Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΩΝ 2012-2014

 

ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΒΕΒΑΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ.

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Γενικής Τράπεζας ήταν η πρώτη που ζήτησε μειώσεις μισθών των υπαλλήλων της στέλνοντας εξώδικα και προσφεύγοντας στον ΟΜΕΔ από την 1/3/2011 , εμμένοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια πρακτική και τακτική.

Το Προεδρείο του Συλλόγου με πλήρη υπευθυνότητα, αλλά και με σωστές ενέργειες και τακτικές πετύχαινε κάθε φορά να ανατρέπει τα σχέδια της Διοίκησης πάντοτε βέβαια σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με την Διοίκηση της ΟΤΟΕ, (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα και άλλων μελών της εκτελεστικής γραμματείας ) , πετυχαίνοντας να μην γίνει καμία μείωση μισθού από την Τράπεζα για 18 μήνες. Εξάρουμε την ουσιαστική συμβολή του νομικού συμβούλου του ΣΥΓΤΕ στις όλες διαδικασίες ως προς την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης.

Διατηρήσαμε τις προηγούμενες Κλαδικές συμβάσεις, δεν καταργήθηκε ο Ισολογισμός και δεν άλλαξε το ωράριο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ σε απεργίες κλπ όπως ζητούσαν κάποιες παρατάξεις. Κρίνετε και συγκρίνετε τις δύο στάσεις

Την στάση τη δική μας, όπου πρυτανεύει η σύνεση, η υπευθυνότητα και η αποφασιστικότητα , (χωρίς επαναστατικές κραυγές χωρίς να ανεβαίνουμε στα κεραμίδια ζητώντας πάντοτε απεργίες, μας τελείωσε και το μπαρούτι από την Δημητσάνα) όταν υπάρχουν άλλοι τρόποι για την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων ώστε να επέλθει αίσιο αποτέλεσμα, γιατί εμείς πρεσβεύουμε τον αδέσμευτο , ανεξάρτητο, και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Και από την άλλη μεριά την στάση εκείνων που μόνο τους μέλημα είναι να μεταφέρουν την γραμμή και την κατεύθυνση του κόμματός τους, αλλά και της υπερκείμενης παράταξης που ανήκουν, βάζοντάς αυτά πάνω από όλα χωρίς να υπολογίζουν τις όποιες συνέπειες που θα προκύψουν εις βάρος των εργαζομένων. Είναι εκείνοι που κινδυνολογούσαν ότι το Μάιο έληξε η μετενέργεια και ότι θα μας απολύσουν η θα πάμε σε όρους επαχθείς ατομικών συμβάσεων. Ο μόνος δρόμος για αυτούς ήταν οι απεργίες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αλλά ούτε και αυτό συνέβη. Το Προεδρείο ήξερε και γνώριζε πώς να διαχειριστεί όλες αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις. Συνεχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με όλα τα μέσα και τους τρόπους που διαθέταμε όσο το δυνατόν καλύτερα και προς όφελος των εργαζομένων, όταν άλλες Τράπεζες είχαν ήδη υπογράψει ΕΣΣΕ προ τεσσάρων και πέντε μηνών με τους Συλλόγους τους .

Τράπεζες και διοικήσεις που εμφανίζουν θετικά οικονομικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Και Σύλλογοι με ιστορία και ισχύ λόγω του μεγάλου αριθμού των μελών τους , γεγονός που παίζει βασικό ρόλο. Θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη μας σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκεται η Τράπεζα, όταν συνέχεια συνδράμει η societe οικονομικά και σε όλους τους τομείς , χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία ευθύνη οι εργαζόμενοι της Γενικής για την κατάσταση αυτή και τούτο το εννοούμε . Την ευθύνη την έχουν οι Διοικούντες της Γενικής και η Διοίκηση της Societe με την πολιτική και στρατηγική που ακολούθησε στην Ελλάδα.

Το Προεδρείο του Συλλόγου πάντα έλεγε ότι η πώληση της Τράπεζας στην societe θα μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και καταγγέλλαμε την τότε κυβέρνηση Σημίτη η οποία και πούλησε την Τράπεζα , αλλά και την στάση που κράτησαν συγκεκριμένες παρατάξεις που δια της σιωπής τους δεν αποφάσισαν στο Δ.Σ. του ΤΑΠΓΤΕ την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιούταν στις 4/2/2004 τρείς μέρες προ των εθνικών εκλογών για να μην πουληθεί η Τράπεζα. Τα άτομα αυτά είναι γνωστά. Τότε επικρατούσε το δόγμα ότι αν πουληθεί η Τράπεζα στην societe «θα φάμε με χρυσά κουτάλια». Σήμερα τι έχουν να μας πουν; Πραγματοποιήσαμε σκληρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, και πάντοτε ενημερώναμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ, όταν η Τράπεζα στις όποιες συναντήσεις που είχαμε έθετε κάθε φορά διάφορα θέματα όπως ενδεικτικά – κατάργηση στο επίδομα ισολογισμού, παραίτηση από το 1% του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, κατάργηση στο επίδομα P.C , στο επίδομα καυσοξύλων, στο επίδομα παραμεθορίου, στο επίδομα ξένης γλώσσας , να εξεταστούν από την αρχή οι κανονισμοί για το dealing room , μηχανογράφησης, επιθεώρησης, εξέταση ταμειακού επιδόματος , στην αλλαγή σχέσης του ωραρίου, και άλλα με μοναδικό σκοπό να φτάσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό μείωσης .

Κατορθώσαμε να αντικρούσουμε και αντισταθήκαμε στις προτάσεις αυτές με επιχειρήματα φτάνοντας στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η σύμβαση είναι μια σύμβαση ευθύνης από την πλευρά μας . Μια σύμβαση που διασφαλίζει πάρα πολλά, αλλά εσείς θα είστε οι τελικοί κριτές. Εμείς πράξαμε το καθήκον μας καταφέρνοντας παράλληλα η εν λόγω επιχειρησιακή σύμβαση να έχει ισχύ έως 31/12/2014 και όχι όπως ζητούσε η Διοίκηση έως 31/12/2013.

Όπως και εσείς άλλο τόσο και εμείς ακούμε τις φήμες περί πώλησης της Γενικής Τράπεζας. Δεν το γνωρίζουμε. Εξ άλλου ο Πρόεδρος του Συλλόγου στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Φ. Τιρκό, για τις απαντήσεις του οποίου ενημερωθήκατε με την ανακοίνωση του Προέδρου. Ανεξάρτητα των απαντήσεων του κ. Τιρκό και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί και τρέχουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο , το Προεδρείο είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και σε συνεχή επαφή με την ΟΤΟΕ για το συγκεκριμένο θέμα .

Ακόμη περιμένουμε από τους επικεφαλείς των δύο παρατάξεων να κυκλοφορήσουν τις ομιλίες τους από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας. Γιατί δεν το κάνουν;

Εάν φτάναμε στο σημείο καταγγελίας της σύμβασης από την Τράπεζα σε ένα τρίμηνο από την λήξη της ισχύς της , οι σημερινοί εργοδότες θα είχαν την ευχέρεια για μεγάλες και φοβερές μειώσεις. Εμείς συνάδελφοι αυτή την δυσάρεστη πράξη θέλαμε να αποφύγουμε και την αποφύγαμε.

Αν μια στις χίλιες στην διάρκεια των τριών μηνών πουλιόταν η Τράπεζα (λαμβάνοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο), και ερχόταν νέος ιδιοκτήτης, όλοι μας θα ήμασταν στον αέρα χωρίς επιχειρησιακή σύμβαση και χωρίς καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Θα ήμασταν έρμαιο των νέων ιδιοκτητών.

Δεν κινδυνολογούμε, απλώς καταγράφουμε την αλήθεια, τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας έχετε επιδείξει.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίσαμε τα δικαιώματά σας. Δεν θα σας αφήναμε συνάδελφοι να γίνεστε βορά στις διαθέσεις του σημερινού η επαναλαμβάνουμε στις διαθέσεις του νέου εργοδότη αν και όποτε υπάρξει μια στις χίλιες , όποτε τίποτα δεν θα έμενε όρθιο.

Αυτοί είμαστε. Θα παραμένουμε όρθιοι , θα δίνουμε τον αγώνα έντιμα και καθαρά, με σύνεση , υπευθυνότητα και λογική έχοντας πάντοτε ως πρωταρχικό σκοπό και μέλημά μας την διασφάλιση όλων των εργαζομένων.

Απορρίπτουμε την λογική συγκεκριμένης παράταξης οι οποίοι υποστηρίζουν «καμία μείωση» και επιμένουν ότι τα συνδικάτα πρέπει να ζητήσουν αυξήσεις.

Άλλοι σύλλογοι που υπέγραψαν μειώσεις και ανήκουν αλλού πολιτικά και είναι ισχυρότεροι λόγω του αριθμού των μελών τους , γιατί υπέγραψαν; Επιτέλους συνέλθετε.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αυτό κάναμε με την νέα ΣΣΕ συνάδελφοι, εσείς έχετε και την κρίση και την ικανότητα να αξιολογήσετε και να εκτιμήσετε τα παραπάνω.

Το Προεδρείο του ΣΥΓΤΕ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα