Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Δ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. Α. ΜΑΝΟ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑ ΣΤΟΝ Δ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. Α. ΜΑΝΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΠΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

 

Προς
τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΤΕ
κ. Α. Μάνο

Αθήνα, 23 Αυγούστου 2013
Α.Π. 64

κύριε Διευθύνοντα σύμβουλε,
Σας αποστέλλω τη συγκεκριμένη επιστολή γιατί και εγώ και το προεδρείο έχουμε καθήκον και υποχρέωση να διεκδικούμε αιτήματα που αφορούν τους εργαζόμενους για τα οποία πρέπει να βρίσκεται λύση,  όπως και σε όποιες ενέργειες γίνονται από την πλευρά της Διοίκησης που είναι εις βάρος των εργαζομένων, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε, να αποτελούμε ανάχωμα και να τις αποκρούουμε. Εξάλλου αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος και τον τιμούμε,  γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας τιμούν με την ψήφο τους και μας δίνουν την εμπιστοσύνη τους και εμείς τους εμπιστευόμαστε εξίσου. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εγώ και το προεδρείο σε καμία περίπτωση όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν υπερβαίνουμε τα εσκαμμένα. Το τονίσαμε και το ξανατονίζουμε,  ποτέ δεν είχαμε την άποψη να συνδιοικούμε ή να παραδιοικούμε. Γιατί αυτές τις αρχές και τις αξίες είχαμε και έχουμε. Διαφωνίες όμως θα υπάρχουν μεταξύ του συλλόγου και της διοίκησης. Γιατί  είναι διακριτός ο ρόλος και των δύο. Εμείς όμως έχουμε δείξει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε ανοιχτοί πάντοτε να συζητάμε και να βρίσκουμε λύσεις με σύνεση και συναίνεση, προς όφελος των εργαζομένων και της τράπεζας. Δεν δεχόμαστε όμως και ούτε θα δεχτούμε ποτέ κάποιοι ή κάποιες να προσπαθούν να απαξιώσουν το σύλλογο με ανακριβή και αναληθή στοιχεία. Συκοφαντώντας και ψευδόμενοι. Εκεί να το γνωρίζετε θα είμαστε κάθετα αντίθετοι, σηκώνοντας το γάντι θα καταγγέλλουμε και θα προχωράμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία, γιατί αυτό επιτάσσει το καθήκον μας.
Διερωτώμεθα, σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία μετασχηματισμού της Γενικής τράπεζας όπως το οραματίστηκε η διοίκηση του Ομίλου, συμφέρει η πυροδότηση μιας έντασης που το μόνο που θα προκαλέσει είναι προβλήματα και στον Όμιλο και στη διοίκηση; Εμείς ποτέ δεν το επιδιώξαμε, γιατί από την αρχή και στην πρώτη συνάντηση και στην ομιλία μου αλλά και στις ανακοινώσεις, σας είπαμε ότι έχουμε και καλή πρόθεση και καλή θέληση για συνεργασία προς όφελος όλων. Κάποιοι όμως «οιδήμονες» έχουν ως χόμπι, όχι τώρα αλλά και πιο παλιά, να θέλουν να δημιουργήσουν ρήξη, έχοντας   την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα στηρίξουν το σύλλογο. Τον προκαλούμε το συγκεκριμένο κύριο να πάμε μαζί όπου θέλει, να δούμε οι εργαζόμενοι ποιον εμπιστεύονται. Σταματώ εδώ και θα ήθελα να πω ότι κάποια προβλήματα που πήραν το δρόμο της επίλυσης εμείς τα επισημάναμε ως θετικές  ενέργειες που έγιναν από την πλευρά σας, και ότι γίνει από εδώ και πέρα ως προς τα θέματα που δεν έχουν επιλυθεί και βρουν το δρόμο της επίλυσης, θα το θεωρήσουμε και πάλι θετικό. Γιατί αυτή είναι η δική μας ειδοποιός διαφορά με οποιονδήποτε άλλο. Και αν δεν υπάρξει επίλυση ή ακολουθηθεί παρελκυστική τακτική ή καθυστέρηση, χωρίς καμία ανταπόκριση, τότε ευθέως και καθαρά σας το λέμε ότι θα προσφύγουμε παντού, γιατί έχουμε εντολή των ίδιων των εργαζομένων, όπου πρέπει και επιβάλλεται να δώσουμε τον αγώνα από κάθε μετερίζι για την επίλυση των προβλημάτων. Πρέπει και εσείς ο ίδιος να αντιληφθείτε, στα πλαίσια της λογικής, ότι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμείβονται με όποιο είδος παροχής, που είναι προς όφελος όλων σε αυτή την κρίσιμη καμπή, και για τους ίδιους αλλά και για την τράπεζα.

Κύριε Διευθύνοντα,
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να προχωρήσουμε μαζί με τις όποιες διαφωνίες. Πρέπει να έχουμε κοινό βηματισμό. Πρέπει να βρούμε τη σύνθεση θέσεων και απόψεων. Γιατί είμαστε «καταδικασμένοι» να επιτύχουμε, ώστε να υπάρχει καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους και για την τράπεζα.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ
ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

Από την πρώτη συνάντησή μας αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα και γραπτώς και προφορικώς σας θέσαμε το ζήτημα και επιμένουμε ότι πρέπει να γίνει μεταφορά του συγκροτήματος των Σπάτων κοντά στην περιοχή της διοίκησης. Και σας εξηγήσαμε τους λόγους, τους οποίους επαναφέρουμε:

1.  η καταπόνηση των υπαλλήλων να ξυπνάνε πεντέμιση ώρα το πρωί για να είναι κανονικά στην ώρα τους και ειδικά το χειμώνα, όταν στις τέσσερις και μισή το απόγευμα σκοτεινιάζει και σε εκείνη την περιοχή παραμονεύει κάθε κίνδυνος.
2. το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται πέρα από τις μειώσεις των μισθών, για τη μεταφορά των υπαλλήλων. Είναι μια οικονομική επιβάρυνση, σημαντική γι’ αυτούς για τα σημερινά δεδομένα.
3.  αν μεταφερθεί και είναι κοντά στο κέντρο ή στη Διοίκηση θα είναι καλύτερη και πιο εύρυθμη η λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
Γι’ αυτό, μετά την εθελουσία έξοδο, αλλά και τώρα κατά πρώτη φάση, θα δείτε πόσοι θα αποχωρήσουν, πόσοι θα απομείνουν, και θα πρέπει ή να νοικιάσουμε  κάποια κτίρια που είναι ξενοίκιαστα απέναντι από τη διοίκηση της τράπεζας και έχουν χαμηλό κόστος ενοικίου ή να πάμε στη δική σας θεωρία περί μειώσεως του κόστους χωρίς να πέφτει στις πλάτες των υπαλλήλων.

Να γίνει μια αναδιοργάνωση των χώρων στη διοίκηση, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες και συνθήκες υγιεινής, δηλαδή να μην συμπτυχτούν οι υπάλληλοι πέραν του κανονικού που μπορεί να είναι επιτρεπτός σε ένα χώρο. Ένα μέρος να μεταφερθεί εδώ και ένα άλλο μέρος να εξεταστεί η περίπτωση να μεταφερθεί στο συγκρότημα των Ιλισίων.
Πρέπει κατ’ εμέ να εξετάσετε τις προτάσεις μας, που είναι πραγματικές και ρεαλιστικές. Και αλήθεια, ποιοι ήταν οι εμπνευστές από την εποχή των Γάλλων να πάμε στα Σπάτα και να ξοδέψουμε 1.500.000,00 ευρώ  και έγιναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν χωρίς αποτέλεσμα; Που είναι η άδεια για τις εργασίες που γίνονταν στο υπόγειο στο συγκρότημα των Σπάτων, γεγονός  που δημιούργησε σοβαρούς κινδύνους για τους υπαλλήλους; Ακόμα την περιμένουμε. Και πόσο δίκιο είχαμε εμείς που κάναμε δυναμική παρέμβαση. Βεβαίως σας το λέμε ευθέως ότι θα κινηθούμε και προς τη δικαιοσύνη γι’ αυτό το ζήτημα.

κύριε Διευθύνοντα,

Εγώ και το προεδρείο είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση και δημοκρατικό διάλογο. Θέλουμε να βοηθήσουμε για την προοπτική ανάπτυξης της τράπεζας ισχυροποιημένη, ανταγωνιστική, αυτοτελή , αυτοδύναμη, που σημαίνει και ασφαλείς εργαζόμενοι.

Εμείς δεν είπαμε ποτέ όχι στο διάλογο. Εάν βέβαια από την άλλη προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν προβλήματα, τότε να ξέρετε αντί για κλάδο ελαίας θα είμαστε γκιλντερίμ (δηλ. κεραυνός).
Και επειδή έχετε μια διαφορετική κουλτούρα και είστε ένας αξιοπρεπής κύριος και αυτό το έχετε αποδείξει κατά τις συναντήσεις τις οποίες είχαμε, πέραν των όποιων διαφωνιών σε διάφορα προβλήματα που σας θέταμε, τουλάχιστον ήσασταν ειλικρινής και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε.

Αυτή είναι η θέση μας, να μην θεωρηθεί ως αδυναμία ούτε υποχώρηση. Είμαστε αταλάντευτα στη γραμμή και στην κατεύθυνση να διεκδικούμε τα αιτήματα των εργαζομένων αλλά και να είμαστε «μπετόν αρμέ» σε όποιες ενέργειες γίνονται, από όπου και αν γίνονται, εις βάρος των εργαζομένων.
Είναι η θέση μας, όπου για το καλό της Τράπεζας και των εργαζομένων πρέπει και επιβάλλεται να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε επί ίσοις όροις. Εσείς, ως εκπρόσωπος του Κεφαλαίου και εμείς ως εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΥΓΤΕ

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα