Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2015 – ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ

 

 

 

 

 

Κυριακή 10 Μαίου 2015

Ημέρα αφιερωμένη στη Μητέρα

 

 

Η Γιορτή της Μητέρας, παγκόσμια γιορτή, έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα ήταν γιορτή της άνοιξης, όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των Θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των Ολύμπιων Θεών, η οποία ήταν η Θεά της γονιμότητας.

Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στο χρόνο, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αιώνα μ.Χ. όπου η 4η Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις Μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία ημέρα άδεια, για να επισκεφθούν τα σπίτια τους και να περάσουν τη μέρα τους μαζί με τις Μητέρες τους.

Στη χώρα μας εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου 1929, θέλοντας να συνδυαστεί με την χριστιανική εορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην 2η Κυριακή του Μαιου. Έτσι κάθε 2η Κυριακή του Μαίου καθιερώθηκε να γιορτάζουν οι μητέρες όλου του κόσμου και είναι μια γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα.

Κυριακή 10 Μαίου 2015 τιμούμε τον άνθρωπο που δίνει τη ζωή και έκτοτε σκοπός της ζωής της γίνεται η άνθιση του παιδιού που έφερε στον κόσμο. Για να απλώσει τα φτερά του με ασφάλεια, νιώθοντας αγάπη και παίρνοντας δύναμη μέσα από τη ζεστή της αγκαλιά.

Τιμούμε τον φύλακα-άγγελο κάθε ξεχωριστής ύπαρξης στην οποία είναι αφιερωμένη η ημέρα αυτή. Μια αγκαλιά και ένα φιλί, προσφορά σε κάθε μανούλα, είναι το μεγαλύτερο δώρο για αυτήν.

Δε χρειάζονται δώρα για να της δείξουμε πόσα νιώθουμε γι αυτή, ούτε πολλά λόγια. Αρκούν δύο λέξεις μόνο από την καρδιά μας και εκείνη θα καταλάβει με μια ματιά όσα άλλα δε λέμε. Γιατί η αγάπη είναι συναίσθημα βαθύ, είναι πράξη και αγκαλιά.

Το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ
Χ. Τασσόπουλος, Μ. Μπακατσούλα, Β. Δεκούλος, Γ. Σιαμπάνη, Κων/νος Κονιστής

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα