Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. Λ. ΛΑΧΑΝΟΥ

Επιμένουμε ακόμα μια φορά και θα πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι εμείς από την αρχή διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τον τρόπο και τη διαδικασία που ανακοινώθηκαν οι  μειώσεις των κλειστών συμβάσεων,  διότι με τον τρόπο αυτό απαξιώθηκαν οι συνάδελφοι.

1. Θεωρήσαμε παράτυπο τον τρόπο και τη διαδικασία των μειώσεων για αυτούς που έχουν κλειστή σύμβαση. Έπρεπε η Διοίκηση να διαπραγματευτεί με τους ίδιους ή να τους στείλει επιστολή που να αναγράφεται το ποσοστό της περικοπής και να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη ή η όποια αντίρρησή τους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Όταν είναι γνωστό ότι αλλού έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία, πχ στη MARFIN.
2. Τα γραφόμενα στις μισθοδοσίες, και από ότι γνωρίζουμε δεν γράφτηκε σε όλους τους υπαλλήλους, το λόγο δεν τον γνωρίζουμε, όχι μόνο προκαλούν αλλά είναι πέρα για πέρα απαράδεκτα και απαξιώνουν τους συναδέλφους μας. Γι’ αυτό τους καλέσαμε και τους προτείναμε να μην απαντήσει κανείς, γιατί δεν υπάρχει καμία νομιμότητα και το μόνο που προκαλεί σε εμάς είναι θλίψη και οργή για τους εμπνευστές αυτής της διαδικασίας. Κάποιοι συνάδελφοι από τη διοίκηση ή και κάποιοι που τηλεφωνούν, με κλειστές συμβάσεις, δεν παίρνουν ουσιαστικές απαντήσεις από τη διεύθυνση. Δικαιολογημένα βέβαια γιατί δεν έχετε δώσει κατεύθυνση στους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ευθύνονται σε τίποτα. Έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μια ομάδα, με την δική σας κατεύθυνση, όπου θα επεξηγούσε στον κάθε συνάδελφο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εφόσον αυτό δεν έγινε, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.
3. Γιατί δεν αποστείλατε, έστω και εκ των υστέρων, επιστολή στον κάθε υπάλληλο, στην οποία  θα αναφέρετε το ποσοστό μείωσης, πώς υπολογίστηκε, με ποια κριτήρια και ποιος ήταν ο τύπος; Και αν είναι ο ίδιος τύπος για όλους; Και αρκεστήκατε μόνο στο να πείτε ότι μέχρι και 1500 ευρώ η μείωση είναι 10%, από 1500-3000 είναι 15% και από 3.000 και άνω είναι 20%;  Γράφετε ότι μεσοσταθμικά η μείωση είναι 12%. Αν προσθέσουμε το 10% + 15% +20% είναι ίσο με 45%. 45 : 3 = 15. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς καταλήξατε ότι μεσοσταθμικά η μείωση είναι 12 και όχι 15% για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι; Ή εκτός αν το υπολογίσατε ότι «μέχρι 1500 που είναι 10% είναι χ συνάδελφοι, από 1500-3000 είναι ψ συνάδελφοι και από 3000-5000 είναι ω συνάδελφοι και αναγάγετε τον αριθμό των υπαλλήλων με το ποσοστό της μείωσης». Ξεκαθαρίστε το, ενημερώστε επακριβώς τους συναδέλφους. Είναι απαίτηση γιατί είναι νόμιμο δικαίωμά τους. Πάγια θέση και αίτημα μας είναι ισότητα και ισονομία για όλους τους υπαλλήλους.
Γιατί κα διευθύντρια, πήγατε και ενημερώσατε για τις  μειώσεις  μόνο μια διεύθυνση και δεν πήγατε  σε όλη τη Διοίκηση ή και αλλού ; αν θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας να πάμε και μαζί και να κάνουμε και ευρύτατο δημοκρατικό διάλογο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το προεδρείο έχει και αρχές και αξίες και δεοντολογία, είναι θιασώτης του ευρύτατου δημοκρατικού διαλόγου για τα προβλήματα των εργαζομένων και εξαντλεί κάθε περιθώριο έως ότου βρεθεί λύση, όμως όταν υπάρχει στείρα άρνηση από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχουν ανακριβή και αναληθή  στοιχεία, όταν προσβάλουν το σύλλογο, όταν θέλουν κάποιοι να τον απαξιώσουν με τις ενέργειές τους, τότε σηκώνει το γάντι και προχωράει σε κάθε νόμιμη διαδικασία για να τα καταρρίψει αυτά τα οποία γράφονται και αν χρειαστεί προσφεύγει και στη δικαιοσύνη. Ντόμπρα και καθαρά. Δεν φοβάται κανένα γιατί δεν χρωστάει σε κανένα. Ειλικρινά λυπούμαστε γιατί είχαμε κάνει μια καλή αρχή, και είχαμε ξεκινήσει μια καλή συνεργασία και παρότι κάποια θέματα είχαν πάρει το δρόμο της επίλυσης και με τη δική σας συμβουλή, και σας προειδοποιήσαμε και επισημάναμε, ότι εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε να πετύχετε για το καλό της τράπεζας, αλλά και πάνω από όλα για το καλό των εργαζομένων. Εσείς όμως μετά από κάποιο σημείο  επιλέξατε άλλη συμπεριφορά και δεν ξέρουμε αν είναι έμπνευση δική σας ή καθοδήγηση της διοίκησης  ή κάποιου κυρίου που όλα τα μαχαιρώνει και όλα τα σφάζει και όλα τα γνωρίζει, και σας  έδωσε λανθασμένη συμβουλή και σας παραπλάνησε.
Το προεδρείο είναι εδώ ενωμένο και δυνατό γιατί το εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι, και το εμπιστεύονται γιατί ακολουθεί έντιμη, καθαρή και διεκδικητική στάση και αποτελεί το ανάχωμα σε καθετί που έχει ως σκοπό να θίξει τα εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων.  Διερωτώμεθα, η οποιαδήποτε απάντηση εξωδίκων προς το σύλλογο και ψάξτε το λίγο, υπογράφονταν από τον Δ/ντα σύμβουλο ή από τον εντεταλμένο σύμβουλο ή από τη νομική υπηρεσία. Γιατί τα υπογράψατε εσείς; Δεν σας κίνησε καθόλου την περιέργεια;
Προκαλούμε, τον οποιονδήποτε θέλει, να έρθει περιοδείες στη διοίκηση, στα καταστήματα μαζί μου και με το προεδρείο. Να δούμε σε ποιον στηρίζονται οι εργαζόμενοι, ποιους υποστηρίζουν και ποιους δεν θέλουν ούτε να τους δουν στα μάτια τους. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική και η πρακτική τους δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Άλλου είδους σοφιστείες, που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται, σας έπεισαν ότι κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να φέρετε σε ρήξη το σύλλογο με τους εργαζόμενους. Πλάνη οικτρά και ύπνο βαθύ! Οι συνάδελφοι είναι εδώ, είναι μαζί μας, γιατί ο σύλλογος είναι το καταφύγιο και το αποκούμπι στην απαξίωση που έχουν υποστεί από την τράπεζα.
Και δεν μπορούν να μιλάνε κάποιοι οι οποίοι έχουν ευνοηθεί από την τράπεζα σε σχέση με τους άλλους υπαλλήλους. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και θα το αποκαλύψουμε σύντομα.  
Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα. Και δεν είναι καμία υποχώρηση, καμία αδυναμία,  γιατί σας τονίζουμε ακόμα μια φορά ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Και το εννοούμε. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει κοινή αντίληψη, κοινός βηματισμός, κοινή συνισταμένη, προς επίλυση των προβλημάτων που θα ήταν προς όφελος των εργαζομένων.

Δυστυχώς, χωρίς καμιά αιτία προκαλέσατε μια κατάσταση έντονης αντιπαράθεσης και εμείς δεν θα μέναμε με σταυρωμένα χέρια. Και απαντήσαμε και θα απαντάμε δυναμικά και αποφασιστικά, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Γιατί είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές. Όπου αυτά τα στοιχεία θα σαρώσουν και θα βάλουν στη γωνία τα ανακριβή και τα αναληθή γραφόμενα.
Πάντως, σε αυτήν τη σύγκρουση που εμείς θέλουμε να την αποφύγουμε, δεν θα είμαστε εμείς οι χαμένοι. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε διάλογο και οποιαδήποτε συνεργασία, επί ισοις όροις, και αν συναντηθούμε σύμφωνα με το νόμο μες στον Αύγουστο για συζήτηση των προβλημάτων, από τώρα σας ενημερώνουμε, αν δεν κρατούνται πρακτικά δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι, ώστε κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του.
Θέλουμε από εσάς να ξεκαθαρίσετε στους εργαζόμενους:
1. αν η μείωση των υπαλλήλων με κλειστές συμβάσεις ήταν απόφαση και έμπνευση δική σας, της διοίκησης, ή του Ομίλου.
2. αν η έμπνευση για τον τρόπο και τις διαδικασίες των μειώσεων των συμβάσεων και των ποσοστών ήταν δική σας πρωτοβουλία, της διοίκησης ή του Ομίλου.
Συνάδελφοι, το προεδρείο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Θα δίνει τον αγώνα του προς πάσα κατεύθυνση, γιατί έτσι το εμπιστευτήκατε και αυτό σας εμπιστεύεται.
Γιατί ο σύλλογος είναι η δύναμή σας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ  του ΣΥΓΤΕ

Υ.Γ. θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε κάποιες ή κάποιους, ευτυχώς μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, να μην είναι θιασώτες του γενιτσαρισμού, να μην είναι προσκολλημένοι πάντοτε στην εκάστοτε εξουσία και να μην υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της διοίκησης, με μοναδικό σκοπό να παραμένουν στη θέση τους, αλλά να είναι ξεκάθαροι και αντικειμενικοί και να υπηρετούν το δίκαιο. Και θα πρέπει να τους δώσω ακόμα μια απάντηση. Ως πρόεδρος, επί σχεδόν 30 χρόνια, έχω έρθει σε διαπραγματεύσεις με Προέδρους και Διευθύνοντες συμβούλους και με πολιτικές αποχρώσεις διαφορετικές από τη δική μου,  ακόμα και με τους σκληρούς Γάλλους. Κανείς δεν αμφισβήτησε, παρ’ όλες τις σκληρές κόντρες που είχαμε, την ντομπροσύνη μου, την καθαρότητα των πράξεων μου και την τήρηση του λόγου μου έστω και αν ήταν εις βάρος μου. Ποτέ μα ποτέ δεν άλλαξα γνώμη, θέση και απόφαση από αυτήν την οποία είχα συμφωνήσει. Όταν έδινα το χέρι το έδινα και ήταν λόγος τιμής και συμφωνίας. Ούτε υποτάχθηκα σε κανέναν και ούτε για προσωπική μου ιδιοτέλεια ξεπούλησα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η σκληρή μου κόντρα με τους Γάλλους μου στέρησε το θεσμικό βαθμό του Διευθυντού με τα περισσότερα προσόντα από όλους τους άλλους συνδικαλιστές. Γιατί; Γιατί πάνω από όλους και από όλα έβαζα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Κι αυτό αποδεικνύεται στην κάλπη, που εκλέγομαι Πρόεδρος εδώ και 30 χρόνια. Γιατί εγώ υπερασπίζομαι και καταθέτω ως μάρτυρας υπέρ των συναδέλφων και αυτό θα συνεχίσω να πράττω. Ο νοών νοήτω. Και όποιος έχει άλλη άποψη να την πει ευθέως και σε πλήρη αντιπαράθεση μαζί μου. Και επιτέλους πρέπει να διαλέξουμε. Το δίκαιο πρέπει να το υπερασπίζεται ο καθένας μας με εντιμότητα και καθαρότητα. Και μην προκαλούν, γιατί εγώ δεν φοβήθηκα ούτε φοβάμαι κανέναν. Γιατί υπηρετώ την αλήθεια και τη διαφάνεια και θα αποκαλύψω όλους τους άλλους που λειτουργούν με αντίθετο τρόπο. Και όταν έδινα το χέρι μου το έδιναν και οι άλλοι έντιμα και καθαρά. Όταν δίνω το χέρι τώρα σε κάποιους, διερωτώμαι, μήπως θέλουν να μου το φάνε; Ύπνο βαθύ και οικτρά πλάνη. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

.

Τελευταία Άρθρα

Σχετικά Άρθρα