ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ
ΑΠΟ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΟΣΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ – 230.000 ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ 370.000 ΜΕ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
Σύνταξη 670 έως 1.800 ευρώ
Σύνταξη κύρια και επικουρική που ξεκινά από 670 ευρώ και φτάνει στα 1.800 ευρώ θα πάρουν όσοι υποβάλλουν φέτος τα χαρτιά τους για να συνταξιοδοτηθούν από το Δημόσιο ή από το ΙΚΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 600.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι είναι υποψήφιοι προς συνταξιοδότηση, καθώς έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.
Από τους 600.000 ασφαλισμένους, όπως επισημαίνουν τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων και παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, οι 230.000 έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και βρίσκονται σε λίστα αναμονής για περισσότερο από ένα χρόνο. Στην ουσία πρόκειται για 230.000 συνταξιούχους που δεν παίρνουν σύνταξη, καθώς το κύμα εξόδου, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια έχει αποψιλώσει από προσωπικό και τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων. Από τους 230.000 που είναι σε αναμονή για σύνταξη, οι 150.000 είναι ασφαλισμένοι που περιμένουν σύνταξη από το ΙΚΑ και οι υπόλοιποι 80.000 είναι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, (υπουργείων, δήμων, εφοριών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικοί κ.λπ.), οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση και είτε περιμένουν κύρια και επικουρική σύνταξη από το Δημόσιο είτε ορισμένοι έχουν πάρει την κύρια αλλά δεν έχει βγει ακόμα η επικουρική.
Ο μεγάλος όγκος όμως των αιτήσεων για συνταξιοδότηση βρίσκεται στους 370.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να υποβάλουν τα χαρτιά για να βγάλουν σύνταξη από το Δημόσιο και το ΙΚΑ.
Συνολικά δηλαδή είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προς συνταξιοδότηση 600.000 ασφαλισμένοι.
Στο Δημόσιο, οι περισσότεροι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα με 25ετία μέσα στα έτη 2010, 2011 και 2012. Οι εν λόγω υπάλληλοι άνδρες και γυναίκες μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε και μάλιστα αυτή τη στιγμή λόγω του νέου κύματος μαζικών αποχωρήσεων που έχουν προκαλέσει οι επερχόμενες μεγάλες μειώσεις στο εφάπαξ, σπεύδουν για σύνταξη ακόμη… και οι 50άρηδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Ανάλογη φυγή υπάρχει και στον ιδιωτικό τομέα και αυτό παρά το γεγονός ότι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι πιο αυστηρές απ’ ότι στο Δημόσιο.
Οι νέες συντάξεις ΙΚΑ – Ποιοι παίρνουν περισσότερα με λιγότερα έτη ασφάλισης
Για τον υπολογισμό των συντάξεων από το ΙΚΑ χρησιμοποιήθηκαν οι 28 ασφαλιστικές κλάσεις στις οποίες και κατατάσσονται οι ασφαλισμένοι που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με τις αποδοχές τους.
Η κάθε ασφαλιστική κλάση έχει ένα εύρος μισθού και ανάλογα με το μισθό του και τα ένσημά του ο κάθε ασφαλισμένος παίρνει και την ανάλογη σύνταξη.
Ως μισθός λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των αποδοχών που είχε ο ασφαλισμένος την καλύτερη 5ετία από τα τελευταία 10 χρόνια. Οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τη σύνταξη είναι οι μικτές, δηλαδή χωρίς την αφαίρεση του φόρου και των ασφαλιστικών κρατήσεων.
Για παράδειγμα ο ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 1.800 ευρώ και 25 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ θα πάρει 844 ευρώ κύρια σύνταξη και 243 ευρώ επικουρική. Προσοχή όμως, ένας άλλος ασφαλισμένος με 23 χρόνια, αλλά με 1.900 ευρώ συντάξιμες αποδοχές μπορεί να βγάλει μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ασφαλισμένοι μπορεί να αλλάζουν ασφαλιστική κλάση με βάση τις αποδοχές τους και όχι με το χρόνο ασφάλισης που έχουν. Δηλαδή είτε με 15 είτε με 35 χρόνια εργασίας για το ύψος της σύνταξης σημασία έχουν οι αποδοχές, καθώς όσο υψηλότερες είναι θα κατατάξουν τον ασφαλισμένο σε μεγαλύτερη ασφαλιστική κλάση.
Άλλο παράδειγμα: Ασφαλισμένη με μέσο όρο αποδοχών 1.250 ευρώ και 15ετή ασφάλιση στο ΙΚΑ θα πάρει 497 ευρώ κύρια σύνταξη (γήρατος) και 179 ευρώ επικουρική, δηλαδή σύνολο 676 ευρώ (μείον 4% για περίθαλψη και μείον το φόρο).
Αν βγει με μειωμένη 5 χρόνια νωρίτερα, θα πάρει 362 ευρώ κύρια και 153 ευρώ επικουρική δηλαδή 515 ευρώ συνολικά.
Στην πράξη, και όσον αφορά το ΙΚΑ, τα ένσημα, δηλαδή ο χρόνος ασφάλισης, είναι αυτά που βγάζουν τους ασφαλισμένους στη σύνταξη και ο μισθός είναι αυτός που καθορίζει το ύψος της σύνταξης.
Κερδισμένοι σε σχέση με όσα έρχονται το 2015…
Κερδισμένοι παρά τις περικοπές είναι όσοι αποχωρήσουν για σύνταξη το 2013 και το 2014 όχι μόνο από το ΙΚΑ και το Δημόσιο αλλά και από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ΟΑΕΕ, κ.λπ. Και αυτό γιατί η μεγάλη ανατροπή στις συντάξεις που έρχεται από το 2015 οδηγεί σε πρόσθετες μειώσεις καθώς αλλάζει πλήρως ο τρόπος υπολογισμού και οι συντάξεις θα είναι ανάλογες των εισφορών όλου του εργασιακού βίου με ειδικούς συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης.
Οι μειώσεις – σύμφωνα με τα παραδείγματα που συνόδευαν τις σχετικές αλλαγές όταν ψηφίζονταν με το νόμο 3863/10 – θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 15% και θα προκύψουν από το γεγονός και μόνο ότι το νέο σύστημα υπολογισμού, που θα ισχύσει αυτόματα για όσους υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις θα περιοριστεί στο 60% και ίσως πιο κάτω. Σήμερα το ποσοστό αναπλήρωσης είναι στο 75-80% και μετά τις περικοπές του Μνημονίου βρίσκεται λίγο πάνω από το 68%.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;
1. Σήμερα ένας εργαζόμενος με μισθό 2.000 ευρώ παίρνει σύντξη 1.600 ευρώ (ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη στο 80%) αλλά μετά τις περικοπές καταλήγει στα 1.400 ευρώ. Τα 1.400 ευρώ είναι σήμερα εγγυημένα από το κράτος στο σύνολό τους.
2. Από το 2015 ο ίδιος μισθωτός θα παίρνει περίπου 1.200 ευρώ, αλλά μόνο τα 360 ευρώ θα είναι εγγυημένα από το κράτος! Αυτό λέει ο νόμος 3863/10 των Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Η μόνη εγγύηση δηλαδή που θα δίνει το κράτος αν τα Ταμεία δεν έχουν λεφτά είναι ότι θα μπορεί να πληρώνει τα 360 ευρώ στους συνταξιούχους. Βέβαια, αυτή η εγγύηση ίσως και να μη χρειαστεί ποτέ να παρασχεθεί, αλλά η ουσία της έγκειται στο γεγονός ότι ακριβώς για να μη χρειαστεί το κράτος να φτάσει να πληρώνει συντάξεις 360 ευρώ, τα Ταμεία, που θα έχουν την ευθύνη να πληρώνουν το επιπλέον ποσό, θα αποκτήσουν και
3. την ευχέρεια να προσαρμόζουν (βλέπε να μειώνουν) τις συντάξεις ανάλογα με την πορεία των οικονομικών τους.
Επικουρική σύνταξη από το ΙΚΑ: Το κρυφό ψαλίδι κατά 22%
Ο ίδιος τρόπος υπολογισμού ισχύει και στις επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ. Αν για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος είναι στην 23η ασφαλιστική κλάση για την κύρια σύνταξη, τότε αυτόματα κατατάσσεται στην 23η ασφαλιστική κλάση του ΕΤΕΑ και θα πάρει την ανάλογη σύνταξη.
Ωστόσο, η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση γίνεται με όριο (πλαφόν) ασφαλιστέου μισθού ως τις 2.300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με αποδοχές 3.000 ευρώ θα πάρει σύνταξη με βάση υπολογισμού τις 2.300 ευρώ!
Στις επικουρικές του ΙΚΑ υπάρχει και ένα «κοινό μυστικό», που έχει ρίξει όλα τα ποσά κατά 22% εδώ και ένα χρόνο και μάλιστα χωρίς η μείωση αυτή να έχει γίνει αντιληπτή από τον πολύ κόσμο. Η περικοπή των επικουρικών κατά 22% ήρθε από τη μείωση που έγινε το Φεβρουάριο του 2012 στον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι η βασική παράμετρος για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Η μείωση του μισθού κατά 22% «πέρασε» αυτόματα και στα ποσά των επικουρικών. Έτσι, ενώ πριν από τη μείωση η ανώτατη επικουρική έφτανε στα 780 ευρώ, μετά τη μείωση κατά 22% έπεσε στα 540 ευρώ, με ανάλογη μείωση σε όλα τα ποσά!
Υπάρχει, τέλος, και η προσωρινή σύνταξη που την επιλέγουν όλο και περισσότεροι για να αποφύγουν τις πολύμηνες καθυστερήσεις. Η προσωρινή σύνταξη από το ΙΚΑ είναι ίση με το 80% της κανονικής και όταν δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στο συνταξιοδοτικό φάκελο του ασφαλισμένου, τότε ως προσωρινή σύνταξη χορηγείται το κατώτατο όριο, δηλαδή 487 ευρώ.
Με την προσωρινή, όμως, δεν χορηγείται επικουρική, παρά μόνον όταν βγει και η κανονική σύνταξη. Τα ποσά των συντάξεων είναι τα τελικά και έχουν υπολογιστεί με όλες τις μειώσεις που προβλέπονται από το Μνημόνιο. Δεν έχουν υπολογιστεί η εισφορά ασθένειας 4% και ο φόρος.
1. Συντάξιμος μισθός ΙΚΑ: Ο μέσος όρος αποδοχών καλύτερης 5ετίας από τα τελευταία δέκα χρόνια.
2. Πλήρης σύνταξη: Τα ποσά έχουν υπολογιστεί με επίδομα συζύγου (49,5 ευρώ) μετά τις μειώσεις άνω των 1.000 ευρώ.
3. Μειωμένη: Με προϋπόθεση να υπάρχουν 100 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος την τελευταία προ του έτους συνταξιοδότησης 5ετία. Η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για μειωμένη σύνταξη μητέρων με ανήλικο και 5.500 ημέρες ασφάλισης.
4. Προσωρινή σύνταξη: Δεν χορηγείται επικουρική ούτε επίδομα συζύγου. Η «προσωρινή» αντιστοιχεί στο 80% της κύριας και δεν μπορεί να υπολείπεται από το κατώτατο όριο των 487 ευρώ. Όταν η κύρια σύνταξη όμως είναι στα κατώτατα όρια δηλαδή στα 487 ευρώ τότε χορηγείται προσωρινή ίση με το 90% δηλαδή 438 ευρώ. Ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνονται οι αποδοχές (μικτά) του τελευταίου προ της συνταξιοδότησης έτους.
.