Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 23% ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 23%

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την απαράδεκτη ενέργεια της προηγούμενης Κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα φροντιστήρια και στα ιδιωτικά σχολεία. Η απόφαση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (σελ. 35) χωρίς αυτή να αποτελεί δέσμευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικότατη θα είναι η επιβάρυνση για χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, κολέγια, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και φροντιστήρια, λόγω της επικείμενης επιβολής ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς τα δίδακτρα έχουν εκτοξευθεί.


Για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου φοιτούν περίπου 85.000 μαθητές, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς εκτιμάται ότι θα δίνουν επιπλέον κατ’ έτος 2.000 με 2.500 ευρώ.

Χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό σχολείο και να καταφύγουν στο δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Το δημόσιο σχολείο όμως είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αιφνίδια αλλαγή, δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών και σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περίπου 500 σχολεία παρέμειναν κλειστά. Με την επιβολή αυτού του μέτρου, κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια έκλεισαν. Που σημαίνει ότι απολύθηκαν καθηγητές. Άρα αύξηση της ανεργίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μη ληφθεί αυτό το μέτρο, το οποίο θα αλλοιώσει το πεδίο της εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι, εμείς δεν κινούμεθα από ιδεοληψίες. Διότι οι γονείς των παιδιών τα οποία φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία δεν σημαίνει ότι είναι πλούσιοι. Εξ ανάγκης τα στέλνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα φροντιστήρια Γυμνασίου-Λυκείου και Ξένων Γλωσσών. Όσοι έχουν οικονομική άνεση κάνουν ιδιαίτερα.

Συνάδελφοι, είναι θέματα υπαρκτά. Γι αυτό όπως τονίσαμε και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να κάνουμε καλύτερη τη δημόσια παιδεία.

Καλούμε όλα τα κόμματα – και ειδικά αυτά τα οποία θα κυβερνούν τη χώρα σε λίγες μέρες – να πάρουν πίσω αυτό το απαράδεκτο και επαχθές μέτρο εις βάρος της ελληνικής οικογένειας.

Αποδεικνύουμε ξεκάθαρα, ως προεδρείο, ότι πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον των εργαζομένων και όχι του κόμματος. Μακριά από αγκυλώσεις, ταμπού και δογματισμούς. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ

Χ. Τασσόπουλος, Μ. Μπακατσούλα, Β. Δεκούλος, Γ. Σιαμπάνη, Κ. Κονιστής

 

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα