζόμενοι δίνουν μάχη να κρατηθούν οι καταθέσεις στην Τράπεζα με μοναδικό όπλο την διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσουν με τους πελάτες και τίποτε άλλο. Για αυτό τους συγχαίρω.

Λανθασμένη ήταν η στρατηγική την οποία ακλουθήσατε όταν σας λέγαμε σε ανακοινώσεις και ομιλίες μας ότι όλα αυτά είναι θνησιγενή και δεν έχουν μέλλον, εσείς επιμένατε εκεί με το γνωστό αποτέλεσμα όπως κόμβους, άνοιγμα καταστημάτων, χωρίς ουσιαστική έρευνα αγοράς, ξοδεύτηκαν εκατομμύρια, αλλά και για το κλείσιμο των καταστημάτων ξοδεύτηκαν και άλλα εκατομμύρια. Ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι εισηγητές και γιατί αυτοί δεν τιμωρήθηκαν ποτέ; Είναι στο απυρόβλητο; Απέναντι όμως στους υπαλλήλους με το παραμικρό πέφτει πέλεκυς.

Γιατί αυτή η διάκριση κ. Διευθύνοντα; Και εφόσον είχατε την κατεύθυνση να κλείσετε καταστήματα, τα ανακαινίσατε πριν από λίγο χρονικό διάστημα, ξοδέψατε χρήματα, ανέβηκαν οι αντικειμενικές αξίες και δεν μπορείτε να τα πουλήσετε, και σήμερα παραμένουν κλειστά π.χ Αχαρνών, Λ. Αλεξάνδρας . Πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν αυτά που είναι ιδιόκτητα και να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ακινήτων καταστημάτων που είναι νοικιασμένα, ή επικερδώς αλλού και όχι να μεταφερθούν αυτά στην μαμά Σοσιετέ.

 • Πόσες καταθέσεις έχουν φύγει από την Τράπεζά μας και πόσες εξ αυτών έχουν πάει στην μαμά Σοσιετέ; εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια από αυτές;
 • Πόσες επιχειρήσεις έχουν φύγει και έχουν πάει στην societe στο Παρίσι ή στο Λονδίνο; Εμείς κάνουμε εδώ την λάντζα και καρπούνται οι έξω. Εμείς άραγε παίρνουμε κάποια προμήθεια; Και πόση είναι αυτή;
 • Υπάρχει η σκέψη να κλείσετε άλλα καταστήματα;
 • Η σημερινή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα οδηγήσει την μετοχή μας εκτός ταμπλό χρηματιστηρίου;
 • Υπάρχει η σκέψη για πώληση της Τράπεζάς μας ;
 • Υπάρχει η σκέψη για συγχώνευση με άλλη τράπεζα;
 • Υπάρχει η σκέψη για επιθετική αγορά άλλης Τράπεζας γιατί με τα χρήματα που βάλατε με τις προηγούμενες αυξήσεις (ένα δις διακόσια εκατομμύρια) θα μπορούσατε να αγοράσετε πχ την Alpha Bank.
 • Η πτώση της μετοχής που οφείλεται και τι κάνατε για να την ανεβάσετε ;
 • Τι μερίδιο παραλάβατε όταν αγοράσατε την Τράπεζα και ποιο είναι το μερίδιό μας σήμερα στην αγορά;
 • Ποια είναι η πιστοληπτική ικανότητα που έχει η Τράπεζα;
 • Ποιοι ήταν οι εισηγητές για την αγορά ομολόγων του Ελληνικού κράτους; σε τι προσδοκούσατε;

Σήμερα έχουν χαθεί 80 εκ ευρώ και εσείς ομιλείτε περί μειώσεων μισθών των εργαζομένων. Έλεος!

 • Με το κούρεμα το οποίο θα γίνει σε μεγάλο ποσοστό , τι επιπτώσεις θα έχουμε στα ομόλογα των Δημοσίων που έχουμε στην κατοχή μας; Έπρεπε να γίνει αυτή η αγορά; Εμείς πιστεύουμε πως όχι. Εκτός αν υπήρχαν άλλες υποχρεώσεις απέναντι στην Κυβέρνηση.
 • Έχετε καταρτίσει 3ετές η 5ετές πρόγραμμα όπως έχουν κάνει άλλες Τράπεζες;
 • που θα πάνε αυτά τα χρήματα της αύξησης;

Μόνο για την κάλυψη των προβλέψεων; Δεν έπρεπε να υπάρχει καταμερισμός που να στοχεύει στην ανάπτυξη της Τράπεζάς μας;

 • Τι πτώση έχουμε στις χορηγήσεις και στις καταθέσεις;
 • Ποιος είναι ο ετήσιος αριθμός στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σχέση με το μέσο όρο αύξησης της αγοράς;
 • Ποιος είναι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς;
 • Ποια είναι η αποδοτικότητα των ιδίων μας των κεφαλαίων;
 • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει τόσο καιρό που είστε στην Ελλάδα από πλευράς σας προς επιχειρήσεις γαλλικών συμφερόντων ώστε να γίνουν πελάτες μας όπως Καρφούρ κλπ;
 • Γιατί δεν γίνεται η ανάλογη προβολή , όπως γίνεται στην Εμπορική Τράπεζας όπου εκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος μαζί με στελέχη , επισκέπτονται καταστήματα, επιχειρήσεις και όλα αυτά δημοσιοποιούνται στο τύπο αλλά και στο Ιντρανέτ της Εμπορικής.

Κύριε Τιρκό κάνετε επισκέψεις μαζί με στελέχη σε διάφορα καταστήματα και καλά κάνετε αλλά δεν προβάλλετε τίποτε.

 • Μπορείτε να μας πείτε γιατί τόσα χρόνια είχατε αφήσει το Private Banking χωρίς να το ελέγχετε, και το ενσωματώσατε πριν από επτά μήνες στην Γενική και τώρα το κλείνετε. Σας ρωτώ τις αποζημιώσεις αυτών των υπαλλήλων που εμείς πιστεύουμε ότι μπορούσαν να προσφέρουν σε διάφορες υπηρεσίες στην τράπεζά μας, τουλάχιστον οι χαμηλόμισθοι, ποιος θα τις πληρώσει η μαμά ή εμείς; Και αν εμείς γιατί; Δεν αυξάνεται έτσι το κόστος;
 • Έχω πληροφορηθεί ότι πελάτες του Private Banking, έχουν κάνει αγωγή, αν αληθεύει και αν τις κερδίσουν τότε ποιος θα πληρώσει η μαμά ή εμείς και αν εμείς γιατί;
 • Για τους πελάτες του Private Banking γίνονται προσπάθειες από την πλευρά μας να συνεχίσουν να είναι πελάτες της Γενικής, ή θα πάνε αλλού. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γενική αγόρασε από την Σοσιετέ Ελλάς δύο καταστήματα με το μεγάλο τίμημα των 4 δις . Αυτή η αγορά ήταν εις βάρος των εργαζομένων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς επωμιστήκαμε ως Γενική τα βάρη εταιρειών της Σοσιετέ Ελλάς, όπως ενδεικτικά αναφέρω τον μεγαλοεργολάβο, κ. Αλαμανή με 4,5 δις καθυστερήσεις.

 • Και ρωτάμε για εκείνους τους εισηγητές των δανείων που πήγαν στην καθυστέρηση τιμωρήθηκε κανένας;

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και να σας πω ότι η μεγαλύτερη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου είναι η διαχείριση του προσωπικού, η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από την συγκεκριμένη διεύθυνση. Και όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά την οδηγούσε σε λανθασμένες ενέργειες εις βάρος της Τράπεζας και των εργαζομένων. Με αυτή την πολιτική σας βάλατε απέναντι τους εργαζόμενους της Γενικής, λες και οι εργαζόμενοι είναι εχθροί σας, προσπαθώντας να τους απαξιώνετε, ενώ αυτοί έδωσαν και δίνουν τα πάντα.

Όμως συγκεκριμένοι συμβουλάτορες, κ. Τιρκό, προσπαθούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και να σας μεταφέρουν μηνύματα πέρα για πέρα ψεύτικα. Και παρόλο που είμαστε οι χειρότερα αμειβόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι κάποιος από αυτούς τους συμβουλάτορες διαστρεβλώνει πέρα για πέρα την αλήθεια, εκτός αν εννοεί την δική του αμοιβή και θα το αποκαλύψουμε.

Σε αυτή την δύσκολη στιγμή πρέπει και επιβάλλεται να αγκαλιάσετε τους εργαζόμενους, να σας νιώσουν δίπλα τους, να αισθανθούν ότι είμαστε ένα , προς όφελος της Τράπεζας αλλά και των ιδίων. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Σας παροτρύνω κ. Τιρκό κάντε κάποια επαφή και με άλλους Τραπεζίτες για να δείτε πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενούς τους, εμπνεύστε στον εργαζόμενο στο χώρο της Γενικής το φιλότιμο, κάτι που δεν το έχετε κάνει ποτέ. Γίνετε φίλοι γιατί τότε μόνο θα υπάρχει διαφορετική στρατηγική που θα μας οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια, σε αυτό της ανάπτυξης, γιατί μόνο αυτό χρειάζεται η Τράπεζα.

Μην έχετε καχυποψία για τους Έλληνες, γιατί οι Έλληνες και οι Γάλλοι πρέπει να έχουμε ένα κοινό σκοπό και στόχο , μην ενεργείτε πυροβολώντας πρώτα και μετά να βάζετε τον στόχο.

Πολιτικές των ακραίων μεταθέσεων ενώ υπάρχουν λύσεις, πολιτικές που να μην τους δίνετε αυτό που τους ανήκει, οδοιπορικά και ενοίκια, πολιτικές της άκρας δικαιοσύνης που είναι και άκρα αδικία στα πειθαρχικά, πολιτικές να μην πραγματοποιούνται προαγωγές, και τόσα άλλα, δεν ωφελούν, αλλά δημιουργούν μια βαριά ατμόσφαιρα και αυτοί που τα εισηγούνται προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στην Τράπεζα.

Το να τραβάτε το σκοινί από την μία άκρη εσείς και από την άλλη άκρη εμείς, δεν οδηγεί πουθενά γιατί το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να σπάσει και τούτο θα είναι εις βάρος όλων μας.

Σας προτείνουμε να γυρίσουμε σελίδα, να συζητήσουμε για μια νέα πορεία για αναπτυξιακούς όρους με την Τράπεζα, και σας ζητάμε μην ενεργείτε όπως αυτή η απαράδεκτη Κυβέρνηση επιταχύνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Δεν πρέπει να επαναληφθούν πολιτικές του παρελθόντος με τους δυσθεώρητους στόχους που βάζατε. Και παρά το ότι εμείς σας τονίζαμε ότι μία τέτοια πολιτική θα οδηγήσει σε άλλους ατραπούς εσείς επιμένατε. Και δυστυχώς το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζούμε σήμερα. Ακόμη μια φορά πρόκειται για μία λανθασμένη στρατηγική σας.

Αληθεύει κ. Τιρκό ότι ζητήσατε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας, και ότι πράγματι έγινε τέτοια συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου; Εγώ ξέρω ότι έγινε, αλλά να μας πείτε τι συζητήσατε και τι ζητήσατε;

Δημήτρης Καλόγηρος

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης υπήρξε ένας μέτοχος, ο οποίος είπε να κλείσει η Τράπεζα, να μειώσει τους μισθούς ή και να απολύσετε υπαλλήλους.

Εγώ ως Πρόεδρος επενέβην την ίδια στιγμή και επεσήμανα ότι όσα ανέφερε ο συγκεκριμένος μέτοχος, τα θεωρώ λίαν επιεικώς απαράδεκτα, τα καταγγέλλω και τα καταδικάζω , και τέτοιες φωνές δεν πρέπει να ξανακουστούν.

Οι εργαζόμενοι της Γενικής έδιναν κα δίνουν τα πάντα για την επιβίωση της Τράπεζας.

Παράλληλα ζήτησα από τον κ .Τιρκό να μας ενημερώσει εάν υπήρξαν προβλήματα κατά την χθεσινή πρόβα για το θέμα του Profits και αν θα μπει σε πλήρη εφαρμογή στις 7 Νοεμβρίου, καίτοι οι υπάλληλοι μας εκεί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Μου απάντησε ο κ. Ναβάρρο λέγοντας ότι πράγματι υπήρξαν προβλήματα τα οποία στην πορεία θα διορθωθούν, και αντί για τις 7/11 θα γίνει η πλήρη εφαρμογή τον Δεκέμβριο.

Ψήφισα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θεωρώντας την μια θετική πράξη αλλά διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα.

Ως προς την αλλαγή των μελών του Δ.Σ. και σε αντικατάσταση του κ. Μαρτέν από τον κ. Ναβάρρο κλπ ., δεν το ψήφισα και απείχα της διαδικασίας .

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα