Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΤΟΕ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΤΟΕ

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΟΤΟΕ – ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΟΤΟΕ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, τον Υποδιοικητή κ. Ι. Παπαδάκη και άλλα στελέχη της Τράπεζας.
Το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ζητήσει η ΟΤΟΕ, ήταν η ενημέρωση για τον ρόλο των Τραπεζών, που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη, στη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και στην εργασία.
Η ΟΤΟΕ παρουσίασε τις θέσεις της για την ανάγκη μιας νέας λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, με κριτήρια που θα στηρίζουν την οικονομία της χώρας, την ελληνική κοινωνία και την εργασία, αναφέρθηκε ιδιαιτέρα στην υπόθεση των συνεταιριστικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να στηριχθούν για να παίξουν το ρόλο τους στις τοπικές κοινωνίες και ζήτησε για όλα αυτά αλλά και γενικότερα, ενημέρωση και τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ΟΤΟΕ τόνισε ιδιαίτερα, ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης, όπως και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν με τις εμπορικές τράπεζες, εντάσσεται στην προσπάθεια του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων να συμβάλει θετικά και ουσιαστικά στον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη στήριξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της εργασίας.
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, απαντώντας στα θέματα που τέθηκαν, ανέφερε τα εξής:
–    οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και των Ξένων επενδυτών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.
–    Το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες γεγονός που θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.
–    Η περιορισμένη πιστωτική επέκταση δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό φαινόμενο, γιατί υπάρχει ακόμα αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος, αλλά στη χώρα μας η ψυχολογία θα αλλάξει και θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση, όταν αρχίσει να ανεβαίνει το ΑΕΠ.

–    Τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό «μαξιλάρι» αδιάθετων κεφαλαίων.
–    Η γιγαντιαία συγχώνευση τραπεζών δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα «να μαζευτεί» με ομαλό τρόπο, χωρίς αναταράξεις στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και οι επιμέρους στρατηγικές των τραπεζών επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση.
–    Μια ουσιαστική συμβολή των τραπεζών στην οικονομική ανάπτυξη θα ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να βοηθήσουν στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας (αξιοποιώντας τη δική τους εμπειρία), έτσι ώστε να υπάρξει υγιής επανεκκίνηση σε παραγωγικούς τομείς.
–    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα και θα δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».
–    Τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, όμως οι καταθέσεις σ’ αυτές τις τράπεζες διασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να λειτουργούν με τραπεζικά κριτήρια. Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι η συνάντηση με τη Διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γεγονός που επιβεβαιώνεται όχι μόνο από όσα ειπώθηκαν και από τις δύο πλευρές, αλλά και από το γεγονός ότι η συμβολή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι ουσιαστική στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, με στόχο την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα