Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΔ/ΦΩΝ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ

 

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

(& ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ)

Συνάδελφοι,

Ευχόμαστε θερμά για ό,τι καλύτερο στον καθέναν από εσάς και τις οικογένειές σας το 2015, με δύναμη, υγεία και αποφασιστικότητα να διανύσουμε και αυτό το έτος.

Η αλλαγή του έτους μας βρήκε υπαλλήλους μιας νέας Τράπεζας με την αισιοδοξία για το εργασιακό μας μέλλον, διατηρώντας όμως σε εγρήγορση τις δυνάμεις μας για κάθε μέτρο της εργοδοσίας που θα θίξει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Γνωρίζετε όλοι, ακόμα και αυτοί που κρύβονται πίσω από τις ανακοινώσεις ψευτοκριτικής και δήθεν απορίας τους για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει από τις συλλογικές μας συμβάσεις και άλλα όσα προβοκατόρικα περιλαμβάνουν στις ανακοινώσεις τους, ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις στη χώρα μας έθεσαν με σειρά αντισυνταγματικών νόμων σε αχρησία πολλές διατάξεις του εργατικού δικαίου, υπονόμευσαν με νόμους εκτρώματα τη συλλογική αυτονομία και την συλλογική διαπραγμάτευση σωματείων εργαζομένων και εργοδοτών και ευνούχισαν νομικά τους εργαζόμενους από θεμελιώδη, ακόμη και συνταγματικά δικαιώματά τους. Π.χ. η λήξη μίας ΣΣΕ δεν επιφέρει αυτόματα και την εις το διηνεκές δέσμευση του εργοδότη μετά τη λήξη της να μπορεί αυτόματα να προβαίνει σε μειώσεις μισθών και όσα τερατουργήματα οι τροϊκανές ξεδιάντροπες κυβερνήσεις θέσπισαν.

Και επειδή κάποιοι επικίνδυνα άσχετοι λένε εδώ και εκεί ότι έπρεπε το προεδρείο να υπογράψει Επιχειρησιακή Σύμβαση πριν από την ενοποίηση, να τους θυμίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Ε.Σ.Σ. ξεκίνησαν από τις αρχές του 2014 (σχεδόν 8 μήνες πριν τη λήξη της υπάρχουσας) με συζητήσεις και διαβουλεύσεις με την τότε διοίκηση της Γενικής Τράπεζας και δη με τον κ. Καραμούζη (Δ/ντα Σύμβουλο). Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα του Δ/ντος Συμβούλου στην συνάντηση που είχε με τα 4 μέλη – εκτός προεδρείου – του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Δυστυχώς μας πρόλαβε η εντελώς ξαφνική απόφαση για την απορρόφηση – συγχώνευση της Τράπεζάς μας με τον Όμιλο Πειραιώς. Ως εκ τούτου με εντολή του Ομίλου, ο κος Καραμούζης κατέστη αναρμόδιος για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τις φαμφάρες και τις ανέξοδες κριτικές. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά και γι αυτό άλλωστε στις εκλογές μας τίμησαν με την ψήφο τους και μάλιστα σε πρωτόγνωρα ποσοστά, ενώ κάποιους άλλους τους αγνόησαν.

Σήμερα λοιπόν σε ένα ασθενές νομικά εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, καλείται ο Σύλλογός μας να προασπίσει τα κεκτημένα των μελών του, προς όφελος αυτών και χωρίς να διακινδυνεύει την απώλειά τους.

Συνάδελφοι, προγραμματίζουμε μία σειρά δράσεων όπως οι ακόλουθες :

ü Ενημερωτικές ομιλίες από τους νομικούς μας συμβούλους σε χώρους συγκέντρωσης των μελών μας ανά τη χώρα

ü Πρόσκληση σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΠΔ 240/2006 προς της Τράπεζα για ενημέρωση και διαβούλευση στα εργασιακά θέματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

ü Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Υπουργείο Εργασίας για αυθαίρετες περικοπές στους μισθούς μας, υπηρεσιακές υποβαθμίσεις κλπ.

ü Συγκρότηση επιτροπής υποστήριξης αδικημένων συναδέλφων με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Συλλόγου μας και μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, σε κάθε καταγγελία κάθε συναδέλφου που δέχεται άνιση μεταχείριση στην εργασία του.

ü Αναφορές στην ΟΤΟΕ, ΕΚΑ και ΓΣΕΕ

Συνάδελφοι, μόνο όπλο μας είναι η μαζικότητα στις δράσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση ανοχής καμίας αυθαιρεσίας από την εργοδοσία. Σας καλούμε να προσφεύγετε στο Σύλλογο για κάθε περίπτωση που αδικείστε στα εργασιακά σας καθήκοντα.

Κάποιοι ας αφήσουν τα νομικά ερωτήματα και ας μας πουν αυτοί τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Εμείς θα ανοίξουμε τις δράσεις μας στα μέλη μας, σε όλους τους συναδέλφους μας και αυτοί ας αγωνίζονται ακόμα για την κομματική τους επιβίωση, για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά των μονοπωλίων κλπ. κλπ…..

 

 

 

 

 

 

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα