Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

συνεδρίαση της επιτροπής γυναικών της UNI-EUROPA στις Βρυξέλες.

Συνεδρίαση Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa
&
Ημερίδα για τις Συντάξεις και την Φτώχεια των Γυναικών στην  3η ηλικία

Βρυξέλλες,  4 Σεπτεμβρίου 2014

Πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η ετήσια συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa, στην οποία συμμετέχει ως μέλος η Γραμματέας Ισότητας της ΟΤΟΕ Σοφία Κάντα. Στην συνάντηση συμμετείχαν 40 γυναίκες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων-μελών της UNI από όλη την  Ευρώπη.

Την συνάντηση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της UNI Europa Oliver Roethig, ο οποίος αναφέρθηκε στα  κεντρικά θέματα της πολιτικής της UNI-Europa:

Την θέση της UNI-Europa  στην Στρατηγική REFIT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που επιχειρείται. Η απάντηση της UNI-Europa  είναι το Μανιφέστο της UNI Europa για τις Υπηρεσίες στην Ευρώπη, το οποίο  θέτει προδιαγραφές για τις πολιτικές της ΕΕ που επηρεάζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο υπηρεσιών για την περίοδο 2014-19. Πρωταρχικός στόχος της UNI-Europa είναι να συνειδητοποιήσουν οι αρχές που παίρνουν αποφάσεις στην Ευρώπη, ότι η ποιότητα των υπηρεσιών είναι θέμα ποιότητας της απασχόλησης. Στο επόμενο διάστημα η UNI-Europa  θα συμμετέχει  σε συνεχή διάλογο με φορείς χάραξης πολιτικής, για να δείξει πώς οι «ποιοτικές θέσεις εργασίας για υπηρεσίες ποιότητας», δημιουργούν συνθήκες όπου όλοι είναι κερδισμένοι δίνουν στην Ευρώπη τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιεστικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. 

Τέλος  αναφέρθηκε στην διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου της UNI  που θα γίνει στο Cape Town τον Δεκέμβριο του 2014. Τόνισε επίσης ότι στόχος της οργανωτικής πολιτικής της UNI-Europa είναι να έρθει σε επαφή με τους απλούς εργαζόμενους σε κάθε χώρα με κλιμάκια που θα δημιουργήσει από τα μέλη της, ώστε να εξηγήσει στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη πόσο σημαντική είναι η πανευρωπαϊκή συνδικαλιστική εκπροσώπηση,  και η ενίσχυση της UNI-Europa από μέλη σε όλη την Ευρώπη, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά  στην πολιτική της ΕΕ. Κεντρικό μήνυμα της περιοδείας στα μέλη  είναι “Quality Jobs for Quality Services” (Ποιότητα στην Εργασία για Ποιότητα στις Υπηρεσίες).

Προσκεκλημένη της Επιτροπής ήταν η εκπρόσωπος της  CNBE  Dimitra Penidis, (τομέας κομμωτών, αισθητικών κ.λ.π.),  η οποία έκανε μια παρουσίαση για την Τριμερή Ευρωπαϊκή Συμφωνία Υγιεινής και Ασφάλειας για τον κλάδο τους  και τα μέτρα της στρατηγικής REFIT που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο. Τα  μέτρα αυτά ανατρέπουν ουσιαστικά την συμφωνία.  Στο ζήτημα αυτό τα μέλη της Επιτροπής Γυναικών UNI-Europa ενέκριναν ψήφισμα το οποίο απορρίπτει τα μέτρα  που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα υπηρεσιών καλλωπισμού (Hair & Beauty).

Επίσης, έγινε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος Mentoring (http://en.uni-iwd.org/mentoring/ ) στο οποίο συμμετέχει και η ΟΤΟΕ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Λατινική Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Eπιτροπής παρουσιάστηκε επίσης ένα νέο πρόγραμμα που εκπονεί η ΣΕΣ (ETUC) με τίτλο “Ασφαλής στο σπίτι, ασφαλής στη Δουλειά” με στόχο την πρόληψη, τη διαχείριση και την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, και τη σύνδεσή της με την βία στον χώρο εργασίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταξύ των άλλων εκπροσώπων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών μελών της ΣΕΣ-  και  2 εκπρόσωποι από το Προεδρείο Γυναικών της UNI-Europa, μία εκ των οποίων είναι η συν. Σοφία Κάντα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016.

Επίσης παρουσιάστηκε η  πρόοδος από τις καμπάνιες σε εξέλιξη :
α) για τη συμμετοχή 40% γυναικών  στα όργανα εκπροσώπησης
β) «Σπάστε τον κύκλο»,  που αφορά στην βία
γ) «Ίση αμοιβή για ίση εργασία»

Τέλος Παρουσιάστηκε η μεγάλη καμπάνια που έγινε από όλες τις οργανώσεις μέλη της UNI-Europa προς τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές όλων των χωρών στην οποία ζητήθηκε η δέσμευσή τους στα αιτήματά μας, και δη :

– Τη βελτίωση της εκπροσώπησης των γυναικών και της ισορροπίας μεταξύ των φύλων: ζητάμε να υπάρξει ανάπτυξη βασισμένη στην ισότητα μεταξύ των φύλων. Θεωρούμε ότι η αρχή αυτή είναι ουσιώδης για  μια βιώσιμη ανάπτυξη  και πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.
– Το μισθολογικό χάσμα: είναι ένα από τα σημεία πραγματική ανισότητας στην εργασία μεταξύ των φύλων. Έρευνα της ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) καταδεικνύει ότι το χάσμα ανισότητας στις αμοιβές είναι κατά μέσο όρο στο 15,6%. Βασική προϋπόθεση για κλείσει είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση.
– Την σεξουαλική παρενόχληση: η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί μορφή βίας στην οποία η θέση εξουσίας μπορεί να προσβάλει, να ταπεινώσει και να πλήξει την αξιοπρέπεια άλλου ατόμου. Η UNI αγωνίζεται για την εφαρμογή της Σύμβασης 100 του ILO σε όλους τους χώρους εργασίας.
– Την ισορροπία εργασίας-προσωπκής ζωής: Σήμερα οι γυναίκες μοιράζονται με τους άνδρες τις οικονομικές ευθύνες μιας οικογένειας, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για της ευθύνες του σπιτιού. Γι το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κριτήριο  φύλου στις πολιτικές που αφορούν την ισορροπία εργασίας-οικογένειας ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες και οι γυναίκες να έχουν πλήρη πρόσβαση στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
– 
Στην καμπάνια συμμετείχε και η ΟΤΟΕ, με επιστολή που εστάλη στους υποψήφιους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων (πλην της ΧΑ).

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα  οι Συντάξεις και η Φτώχεια των Γυναικών στην 3η ηλικία.

Στην ημερίδα συζητήθηκε το θέμα των συντάξεων, σε τι επίπεδα βρίσκονται, πως χρηματοδοτούνται στις διάφορες χώρες  πως τις επηρεάζουν οι εισφορές και πως το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων έχει επηρεάσει τις συντάξεις των γυναικών και ποιες θα είναι οι εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.

Την ευθύνη διοργάνωσης της ημερίδας είχε η Hannelore Buls από τη γερμανική οργάνωση Ver.di, με ειδίκευση στο ασφαλιστικό σύστημα και πρόεδρος του Συμβουλίου Γυναικών της Γερμανίας (ομοσπονδία γυναικείων οργανώσεων), η οποία παρουσίασε ένα  σαφές πανόραμα της κατάστασης, Μετά τις παρουσιάσεις,  οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες την κατάσταση στις χώρες τους.

Η συν. Σοφία Κάντα, απάντησε στα θέματα και παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, βασιζόμενη και στις απαντήσεις που έλαβε σε ερωτηματολόγιο που είχε σταλεί στις συναδέλφισσες-μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΟΤΟΕ.

Τα θέματα αφορούσαν :

 Σε ποιο βαθμό το συνταξιοδοτικό σύστημά βασίζεται σε ιδιωτικοποιημένα κεφάλαια που σχετίζονται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές;
 Η αγορά εργασίας και η συνταξιοδοτική πολιτική είναι προσανατολισμένη προς την ασφάλεια του βιοτικού επιπέδου και για τις γυναίκες και για τους άνδρες;
 Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική τους ζωή ή η εργατική πολιτική της χώρας (ακόμα) προσανατολίζεται  προς το  μοντέλο  του «άνδρα κουβαλητή»;
 Πως έχουν εξελιχθεί κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα κέντρα για τη φροντίδα των παιδιών ή άλλων, καθώς  και οι υπόλοιποι θεσμοί κοινωνικής φροντίδας που σχετίζονται με την εργασία; (ποιες συνέπειες για τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας);

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και συμπεράσματα. Οι εμπειρίες που συγκεντρώθηκαν στην ημερίδα θα χρησιμεύσουν ως βάση για μια έκδοση πάνω στις συντάξεις  της οποίας ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει άμεσα και θα αποτελέσει κατευθυντήρια γραμμή για τις γυναίκες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης .

Η συνεδρίαση έκλεισε με την παρουσίαση της ατζέντας για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Γυναικών που θα γίνεις στο  Cape Town στο πλαίσιο του  Παγκόσμιου Συνεδρίου της UNI, τον Δεκέμβριο του 2014.

Και εσύ μαζί για να πετύχουμε συνδικαλιστική ανάπτυξη βελτιώνοντας την ισότητα στην συνδικαλιστική κουλτούρα:
Οι Στρατηγικές Προτεραιότητες 2010-2014 στις  Καινοτόμες Δράσεις του Τμήματος Ίσων Ευκαιριών της UNI επικεντρώθηκαν στην καμπάνια 40Χ40 και στην συνδικαλιστική οργάνωση. Συνεχίζουμε με την καμπάνια “ Nα γιατί! ”. Θα υπάρξει κάλεσμα σε δράση που θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να δραστηριοποιούνται στην οργάνωση της εργασίας. Θα παρουσιαστεί  επίσης η αδελφοποίηση μεταξύ της  Ζώνης IV( Γαλλία – Benelux) της UNI Europa και των γυναικών στην Τυνησία, και το Πρόγραμμα Mentoring.

Και εσύ μαζί στην εκ νέου ανάληψη των οικονομιών μας για μια ισότιμη κοινωνία:
Ζούμε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες και αποκλεισμούς, όπου η κατάσταση είναι  χειρότερη για τις γυναίκες . Αντιπροσωπεύουν το 70% των φτωχών σε όλο τον κόσμο. Συχνά αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την εργασία τους, με μέση διαφορά στους μισθούς για το 2012 από 15%-17%. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 45 χρόνια για να επιτύχουν οι γυναίκες ισότητα στις αμοιβές  με τους άνδρες. Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει επίσης επηρεάσει σοβαρά τις γυναίκες. Από τα  72 εκατομμύρια ανέργων γυναικών το 2007, το 2012 υπήρχαν 13 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες άνεργες και δεν αναμένεται καμία σημαντική μείωση για το 2017.

Για να χτίσουμε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία με μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, πρέπει να αναπτυχθούν ορισμένοι βασικοί πυλώνες, όπως ποιότητα στην εκπαίδευση και τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να επιτευχθεί αξιοπρεπής  εργασία για αξιοπρεπή ζωή.

Μια κοινωνία ισότητας σημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα  λαμβάνουν ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας . Το 2015 η UNI θα ξεκινήσει εκστρατεία για την ισότητα των αμοιβών.

Και εσύ μαζί για έναν νέο κόσμο εργασίας χωρίς διακρίσεις:
Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες και οι άνδρες διαφέρουν βιολογικά στη δύναμη, στην κατάσταση, στους κανόνες και τους ρόλους στην κοινωνία, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο για απόκτηση καλύτερης υγείας για τις γυναίκες είναι οι διακρίσεις, είτε είναι κοινωνικές, είτε πολιτιστικές ή / και πολιτικές . Οι διακριτοί ρόλοι και συμπεριφορές των ανδρών και των γυναικών σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα, που υπαγορεύεται από τους κανόνες φύλου και αξιών του πολιτισμού αυτού, οδηγούν σε διαφορές μεταξύ των φύλων, που με τη σειρά τους μπορούν  να οδηγήσουν σε ανισότητες μεταξύ των φύλων. Η άνιση πρόσβαση στην πληροφόρηση, την φροντίδα και τις βασικές πρακτικές για την υγεία προκύπτουν από τις ανισότητες αυτές, και επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των κινδύνων για την υγεία των γυναικών. Επιπλέον, η βία έχει άμεση σχέση με τις διακρίσεις και εμείς, τα συνδικάτα ως βασικοί παράγοντες στις παγκόσμιες κοινωνίες, έχουμε  να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το Τμήμα Ίσων Ευκαιριών Τμήμα της UNI έχει συνεργαστεί με άλλες παγκόσμιες Ομοσπονδίες και με την Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία τα συνδικάτα έχουν δικαιώματα ως ενδιαφερόμενα μέρη στο χώρο εργασίας σε συζητήσεις με τους εργοδότες, πιέζοντας για  συλλογικές συμβάσεις  εργασίας που θα βοηθήσουν  τα θύματα και τους επιζώντες της βίας να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι χώροι εργασίας είναι απαλλαγμένες από βία και διακρίσεις.

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα