Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ: Ανοικτή επιστολή στο Διευθύνοντα Σύμβουλο κο. Μεγάλου

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σας κοινοποιούμε σημερινή ανοικτή επιστολή των τριών (3) Συλλόγων, ΣΕΥΤΠΕ, ΕΣΕΤΠ & ΣΥΓΤΕ προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο κο. Μεγάλου, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στα εργασιακά θέματα.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ

ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

                                                                                                    Αθήνα 10/07/2023

Προς: κ. Χρήστο Μεγάλου

Δ/ντα Σύμβουλο Τράπεζας Πειραιώς

κε. Δ/ντα Σύμβουλε,

η έλλειψη διαφάνειας και η παντελής απουσία κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία γίνεται η επιλογή και στελέχωση της νεοσύστατης υπηρεσίας (Branch Network Support), πρώην ROS, όπως και οι ιδιαίτεροι συμβολισμοί που υποκρύπτονται, προκαλούν και δικαιολογημένα εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους για τις πραγματικές προθέσεις της Διοίκησης, καθώς οι προηγούμενοι συνάδελφοί μας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εκβιαστικό δίλημμα είτε της απόσχισης είτε της αποδοχής ενός ακόμη ψευδεπίγραφου προγράμματος εθελούσιας. Αλλά και η επικείμενη απασχόλησή τους στο κτήριο της Νέας Ιωνίας ξυπνά εκ νέου οδυνηρές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος (περίπτωση CAU), για τις οποίες η Διοίκηση φέρει για ακόμη μία φορά ακέραιη την ευθύνη.

Ταυτόχρονα, η ίδια αναστάτωση επικρατεί και στους εργαζόμενους που απασχολούνται στο Δίκτυο. Οι συνάδελφοι στα καταστήματα, που λόγω της σοβαρής πλέον υποστελέχωσης καλούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ποιοτικής εξυπηρέτησης του πελατειακού κοινού, αντιμετωπίζουν την ίδια εργασιακή αβεβαιότητα, η οποία βεβαίως επιτείνεται από το τεχνητά καλλιεργούμενο κλίμα ανασφάλειας, έχοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το πρόσφατο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, παράλληλα με τις προωθούμενες αλλαγές στη δομή των καταστημάτων.

Επειδή κανένας εταιρικός μετασχηματισμός δεν μπορεί να ευοδωθεί όταν οικοδομείται σε περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο και κανένα αναπτυξιακό όραμα δεν υλοποιείται μέσα σε κλίμα εργασιακής ανασφάλειας, κρίνουμε σκόπιμη την τοποθέτηση της Διοίκησης επί των κάτωθι ζητημάτων:

α) Παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του Σ.Ε.Τ.Π, η Τράπεζα πρέπει ή ίδια να διασαφηνίσει με τρόπο κατηγορηματικό την πρόθεσή της για το εργασιακό μέλλον των συναδέλφων μας στη νέα κεντρική υπηρεσία, πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της Διοίκησης παραμένει ενεργός ο σχεδιασμός περαιτέρω δραστικής απομείωσης του προσωπικού.Η Διοίκηση της Τράπεζας πρέπει να διασφαλίσει εγγράφως ότι το νέο τμήμα δεν πρόκειται να καταστεί στο μέλλον προθάλαμος μιας ακόμη απόσχισης, σύμφωνα με τις ήδη γνωστές πρακτικές και μεθοδεύσεις που βιώσαμε κατ’ επανάληψη.

β) Τα κριτήρια βάσει των οποίων καλούνται οι συνάδελφοι να μετακινηθούν στη νέα υπηρεσία παραμένουν αδιαφανή, επιτείνοντας τη σύγχυση και την ανασφάλεια τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους υπόλοιπους που παραμένουν στο Δίκτυο και ατενίζουν με την ίδια αβεβαιότητα το μέλλον. Η Διοίκηση οφείλει να καταστήσει σαφές: Μετακινούνται εντέλει οι μη «πωλησιακοί»; Μετακινούνται όσοι γνωρίζουν καλύτερα τις διαδικασίες; Μετακινούνται όσοι έχουν χαμηλή αξιολόγηση; Μετακινούνται όσοι δεν διαθέτουν «επικοινωνιακές δεξιότητες» με τη Διοίκηση;

Παράλληλα, η διαρκής αποψίλωση του Δικτύου δημιουργεί συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων. Όσοι επιδίδονται συστηματικά, επί σειρά ετών, στη φτωχοποίηση του προσωπικού και στη συρρίκνωση του Οργανισμού οφείλουν επιτέλους να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

γ) Αν όντως η Τράπεζα προτίθεται να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας στη νέα υπηρεσία, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από το να ζητήσει από τους συναδέλφους να τη στελεχώσουν, σύμφωνα με τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τοποθέτηση σε κεντρική υπηρεσία. Ωστόσο, επειδή σε κάθε περίπτωση η στελέχωση μιας υπηρεσίας δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις ανάγκες των εργαζομένων, εκτός από τη μέριμνα για τους συγκεκριμένους που πλέον καλούνται να επωμιστούν και το κόστος μετακίνησης, η Τράπεζα οφείλει να εγγυηθεί ότι οι ήδη κατοχυρωμένες αμοιβές του προσωπικού που μετακινείται προς τη νέα υπηρεσία θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένες.

κε. Δ/ντα Σύμβουλε,

επειδή και εμείς συμμεριζόμαστε το όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού, που θα στηρίζεται ωστόσο στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πολυτιμότερου κεφαλαίου του, του Ανθρώπινου Δυναμικού, σας καλούμε να συνδυάσετε την ψηφιακή επανάσταση με την εμπέδωση κλίματος εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπειας. Κατά την άποψή μας η επένδυση στη σταθερότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν αποτελεί μόνο ευχή αλλά μονόδρομο για την επιτυχή πορεία της Τράπεζάς μας στο μέλλον.

Με  εκτίμηση

 Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ

       Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν. Γραμματέας

                     Γοίλιας Ισίδωρος              Μπεμπένης Εμμανουήλ                

Για το Δ.Σ του Ε.Σ.Ε.Τ.Π

Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

Γουγούλης Γιώργος                  Τσιμρόγλου Αβραάμ

Για το Δ.Σ του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Πολύζος Θεοφάνης                    Δεκούλος Βενετσιάνος

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα