Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΟΤΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΟΕ

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Με προκλητικές προτάσεις προσήλθαν σήμερα οι εκπρόσωποι των Τραπεζών στην πρώτη επίσημη συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ζήτησαν μειώσεις των Κλαδικών αποδοχών των Τραπεζοϋπαλλήλων της τάξεως του 15% με 20% και απαίτησαν κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων με ευελιξίες συμπεριλαμβανομένου του ωραρίου, ενώ ζήτησαν την κατάργηση και άλλων θεσμικών θεμάτων χαρακτηρίζοντάς τα ανενεργά και άνευ σημασίας στις σημερινές συνθήκες.

Ήταν εξ’ αρχής φανερό ότι οι προτάσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών στόχευαν σε μια συνολική αμφισβήτηση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, γι’ αυτό η απάντηση της ΟΤΟΕ ήταν άμεση και κατηγορηματική.

Η ΟΤΟΕ απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί προτάσεις που ισοπεδώνουν το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων και ακυρώνουν στην πράξη την Κλαδική Σ.Σ.Ε.

Επεσήμανε στους εκπροσώπους των Τραπεζών ότι, η υπογραφή μιας Κλαδικής Σ.Σ.Ε. πρέπει να είναι όχι μόνο απαίτηση της ΟΤΟΕ, αλλά και δικό τους αίτημα εν’ όψει των αυξήσεων του Μετοχικού Κεφαλαίου και της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, εάν επιθυμούν οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν σε ένα κλίμα ομαλότητας και συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατέστησε σαφές ότι, οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες «αν βρεθούν με την πλάτη στο τοίχο» όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ, θα αντιδράσουν άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά γιατί σε κάθε περίπτωση θα έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν από τους τραπεζίτες, οι οποίοι σε περίπτωση σύγκρουσης θα βρεθούν σε πραγματικό αδιέξοδο.

Από την συνάντηση προέκυψε πλήρης διαφωνία συμφωνήθηκε, όμως, να γίνει νέα συνάντηση στις 11 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για προσέγγιση και άρση του αδιεξόδου.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις προκλητικές απαιτήσεις των τραπεζιτών τονίζοντας, ιδιαίτερα ότι η υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε. είναι αναγκαία για τον κλάδο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να γίνει πεδίο καταρράκωσης και εξευτελισμού των θεσμών, των αξιών, του ρόλου και του περιεχομένου της.

Ελπίζουμε την επόμενη φορά να επικρατήσει η λογική και ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, εάν πραγματικά η πλευρά των Τραπεζών επιθυμεί να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα