Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ – Σ.Υ.Γ.Τ.Ε: Κανονισμός εργασίας. Προφάσεις εν αμαρτίαις

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε σημερινή εξώδικη απάντηση των Συλλόγων ΣΕΥΤΠΕ και ΣΥΓΤΕ απέναντι στην αγωνιώδη προσπάθεια των γνωστών … «προθύμων» να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του Κανονισμού Εργασίας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημαντικών (π.χ. μισθολογική και βαθμολογική προώθηση, επιδόματα ισολογισμού, πολυετίας, καυσίμων κ.α.) κατοχυρώνει το αμετάθετο εκτός νομού και τη λύση της σύμβασης εργασίας μόνο για σπουδαίο λόγο.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια των …«υπεύθυνων» συνομιλητών να εμφανίσουν και άλλους προθύμους ως άλλοθι για την «επικαιροποίηση» του Κανονισμού Εργασίας δεν έχει καμία τύχη σε ό,τι αφορά τους Συλλόγους μας (ΣΕΥΤΠΕ και ΣΥΓΤΕ), που με συνέπεια στέκονται απέναντι στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Διοίκησης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, χωρίς αστερίσκους και μισόλογα. Καλούμε τον αντιπροσωπευτικό Σύλλογο όχι απλά να μην προσυπογράψει καμία τροποποίηση του Κανονισμού Εργασίας, αλλά να σπεύσει και να συμπαραταχθεί στον κοινό αγώνα για την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Εργασίας!

Υ.Γ. Τέλος ο ΣΕΥΤΠΕ επισημαίνει: Η αναφορά στον Κανονισμό Εργασίας της πρ. Τράπεζας Κύπρου, που θεσπίστηκε πάραυτα και μονομερώς από την τότε Διοίκηση στο άκουσμα και μόνο της δημιουργίας του Συλλόγου μας, χωρίς την παραμικρή δική μας σύμπραξη και πολύ περισσότερο υπογραφή, καθώς ο Σύλλογός μας πάντοτε αποτελούσε και αποτελεί ασπίδα για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, μόνο ως λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να εκληφθεί.

Διαβεβαιώνουμε, όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία, ότι στο μάθημα της υποταγής και του ξεπουλήματος

των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα μένουμε πάντοτε μετεξεταστέοι!

            Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

    Για το Δ.Σ του ΣΕΥΤΠΕ 

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

        Γοίλιας  Ισίδωρος                               Μπεμπένης Εμμανουήλ                               

               Για το Δ.Σ του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε

                                                                                                                                                   Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

   Πολύζος Θεοφάνης                  Δεκούλος Βενετσιάνος

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς» (ΣΕΥΤΠΕ), που εδρεύει στην Αθήνα (Λ. Αλεξάνδρας 170, όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

2. Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης «Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Γενικής Πειραιώς» (ΣΥΓΤΕ), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Σολωμού 20), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

ΠΡΟΣ

Την πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με την επωνυμία «Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς» (ΣΕΤΠ), που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Καραγεώργη Σερβίας 2), όπως εκπροσωπείται κατά το νόμο.

Με την από 25 Σεπτεμβρίου 2023 «πρόσκλησή» σας, μας καλέσατε σε συνάντηση, για να μας ενημερώσετε «για τις μέχρι στιγμής συζητήσεις με την Διοίκηση της Τράπεζας για το μείζον θέμα του Κανονισμού Εργασίας». Για την πρόσκλησή σας αυτή, με την οποία καλέσατε σε ξεχωριστές συναντήσεις κάθε ένα από τα επιχειρησιακά σωματεία της Τράπεζας, διαμαρτυρόμαστε έντονα. Κυρίως όμως, διαμαρτυρόμαστε για την απόφασή σας να ανταποκριθείτε άμεσα και απροϋπόθετα στο εργοδοτικό αίτημα για σύναψη νέου Κανονισμού Εργασίας.

Γνωρίζετε καλά ότι το ζήτημα του Κανονισμού Εργασίας είναι πολύ σοβαρό. Γνωρίζετε όμως ότι ακόμα πιο σοβαρό ζήτημα είναι η συστηματική παραβίαση του Κανονισμού Εργασίας από την πλευρά της Τράπεζας. Στην παρούσα συγκυρία η ανταπόκρισή σας στο αίτημα της Τράπεζας για επικαιροποίηση του Κανονισμού Εργασίας αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται νέο ή επικαιροποιημένο Κανονισμό Εργασίας αλλά την τήρηση των υφιστάμενων Κανονισμών και Οργανισμών.

Εξάλλου η συζήτηση για τον Κανονισμό Εργασίας αφορά όλους τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Ο Σύλλογός σας, αν και τυπικά αντιπροσωπευτικός, δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των εργαζομένων της Τράπεζας και ως εκ τούτου στερείται την ουσιαστική νομιμοποίηση για την τροποποίηση του καθεστώτος και των όρων εργασίας του προσωπικού της Τράπεζας.

Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν για την επιλογή σας να ξεκινήσετε συζητήσεις για νέο Κανονισμό Εργασίας, χωρίς να μας έχετε στείλει καν το σχέδιο Κανονισμού το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση.

Οι συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες με αποκλεισμό των σωματείων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων αποτελούν απαράδεκτη πρακτική.

Σας καλούμε λοιπόν να απέχετε από κάθε μονομερή ενέργεια που θα αφορά τον Κανονισμό Εργασίας και να προασπίσετε θετικά την εφαρμογή και τήρηση των υποχρεώσεων της Τράπεζας που απορρέουν από τους υφιστάμενους Κανονισμούς και Οργανισμούς.

Σας δηλώνουμε ότι δεν συναινούμε στη διαπραγμάτευση του Κανονισμού Εργασίας και ότι αρνούμαστε οποιαδήποτε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων.

Σας καλούμε να σταματήσετε την πρακτική των κλειστών συναντήσεων με την Διοίκηση της Τράπεζας, χωρίς την παρουσία των υπολοίπων Συλλόγων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σας καλούμε τέλος να συμμετέχετε κι εσείς στις προσπάθειες διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφερόντων του προσωπικού της Τράπεζας και να υπερασπιστείτε όλους τους συναδέλφους που πλήττονται από την εργοδοτική αυθαιρεσία αντί να επιδίδεστε σε συναντήσεις και να νομιμοποιείτε την προσπάθεια της τράπεζας να αποδομήσει το προστατευτικό για τους εργαζομένους πλαίσιο του Κανονισμού Εργασίας.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα όπου απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντάς την στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.       

Αθήνα, 26 του Σεπτέμβρη 2023

Η πληρεξούσια δικηγόρος

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα