Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΛΟΥΣΤΡΑΣΙΟΝ» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΙΛΟΥΣΤΡΑΣΙΟΝ» ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Συνάδελφοι

Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένα στοιχεία του δήθεν νέου προτεινόμενου σχεδίου και τους ρωτάμε:

Γιατί αφαίρεσαν τώρα την εισφορά του 1% και την καταβολή ενός μισθού που είχαν στο πρώτο προτεινόμενο σχέδιο ; Πότε ήταν σωστό τότε ή τώρα;

Στο πρώτο προτεινόμενο σχέδιο είχαν βάλει ειδική εισφορά της τάξεως του 18%, όταν το Προεδρείο τους είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη γύρω στο 80% εκείνη την εποχή , αυτή η εισφορά για να είναι βιώσιμο το ταμείο. Μας απάντησαν ότι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου προέβλεπε ότι θα ακολουθήσουν αγωγές από την πλευρά των ασφαλισμένων και για το λόγο αυτό δεν αυξήθηκε η εισφορά. Τώρα έρχονται και βάζουν ειδική εισφορά της τάξεως του 52% . Εδώ δεν θα υπάρξουν αγωγές των ασφαλισμένων;

Πότε λέτε την αλήθεια τότε ή τώρα;

Επανερχόμαστε και ζητάμε να κυκλοφορήσετε την αναλογιστική μελέτη, να δεσμευτεί ενυπόγραφα ο αναλογιστής για την βιωσιμότητα του Ταμείου μας και ότι και ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του Ταμείου θα λάβει και εκείνος έστω και το 48% που εσείς προτείνετε. Ενυπόγραφη δέσμευση.

Επίσης αυτοί που αποφάσισαν αυτό το νέο προτεινόμενο σχέδιο, ενυπόγραφα να δεσμευτούν ότι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του Ταμείου θα λάβει τα χρήματά του και συγκεκριμένα ο συνάδελφος Γιουρούκο (εν ενεργεία μέλος παράταξης Ανανεωτική) και Καλαβρουζιώτη Αθ. (εν ενεργεία μέλος παράταξης πρώην ΠΑΣΚΕ νυν Ενωμένοι Εργαζόμενοι) και παράλληλα ζητάμε από τα συνδικαλιστικά στελέχη Πολύζο Φ. , Ευθυμίου Γ, και Αδαμόπουλο Α, ενυπόγραφα να δεσμευτούν.

Αν δεν το πράξετε τότε, διαφαίνεται ότι κοροϊδεύετε και εμπαίζετε τους εργαζόμενους.

Για να σας το αποδείξουμε συνάδελφοι αν ανατρέξετε στο άρθρο 10 παρ. 3 του νέου προτεινόμενου σχεδίου γράφουν το εξής «το Δ.Σ. ανάλογα με την οικονομική πορεία του Ταμείου μπορεί να εισηγείται και η Γ.Σ. να αποφασίζει τον καθορισμό του ποσοστού της Ειδικής Εισφοράς που θα παρακρατείται από ορισμένες ή όλες τις προβλεπόμενες από το καταστατικό παροχές. Μετά από μελέτες των οικονομικών στοιχείων του Ταμείου το Δ.Σ. αποφασίζει για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα και την οποία εισηγείται στην Γ.Σ. για έγκριση.»

Δηλαδή τι λένε με αυτό; Σαφέστατα διαφαίνεται ότι και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξουν θετικά οικονομικά στοιχεία κάθε φορά σε Γ.Σ, θα μπορούν να προτείνουν μειώσεις. Αφαίρεσαν το κομμάτι που έλεγε ότι στα δύο χρόνια θα επανέρχονται για να βλέπουν την οικονομική κατάσταση του Ταμείου και ανάλογα θα πράττουν. Με το νέο άρθρο δίνεται το δικαίωμα να επανέρχονται και κάθε μήνα για μειώσεις.

Από την άλλη λένε ότι σε τρία χρόνια θα γίνεται αναλογιστική μελέτη. Τα οικονομικά στοιχεία πως θα τα εκτιμήσουν; Με την αναλογιστική μελέτη ή με την οικονομική; Και ποια η διαφορά;

Ρωτάμε μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα τέτοιο απαράδεκτο προτεινόμενο σχέδιο; Μπορείς εσύ εν ενεργεία συνάδελφε που συνεισφέρεις τις εισφορές σου μη γνωρίζοντας αν ποτέ θα λάβεις έστω και το ελάχιστο;

Αποτυπώνεται στο νέο προτεινόμενο σχέδιο ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. με 80 άτομα. Τι θέλουν να μας πουν ότι 80 άτομα θα αποφασίζουν για τους υπόλοιπους χίλιους ασφαλισμένους;

Το απαράδεκτο και παλαβό είναι ότι συστήνουν επενδυτική επιτροπή. Μα που θα βρουν διαθέσιμα; Εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για πληρωμές.

Τι άλλαξε σήμερα ενώ για τα βοηθήματα των παιδιών είχαν προτείνει ένα ποσό 5.000 ευρώ και τώρα το κατέβασαν στα 2.000 ευρώ; Πότε λένε την αλήθεια; Πότε έκαναν λάθος;

Στο άρθρο 19 παρ β με θέμα «μεταβατικές διατάξεις» γράφουν «σε κάθε περίπτωση η συνολική εφάπαξ παροχή δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσόν των εκατό σαράντα χιλιάδων ευρώ» . Τι εννοούν με αυτό; Να το εξηγήσουν στους εργαζόμενους.

Τι εννοούν με το άρθρο 19 παρ 4 «προκαταβολές εφάπαξ» οι προκαταβολές εφάπαξ που έχουν χορηγηθεί από το ΤΑΠΓΤΕ σε μέλη του , εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου καταστατικού , βάσει και του οποίου είχαν χορηγηθεί. Ο εκτοκισμός όμως αυτών παύει από την ημέρα υποβολής της αίτησης για χορήγηση της δικαιούμενης παροχής.

Ένας συνάδελφος ο οποίος υπηρετεί ενδεικτικά 28 χρόνια και θελήσει να αποχωρήσει γιατί να δικαιούται μόνο τις εισφορές που έχει καταβάλλει και όχι το εφάπαξ ή τα βοηθήματα;

Στο προτεινόμενο σχέδιό σας αναφέρετε ότι οι δικαιούχοι για εφάπαξ θα λάβουν το 48%.

Θέλουμε να σας το αναλύσουμε με αριθμούς.

Αν σήμερα είναι στην σειρά 400 άτομα για καταβολή εφάπαξ και ο μέσος όρος αυτών περίπου ήταν 50.000 ευρώ, με την δική σας πρόταση θα λάβει 25.000 χιλιάδες ευρώ. 25.000 Χ 400 = 10 εκατομμύρια ευρώ, με τις σημερινές εισφορές χωρίς να έχουν υπολογιστούν οι μειώσεις των μνημονίων που άμεσα θα υποστούμε και θα συνεχιστούν για 2 η 3 χρόνια.

Οι μηνιαίες εισφορές του ΤΑΠΓΤΕ εργαζομένων και εργοδοτών ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 130.000 ευρώ μηνιαίως 130.000Χ 14 = ένα εκατομμύριο οκτακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου μηνιαίως αλλά και για ότι άλλο προκύψει (ποσό γύρω στις 250.000 ευρώ) μένει ένα ποσό σήμερα 1.570.000,00

Με τα σημερινά δεδομένα αυτά θα χρειαστούν γύρω στα επτά χρόνια αναμονής για αυτούς που δικαιούνται το εφάπαξ τους. Δηλαδή οι εν ενεργεία – ζήσε Μάη φάε τριφύλλι θα πάρουν αέρα κοπανιστό.

Με λόγια απλά θέλουμε να σας πούμε ότι αυτό το νέο προτεινόμενο σχέδιο δεν βγαίνει , δεν βγαίνει, δεν βγαίνει. Είναι ένα πυροτέχνημα και μια πυγολαμπίδα.

Η μόνη ελπιδοφόρα πρόταση είναι αυτή του Προεδρείου και σας την καταθέτουμε για ακόμα μια φορά.

  1. Γι’ αυτούς που είναι στην σειρά θα πρέπει να υπολογιστούν οι προκαταβολές τους και αν έχουν λάβει περισσότερα από τις εισφορές εργαζομένου – εργοδότη τότε να μην λάβουν τίποτα παραπάνω.
  2. Για αυτούς που είναι στην σειρά και έχουν λάβει προκαταβολές μικρότερες από τις καταβαλλόμενες εισφορές εργαζομένου – εργοδότη, τότε να τους καταβληθεί η διαφορά.
  3. Από εδώ και εφεξής οι εν ενεργεία συνάδελφοι θα λαμβάνουν μόνο τις εισφορές τους με ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο.
  4. Με αναλογιστικές μελέτες θα εξετάζεται η ευρωστία του Ταμείου και θα αποφασίζει το Δ.Σ. με ομοφωνία εάν θα δίδει και ένα μικρό ποσοστό του εργοδότη.
  5. Να μελετηθούν τα βοηθήματα των παιδιών σε βάση ικανοποιητική για τους γονείς και όσο για τα υπόλοιπα βοηθήματα να είναι σε απλή λογική βάση, αλλά και με μια μικρή συμμετοχή του εργαζόμενου.

Αν κάποιος συνάδελφος αποχωρήσει και δεν δικαιούται εφάπαξ αλλά μόνο τις εισφορές του γιατί να υπολογίζονται άτοκες και όχι με ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο. Αλήθεια γιατί προτείνουν να γίνουν μέλη όσοι είναι στην σειρά ενώ δεν καταβάλλουν εισφορά πλέον στο Ταμείο; Νομιμοποιούνται; Ζητάμε νομική γνωμάτευση του νομικού σας συμβούλου.

Δεν μας απαντήσατε ποτέ γιατί δεν φέρατε αυτό το προτεινόμενο σχέδιό σας στις τρεις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήσατε. Εμείς πολλά μπορούμε να σκεφτούμε. Συνάδελφοι θα σας λέμε πάντα την αλήθεια συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα διότι δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία μας να σας δίνουμε φρούδες και ψεύτικες ελπίδες. Δεν το έχουμε πράξει τόσο στο Ταμείο όσο και στο Σύλλογο . Θέλουμε να στεκόμαστε όρθιοι απέναντί σας και να σας κοιτάμε κατάματα .

Σας ρωτάμε κύριοι του Ταμείου , όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταβάλλετε εφάπαξ σε αυτούς που είναι στην σειρά, και γιατί τους το δίνετε;

Συνάδελφοι, εδώ είμαστε θα σας ενημερώσουμε για όλα τα συμβάντα με μοναδικό γνώμονα και σκοπό το συμφέρον των εν ενεργεία συναδέλφων.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

Δ. Καλόγηρος , Τ. Μαλικούρης , Ι. Νικολαίδης, Κ. Αλεξόπουλος , Χ. Τασσόπουλος

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα