Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-PAULSON FUND-ΠΙΕΣΕΙΣ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

 

 

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ


Θέμα : Αμερικανικό Fund προσπαθεί να «αρπάξει» την Πειραιώς»

Μεθοδευμένες κινήσεις του Paulson fund με σύσταση συμμαχιών και στόχο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την πώληση «κόκκινων δανείων» χωρίς να κάνει καμία επένδυση, παρά μόνο διαμεσολάβηση

αγαπητοί συνάδελφοι,

διαβάζουμε σε διάφορα δημοσιεύματα για την αναστάτωση της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας μας, από την προσπάθεια του αμερικανικού hedge fund να αρπάξει ουσιαστικά την Τράπεζα Πειραιώς. Καταλήξαμε σε αυτό το σημείο με την λανθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κάποιοι την υποστηρίζουν. Εμείς καταγγέλλαμε και θα καταγγέλλουμε για λανθασμένες ενέργειες όλες τις Κυβερνήσεις.

Tα funds συγκεντρώνουν τα δάνεια και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους τα βγάζουν στην αγορά και ενεργούν όπως οι κτηματομεσίτες. Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα είναι περίπου 90 δις. ευρώ. Ενδεχομένως ένα τέτοιο ποσό βάζει σε πειρασμό κάποιον επαγγελματία επενδυτή για να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ώστε να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση.

Τα hedge funds λόγω του κερδοσκοπικού χαρακτήρα τους, δεν επιτρέπεται να ελέγχουν τράπεζες, παρά να έχουν περιορισμένα μετοχικά ποσοστά. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εκπρόσωπος του Πόλσον στην Πειραιώς προσπαθεί με τις επαφές που κάνει με τους άλλους μετόχους να διαμορφώσει ισορροπίες που θα του επιτρέψουν να ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Αν το καταφέρει θα αφελληνιστεί η Τράπεζά μας και ο έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων και επενδύσεων θα περάσει στο Paulson fund.

Βάζοντας 240 εκατ. στην αύξηση του κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το hedge fund του κ. Τζον Πόλσον επιδίωξε να ελέγξει ίδια επενδυμένα κεφάλαια 9,5 δις. και περιουσιακά στοιχεία 90 δις ευρώ. δηλαδή ένα colpo grosso που θα επέτρεπε στην εταιρεία του Νεοϋρκέζου δισεκατομμυριούχου να βγάλει τα σπασμένα των τελευταίων ετών.

Στην περίπτωση που επικρατήσει ο Πόλσον, οι Ευρωπαίοι (ESM, ECB, SSM και ΤΧΣ) που στηρίζουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, θα έχουν πιαστεί στον ύπνο από ένα αμερικανικό hedge fund.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και όλες οι ενέργειες που δυναμιτίζουν την οικονομική αυτή κατάσταση και δημιουργούν ανασφάλεια και προβληματισμό στους εργαζόμενους του Ομίλου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ

Καλούμε όλους τους Συλλόγους του Ομίλου σε μια κοινή συνάντηση – συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπων της ΟΤΟΕ, για να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να συμφωνήσουμε ομόφωνα, ότι τώρα επιβάλλεται η ενότητά μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον «οικονομικό καρχαρία» Πόλσον. Για να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο «αρπαγής» της Τράπεζάς μας από τα ελληνικά χέρια.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην συστρατευτούμε σε αυτήν την προσπάθεια. τώρα πρέπει να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε όπως άλλωστε επιβάλλει η πεμπτουσία της δημοκρατίας και γιατί αυτό απαιτούν οι ίδιοι οι συνάδελφοί μας. Να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα κοινά και αυτονόητα.

ΠΙΕΣΕΙΣ…

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσουμε τις θέσεις μας αταλάντευτα απέναντι στη Διοίκηση – εργοδοσία για θέματα όπου καταστρατηγούν τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλουμε φραγμό στις όποιες πιέσεις μπορεί να υπάρξουν για την εθελουσία έξοδο που φημολογείται.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να υποκύψουν αλλά επιβάλλεται να αντισταθούν και να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα, όπως η άσκηση πίεσης για στόχους ανέφικτους. Και επισημαίνουμε σε κάποια περιφερειακά στελέχη που ασκούν τέτοιου είδους πιέσεις ότι θα αντιδράσουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω σε κανένα θέμα ηθικής και ψυχολογικής «βίας».

Επίσης, για οτιδήποτε άλλο γίνεται εις βάρος των εργαζομένων (πχ πιέσεις αποχωρήσεων γιατί θα υπάρξει απόλυση) και απεργάζεται η διοίκηση, εμείς θα απαντάμε με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο.

Υπάρχουν οι ΣΣΕ, υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχει το σύνταγμα. Εμείς θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους, μαζί με την ΟΤΟΕ και τα υπερκείμενα όργανα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε τρόπο και μέσο για να φέρνουμε πάντα αποτελέσματα..

Συνάδελφοι, Ο σύλλογός μας είναι η δύναμή σας.

Το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ

Μ. Μπακατσούλα, Κ. Κονιστής, Β. Δεκούλος, Γ. Σιαμπάνη, Ε. Χριστοδουλοπούλου

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα