Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΙΣ 24.7.2012 ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΙΣ 24.7.2012 ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ.

Καλημέρα σας κύριε Πρόεδρε, κύριε Διευθύνοντα, αγαπητοί συνάδελφοι και όσοι μέτοχοι είσαστε εδώ.
Ισχύουν αυτά τα οποία διαβάστηκαν από τον εκπρόσωπό μου στην ομιλία της Γενικής Συνελεύσεως της 29/6, απαρέγκλιτα σταθερά και αμετάκλητα, για να μην τα επαναλάβω.
Το δεύτερο θέμα είναι η σημερινή ημερήσια διάταξη όπως διαβάστηκε και επεξηγήθηκε από την άξια συνάδελφο την κα Ρούλια και τίθεται το εξής ερώτημα: Εφόσον τα ίδια κεφάλαιά μας είναι πολύ μικρότερα από το μετοχικό μας κεφάλαιο, υπάρχει πρόβλημα.
Το πρόβλημα αυτό μας το λύνει βέβαια η νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, το πρόβλημα όμως το άλλο είναι γιατί φτάσαμε τα ίδια μας κεφάλαια να είναι πολύ μικρότερα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι το πρόβλημα και πρέπει να βρούμε τα παθογενή αίτια για να το διορθώσουμε.
Το τρίτο θέμα στο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι ότι τη θεωρώ κατά τη δικιά μου άποψη θετική, θετική γι΄ αυτή τη στιγμή, όπου γίνεται βέβαια η διαγραφή του χρέους με τη μείωση του κεφαλαίου, εδώ όμως υπάρχει κι ένα άλλο θέμα αν η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου δημιουργήσει πρόβλημα στην περαιτέρω πορεία της τράπεζάς μας.
Άρα θα πρέπει να υπάρξει η διαδικασία νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή να υπάρξει νέα ρευστότητα, ώστε να μπορεί να κινηθεί η τράπεζά μας αξιόπιστα στην αγορά. Παραμένουν βέβαια τα ίδια κεφάλαια στα 190 εκατομμύρια αν δε με απατά η μνήμη μου, αλλά μειώνεται το κεφάλαιο, άρα σε συνάρτηση με την Τράπεζα Ελλάδος είμαστε καλυμμένοι με τον δείκτη φερεγγυότητας;
Βεβαίως υπάρχει και το τέταρτο σημείο, ότι η πολυδιασπορά των μετοχών που είχαμε πολλές δεν ευνοούσε και το είχα πει κατ΄ επανάληψη. Η μείωση βέβαια του αριθμού των μετοχών και η συγκεκριμένη τιμή, δίνει μία δυνατότητα αξιοπιστίας της μετοχής και γι΄αυτό το θέμα λέω ναι.
Όμως βάζω τα ερωτήματα ότι εφόσον γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες, διαγράφεται το χρέος κι είμαστε πιο καθαροί, γιατί για το χρέος δεν ευθυνόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, ευθύνεται η στρατηγική την οποία έχει ακολουθήσει αν θέλετε η μαμά Societe με τη γραμμή και την κατεύθυνση στους εδώ Διοικητάς που υπήρχαν και θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση.
Δε θα επαναλάβω αυτά που είπα στη Γενική Συνέλευση μέσω του εκπροσώπου μου που είναι συγκεκριμένα, απλώς θα πω δύο πράγματα. Το πρώτο θέμα είναι και το έχω αναφέρει και κατ΄ επανάληψη, ότι φημολογείται για όλες τις τράπεζες και πολύ δε περισσότερο για μας.
Ίσως είναι και στόχος για να την απαξιώσουν οι ανταγωνιστές μας, διότι από τη μια ακούσαμε παλιά ότι θα έρθουν οι κελεμπίες, μετά ότι έρχεται ξέρω ΄γω η Alpha, μετά ότι έρχεται η Πειραιώς, τώρα τελευταία ότι έρχεται ο Ταμπακάκης και όλα τα τοιαύτα.
Βεβαίως αυτά δημιουργούν ανησυχία στους εργαζόμενους, γιατί εμάς εκείνο που μας ενδιαφέρει, εκείνο που μας νοιάζει είναι ότι το καθημερινό άγχος η καθημερινή αγωνία να φύγει από τους εργαζόμενους, να υπάρξει η διαβεβαίωση και πάνω απ΄ όλα η διασφάλιση θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο για μας, αυτό είναι το ζητούμενο. Και τελειώνοντας, για να μην καταχραστώ το χρόνο, πιστεύω ότι άμεσα και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μία ικανοποιητική επιχειρησιακή σύμβαση κατά πρώτο λόγο προς όφελος των εργαζομένων και της τράπεζας σε αυτή την κρίσιμη καμπή που διανύουμε, ώστε η τράπεζα να ανακτήσει την αξιοπιστία στην αγορά, που επιβάλλεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί έρχονται οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης. Βεβαίως εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, είμαστε εκτός, οι δύο γαλλικές τράπεζες είναι, διότι από κει και πέρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν οι άλλες τράπεζες πάρουν αρκετό χρήμα γύρω στα 28 δις τα οποία βεβαίως θα τα ρίξουν στην αγορά κι αυτό στην αγορά θα δημιουργήσει μία ανταγωνιστικότητα που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε κι εμείς.
Ευχαριστώ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ :

Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ:Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγνώμη, μία παρέμβαση την οποίαν ξέχασα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Από τα κλασματικά δικαιώματα ζητάω από τη Διοίκηση της τράπεζας ένα κομμάτι να δοθεί ως μία ανταμοιβή ηθική στο Σύλλογο, ένα κομμάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα, θα καταγραφεί. Για τη διαχείριση των κλασματικών θα εξουσιοδοτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί επί του θέματος. Θα εξουσιοδοτηθεί από την παρούσα Γενική Συνέλευση..
Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να επιτρέψουμε στον κ. Καλόγηρο να μιλήσει παρακαλώ. Ορίστε κ. Καλόγηρε.
Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Λοιπόν ο κάθε μέτοχος μπορεί να λέει οτιδήποτε, αλλά δεν μπορεί και δεν δικαιούται και δεν του δίνουμε κανένα δικαίωμα να λέει να κλείσει η τράπεζα, για να βρεθούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο. Τελεία και παύλα. Εμείς έχουμε δώσει το αίμα μας, έχουμε δώσει τα πάντα και δεν μπορεί κανένας μέτοχος να ψέγει τους εργαζόμενους και να λέει να κλείσει η τράπεζα και να επικαλείται ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ως μέτοχος κι ότι έχει καταστραφεί. Σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί του θέματος κ. Καλόγηρε θεωρώ ότι τοποθετήθηκα με την αναφορά μου στον κ. Νιάρχο να τοποθετηθεί επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε μία έκκληση να κάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ.
Δ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ: Προς εσάς, αλλά και στον κύριο Διευθύνοντα, για τα κλασματικά δικαιώματα ένα μέρος να δοθεί στο Σύλλογο Υπαλλήλων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπατε στην τοποθέτησή σας, έχει καταχωρηθεί κ. Καλόγηρε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΓΤΕ κ. Φ. Τιρκό ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ.

Θα ήθελα μόνο να αναφέρω κάτι σε σχέση με όλες αυτές τις φήμες. Όπως είπε ο κ. Καλόγηρος κυκλοφορούν φήμες, τουλάχιστον από την εποχή που έφθασα εγώ εδώ, που είμαι ήδη δύο χρόνια εδώ πέρα και σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους έπρεπε ήδη να έχουμε φύγει, ίσως να βρισκόμασταν τώρα στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, θα έπρεπε πρόσφατα να είχαμε εξαγοραστεί από την Alpha Bank, από την Πειραιώς και υπάρχουν τόσες φήμες κάθε μήνα που δεν σχολιάζουμε επ΄ αυτών. Θα ήθελα μόνο οι Δημοσιογράφοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην διαδίδουν φήμες, μόνο αυτό θα ήθελα να σχολιάσω και να πω, ευχαριστώ. Για μας είναι μια παρανόηση που έγινε από τον Δημοσιογράφο. Αναφέρθηκε σε κάποιο σημείο στη Societe General ότι έχει κόψει τη γραμμή χρηματοδότησης προς τη Γενική.
Αυτό είναι ψευδές, απλώς λόγω της τρέχουσας κατάστασης της ρευστότητας της τράπεζας που είναι εξαιρετική, δε χρειάζεται να έχουμε επιπρόσθετη γραμμή παροχής από τον μητρικό όμιλο, αυτό είναι μόνο, έχουμε πάρα πολλές καταθέσεις αυτή τη στιγμή και δε χρειάζεται να προσφύγουμε σε κεφάλαια από τη μητρική εταιρεία ή από την Τράπεζα της Ελλάδος. ,
Αυτό είναι όλο, λόγω ακριβώς της τρέχουσας κατάστασης της ρευστότητας της τράπεζας, που μπορώ να σας πω ότι είναι εξαιρετική, έχουμε πάρα πολλές καταθέσεις που εισρέουν στην τράπεζα και που αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, παρά τις ηλίθιες αυτές φήμες. Ευχαριστώ. Ανεξάρτητα των απαντήσεων του κ. Τιρκό και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί και τρέχουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό όρο , το Προεδρείο είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με την ΟΤΟΕ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Προς                                                                                       Αθήνα, 27 Ιουλίου 2012

Τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΓΤΕ
κ. Φ. Τιρκό

κύριε Δ/ντα Σύμβουλε,

Κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας στις 24 Ιουλίου, πρότεινα να προσφέρετε στο Σύλλογο ένα μέρος των αδιάθετων κλασματικών δικαιωμάτων ως ένδειξη ηθικής ανταμοιβής των εργαζομένων για την προσφορά τους στην Τράπεζα. Με την επιστολή μου αυτή επανέρχομαι και ζητώ να μεριμνήσετε ώστε να δοθεί μέρος αυτών των δικαιωμάτων στο Σύλλογο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΥΓΤΕ


.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα